Kemas kini Microsoft Edge Dev baharu padat dengan ciri menarik

Dengan kemas kini terkumpul Windows 10 KB4592438, Microsoft telah menyampaikan pembetulan untuk pepijat ‘Blue Screen of Death’ yang sangat mengecewakan yang telah merosakkan PC dengan pemacu Intel NVMe SSD sejak Mei. Malangnya, kemas kini datang dengan pelbagai isu, menurut laporan pengguna di forum.

Seperti kemas kini November 2020, Windows 10 KB4592438 untuk versi 2004 dan versi 20H2 juga nampaknya bermasalah dari segi pemasangan untuk sesetengah pengguna. Selain masalah pemasangan, pengguna juga melaporkan beberapa pepijat lain termasuk isu di mana lonjakan dalam CPU dan penggunaan memori diperhatikan.

Ambil perhatian bahawa pengguna juga menghadapi isu ini semasa menggunakan Windows 10 KB4592449 untuk versi 1909 dan 1903.

Isu utama sekali lagi nampaknya ialah masalah pemasangan di mana Windows 10 akan cuba memuat turun kemas kini dalam gelung dan prosesnya akan gagal dengan mesej ralat generik, seperti 0x8007000d, 0x800f0922, dsb.

Sebagai contoh, satu mesej ralat menyatakan bahawa “sesetengah fail kemas kini hilang atau menghadapi masalah. Kami akan cuba memuat turun kemas kini semula kemudian. Kod ralat: (0x8007000d)”.

Jika anda adalah salah seorang daripada mereka yang terjejas oleh masalah kegagalan pemasangan, pertaruhan terbaik anda mungkin hanya menggunakan Alat Penciptaan Media untuk naik taraf di tempat. Atau anda juga boleh menjeda kemas kini buat sementara waktu.

Pada forum jawapan Reddit dan Microsoft, pengguna melaporkan bahawa kemas kini kumulatif Windows 10 Disember 2020 menyebabkan ketinggalan semasa membuka dan menutup program.

Yang lain juga telah menyatakan bahawa kemas kini telah menyebabkan lonjakan besar dalam penggunaan sumber (CPU dan RAM).

“Saya mendapat penggunaan CPU yang meningkat pelik selepas kemas kini saya. Seperti merakam sehingga 100% ke atas dan ke bawah dengan hanya pelayar dibuka,” kata seorang pengguna dalam catatan di Reddit.

“Aplikasi tingkap tertentu seperti Pengurus Tugas, Pengurusan Cakera dan Windows Defender Firewall dengan Keselamatan Lanjutan ketinggalan teruk apabila tetingkap dialihkan dengan menyeretnya ke sekeliling skrin. Penggunaan CPU meningkat kepada sekitar 25-30% pada satu teras,” pengguna lain menyerlahkan masalah yang sama dalam Hab Maklum Balas.

Terdapat beberapa pepijat lain yang telah dilaporkan, termasuk ralat Blue Screen of Death. Begitu juga, sesetengah pengguna AMD telah melaporkan bahawa mereka mendapat ‘Ralat aplikasi’ apabila melancarkan program seperti Command Prompt.

Sesetengah pengguna juga telah menghubungi kami dengan aduan mengenai ralat Skrin Biru, Bluetooth dan masalah lain selepas tampung Disember.

Jika anda adalah salah seorang daripada mereka yang dilanda kegagalan kemas kini Windows 10 terkini, tiada penyelesaian atau penyelesaian yang diketahui, tetapi anda sentiasa boleh menyahpasang kemas kini dan menekan butang jeda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *