Kemas kini kumulatif mudah alih Windows 10 membetulkan isu dengan penyemak imbas Microsoft Edge

Microsoft semalam mengeluarkan kemas kini kumulatif baharu untuk Windows 10 Mobile versi 1709 dan versi 1703 dengan pembetulan keselamatan umum untuk Edge, Windows Kernel dan komponen lain.

Kemas kini kumulatif Oktober 2018 untuk Windows 10 Mobile menangani satu isu dalam Microsoft Edge. Jika anda akan membuka Microsoft Edge pada telefon bimbit anda selepas memasang tampung, anda akan melihat pop timbul bertajuk ‘Isu dengan menyekat kuki pihak ketiga’.

Mesej itu menerangkan bahawa Microsoft telah membetulkan tetapan kuki yang rosak yang menyekat pengguna daripada menukar tetapan kuki untuk tapak web pihak ketiga. Anda boleh mendapatkan mesej di bawah:

Kemas Kini Terkumpul Windows Oktober 2018 membetulkan isu di mana tetapan “Sekat kuki pihak ketiga sahaja” Microsoft Edge tidak berfungsi dengan betul.

Pihak ketiga yang menambah kandungan pada tapak web, seperti pengiklan, tidak lagi boleh meletakkan, melihat atau menggunakan kuki walaupun yang mungkin telah diletakkan sebelum ini dalam penyemak imbas anda. Hasil daripada kemas kini, anda mungkin melihat beberapa perubahan dalam pengalaman menyemak imbas anda.

Microsoft Edge dalam Windows 10 Mobile

Ia bukanlah satu perubahan yang sangat mengejutkan kerana Microsoft masih komited untuk menyampaikan kemas kini kumulatif Windows 10 Mobile dengan semua penambahbaikan yang diperlukan. Tidak akan ada sebarang ciri baharu tetapi Microsoft akan terus menangani isu keselamatan dan privasi dalam Windows 10 Mobile sehingga lewat 2019.

Terima kasih, Rankin atas petua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *