Keluar dari pagar, PM Australia mungkin menghadiri sidang kemuncak iklim: Pegawai, Berita Australia/NZ & Cerita Teratas

CANBERRA (REUTERS) – Perdana Menteri Australia Scott Morrison berkemungkinan akan menghadiri sidang kemuncak iklim COP26 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Glasgow, kata pegawai pada Selasa (12 Okt), selepas beliau dikritik secara meluas kerana gagal memberi komitmen lebih awal ketika kerajaannya menghadapi tekanan untuk mengambil tindakan yang lebih kuat. tindakan mengurangkan pelepasan karbon.

Morrison mendapat kritikan di seluruh dunia lewat bulan lalu apabila dia berkata dia tidak pasti sama ada dia akan menyertai pemimpin dunia lain, termasuk Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, pada sidang kemuncak yang berlangsung dari 31 Okt hingga 12 Nov.

“Ia belum ditetapkan lagi, tetapi ia kelihatan mungkin sekarang,” kata seorang pegawai yang biasa dengan rancangan perubahan Morrison.

Morrison berkata dia mungkin perlu melangkau pertemuan itu kerana cabaran yang dihadapi oleh Covid-19, tetapi kebimbangan itu semakin surut apabila Australia akan menamatkan keperluan kuarantin dalam beberapa minggu.

Walaupun banyak negara global telah berjanji untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050, Australia – salah satu pemancar terbesar di dunia berdasarkan asas per kapita – telah enggan mengukuhkan sasarannya.

Morrison berkata Australia “mahu mencapai sifar bersih secepat mungkin dan sebaik-baiknya menjelang 2050” dan negara itu menjangkakan untuk mengatasi ikrarnya untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 26 peratus kepada 28 peratus daripada paras 2005 menjelang 2030.

Morrison terlibat dalam rundingan dengan rakan kongsi muda dalam kerajaan gabungannya tentang mengukuhkan sasaran iklim Australia.

Menghadapi pilihan raya menjelang Mei 2022, Morrison perlu menenangkan golongan sederhana dalam Parti Liberalnya yang mendesak untuk lebih banyak tindakan iklim, tetapi pada masa yang sama memerlukan sokongan daripada rakan kongsi luar bandar dalam pakatan pemerintah, Nationals, yang bimbang tentang kesan karbon yang lebih keras sasaran pada pertanian dan perlombongan arang batu.

Morrison telah dibantu oleh cabang Australia Rupert Murdoch’s News Corp, yang akhbarnya telah menyokong usaha mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050.

Morrison juga boleh menarik sedikit sokongan daripada kedudukan yang diambil oleh kumpulan pelobi perniagaan terkemuka Australia, yang minggu lepas mencadangkan rancangan untuk pengurangan 46 peratus – 50 peratus peratus menjelang 2030, untuk meletakkan negara itu pada laluan yang lebih pantas kepada sifar bersih sebanyak 2050.

Cadangan oleh Majlis Perniagaan Australia menandakan perubahan mendadak daripada pendiriannya empat tahun lalu, apabila ia menyifatkan dasar Parti Buruh pembangkang untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 45 peratus menjelang 2030 sebagai “kehancuran ekonomi”.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *