Kelewatan iPhone 4 putih adalah kerana Light Leaknya

Sejurus sebelum pelancaran iPhone 4, Apple mengumumkan bahawa mereka menghadapi beberapa isu pembuatan dengan iPhone 4 putih dan ia akan dilancarkan pada pertengahan Julai. Kemudian dalam sidang akhbar iPhone 4, di mana Apple mengumumkan bampar dan sarung percuma untuk pengguna iPhone 4, Steve Jobs berkata bahawa iPhone 4 putih akan dihantar pada akhir bulan Julai. Dan kini hanya beberapa hari yang lalu, Apple mengumumkan bahawa iPhone 4 putih tidak akan dihantar sehingga akhir tahun ini kerana isu pembuatan yang berkaitan dengan pewarna putih di kaca hadapan. Apple tidak pernah menjelaskan apa itu isu sebenar dengan pembuatan iPhone 4 adalah. Menurut laporan oleh thestreet, masalah pembuatan disebabkan oleh kebocoran lampu latar di sekeliling tepi kaca dalam iPhone 4 putih.

Nampaknya, lampu belakang dari skrin paparan iPhone bocor di sekeliling tepi kaca dan meresap melalui bahagian belakang telefon putih, menurut seseorang yang biasa dengan proses pembuatan

Laporan itu seterusnya memberitahu bahawa reka bentuk iPhone 4 adalah seperti “sandwic kaca”. Kaca gorila terletak di bahagian depan dan belakang peranti dan jalur logam berjalan di sekeliling luar, berfungsi sebagai antena.

Walaupun reka bentuk iPhone 4 dikritik kerana reka bentuk antenanya, tetapi untuk iPhone 4 putih, masalahnya berbeza sama sekali

Seperti yang diterangkan oleh sumber, jika ia adalah bahan logam atau plastik, salutan mudah akan mengisi celah dan menyekat cahaya dalaman. Kaca adalah isu yang sama sekali berbeza.

Sama ada masalah yang diterangkan oleh thestreet ini adalah isu sebenar atau tidak, Apple pastinya menghadapi beberapa masalah pengeluaran dengan iPhone 4 putih kerana itu mereka telah menangguhkan pelancarannya sehingga akhir tahun. Perkara yang menarik untuk diperhatikan ialah jika iPhone 4 putih mempunyai beberapa masalah, mengapa Apple mengumumkan tarikh keluarannya pada acara pelancaran iPhone 4. Mungkin Apple lambat mengetahui punca isu ini sama seperti isu antena ‘death grip’.

[via 9to5mac]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *