Kehidupan kembali normal di bandar Jawa Timur ketika Indonesia menghadapi ujian Covid-19, Berita Asia Tenggara & Cerita Teratas

JAKARTA – Kehidupan akan kembali normal di Blitar, Jawa Timur, menjelang minggu depan, bandar pertama yang berbuat demikian di Indonesia ketika pihak berkuasa menjalankan ujian hidup dengan Covid-19.

Langkah itu dibuat selepas negara paling ramai penduduk di Asia Tenggara itu berjaya mengawal gelombang terbaharu penyakit itu yang dicetuskan selepas Hari Raya tahun ini pada Mei. Purata tujuh hari untuk jangkitan memuncak pada pertengahan Julai dengan 50,000 kes setiap hari. Jumlah itu telah merosot kepada 1,700. Kadar kematian juga telah menurun daripada purata tujuh hari puncak 1,700 pada awal Ogos kepada sekitar 100 dalam beberapa hari kebelakangan ini.

“Kami sedang melakukan percubaan. Kembali ke kehidupan normal di Blitar,” Encik Luhut Pandjaitan, seorang menteri kanan dan pembantu rapat Presiden Joko Widodo, yang bertanggungjawab menyelaraskan usaha untuk membendung penularan Covid-19 di Jawa dan Bali , kedua-duanya menyumbang 60 peratus daripada penduduk di kepulauan yang luas itu.

“Mandat topeng akan kekal, tetapi teruskan dan sertai orang ramai,” kata Encik Luhut dalam wawancara telefon dengan The Straits Times pada hujung minggu.

Beliau menegaskan bahawa pematuhan terhadap protokol yang ketat akan tetap diperlukan dan orang yang terlibat dalam aktiviti sosial mesti diberi vaksin sepenuhnya.

Di bawah peraturan untuk bandar yang mempunyai tahap penularan Covid-19 yang rendah, restoran dan pusat beli-belah hanya boleh dibuka pada kapasiti 75 peratus, manakala pembelajaran dalam bilik darjah boleh berlaku hanya pada 50 peratus kapasiti yang bermakna pelajar hadir ke sekolah hanya setiap hari lain. Semua sekatan ini akan ditarik balik minggu depan di Blitar.

Bandar itu, yang mempunyai populasi kira-kira 150,000, serta ramai lagi, termasuk Surabaya dan Jember, telah menyaksikan tahap penularan koronavirus yang rendah serta kadar vaksinasi yang tinggi. Bilangan kes baharu yang dilaporkan di bandar tersebut adalah di bawah 20 bagi setiap 100,000 penduduk seminggu dan kemasukan ke hospital kekal di bawah lima bagi setiap 100,000.

Seperti di India, Britain dan Amerika Syarikat, Indonesia terhuyung-huyung daripada varian Delta coronavirus yang sangat mudah ditularkan pada tahun ini. Varian paling mematikan yang diketahui setakat ini, pertama kali dikesan di India, sampai ke Indonesia sekitar Mac dan, mulai Jun, menyumbang lebih 90 peratus daripada jumlah kes yang dikesan.

Pada bulan Jun, Presiden Widodo melantik Encik Luhut untuk menyelaraskan usaha memerangi varian Delta Jawa dan Bali. Bekas jeneral tentera itu tidak membuang masa untuk pergi bekerja, mengurangkan kerenah birokrasi, termasuk dalam satu contoh secara peribadi mengarahkan penghantaran ubat Covid-19 dari Jakarta dihantar terus ke hospital di seluruh negara, memintas pegawai wilayah dan kabupaten seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

“Birokrat, peraturan yang tidak cekap tidak seharusnya menghalang usaha untuk menyelamatkan nyawa,” kata Encik Luhut kepada menteri, gabenor wilayah dalam salah satu mesyuarat penyelarasannya dalam talian.

Indonesia sebahagian besarnya bergantung pada CoronaVac China untuk program vaksinasi nasionalnya yang bermula pada pertengahan Januari 2021. Sejak itu ia juga telah beralih kepada jenis vaksin lain, termasuk Pfizer dan AstraZeneca.

Bank Dunia telah menyatakan bahawa Indonesia adalah satu daripada tujuh negara yang telah memberikan dos ke-100 juta vaksin Covid-19 pada 31 Ogos.

“Ia merupakan satu kejayaan besar bagi salah satu negara yang paling terjejas Covid-19 di dunia, dengan kira-kira 270 juta orang dan geografi kepulauan yang mencabar,” kata Bank Dunia pada 17 Sept.

Tetapi beberapa pakar epidemiologi telah menasihatkan berhati-hati walaupun keadaan semakin pulih, memberi amaran bahawa Indonesia mungkin menghadapi gelombang Covid-19 ketiga – gelombang pertama yang melanda antara Januari dan Februari tahun ini – apabila pergerakan meningkat apabila sekatan sosial ditarik balik.

Kerajaan telah bersedia untuk sebarang kemungkinan, meningkatkan pembinaan kemudahan kuarantin berpusat baru-baru ini di beberapa wilayah, memastikan peralatan perubatan tersedia dan pekerja kesihatan bersiap sedia sekiranya berlaku gelombang baharu.

“Sepanjang masa terhenti ini, selepas gelombang kedua, kami memaksimumkan usaha untuk melakukan persediaan yang terbaik untuk sebarang senario yang lebih buruk. Objektifnya adalah untuk memperlahankan penularan (Covid-19) dan menyelamatkan nyawa dengan mempunyai kemudahan kuarantin berpusat yang mencukupi,” seorang pegawai kanan ditugaskan untuk memastikan kemudahan sedemikian sedia di wilayah-wilayah kepada The Straits Times.

Encik Luhut berkata: “Jika kita konsisten dalam melakukan apa yang kita lakukan sekarang, kekal berdisiplin, maka gelombang ketiga boleh dielakkan. Jika kes meningkat, ia akan cepat turun semula, kerana kita cepat memindahkan kes positif ke kuarantin berpusat tersebut. “

“Ia juga bergantung kepada varian baharu itu,” tambahnya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *