Kebaikan dan Keburukan Kesedaran Lokasi dalam Android

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Salah satu kelebihan terbesar Android berbanding sistem pengendalian mudah alih yang lain ialah momentum yang Google tambahkan pada platform, dengan kemas kini OS, sampul perkakasan dan dengan apl berkualiti.

Google sentiasa mengenai pengiklanan, dan kini meletakkan pertaruhannya pada pengiklanan mudah alih serta pengiklanan mengetahui lokasi, yang kedua-duanya berjalan seiring. Untuk strategi ini berjaya, Google perlu mengetahui lokasi anda. Pada telefon Android ini dilakukan dalam dua cara: melalui GPS berasaskan satelit dan cara “lain”.

Jalan lain

Android boleh mendapatkan idea yang bagus tentang tempat anda menggunakan beberapa sumber berasaskan bukan satelit yang agak baru. Biasanya, kaedah geolokasi “lain” ini secara longgar dirujuk sebagai aGPS. Pada asasnya, kaedah aGPS membenarkan lokasi geo kasar berdasarkan triangulasi menara sel dan data rangkaian (penghala, titik capaian dan lain-lain). Sudah tentu terdapat lebih banyak butiran teknikal di sebalik kaedah ini, tetapi anda mendapat intipatinya. Jenis geo-lokasi ini amat berguna apabila anda tidak mempunyai pandangan yang jelas ke langit atau apabila isyarat GPS mungkin berkurangan disebabkan tetapan bandar. Selain itu, aGPS biasanya lebih pantas pada mulanya memperoleh lokasi anda daripada GPS sebenar. Apabila anda menggabungkan kedua-dua anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Tetapi di situlah masalahnya: adakah anda benar-benar mahu Google (atau sesiapa sahaja dalam hal itu) mengetahui di mana anda berada pada setiap masa? Cukup mudah untuk pergi ke tetapan anda dan mematikan ciri ini (rumah, Menu, Tetapan, Lokasi dan tetapan keselamatan, nyahtanda kedua-dua “Gunakan rangkaian wayarles” dan “Gunakan satelit GPS”) untuk mematikannya. Tetapi Google tidak mahu anda melakukan ini, maka iklan mereka akan menjadi kurang tepat, dan kurang bernilai kepada syarikat yang mengiklankan melalui mereka.

Apl Pembunuh Sedar Lokasi

Google melakukan segala yang termampu untuk membolehkan anda memastikan lokasi geo anda dihidupkan dengan menulis apl pembunuh yang menggunakan lokasi anda.

Pertama sekali, penyemak imbas Android didayakan “Google Gears”, yang (antara lain) membenarkan tapak web berkomunikasi dengan pelbagai penderia dalam telefon anda untuk membentangkan maklumat khusus lokasi (ramalan cuaca, trafik, pilihan restoran, harga gas, perniagaan tempatan , dan lain-lain.).

Kebanyakan apl kamera daripada pelbagai pengeluar perkakasan (HTC, Motorola, dsb.) mendayakan pengetegan geo secara lalai (yang, jika anda tidak pernah mencuba, jika sebelum ini ialah cara yang hebat untuk anda melihat album foto anda).

Seterusnya, Google’s Market termasuk pelbagai apl sedar GPS, yang kebanyakannya perlu dengan peta dan navigasi (CoPilot, Waze, Google My Tracks, dll.) yang menggunakan GPS untuk pemetaan dan arah belokan demi belokan.

Kemudian Google melakukan sesuatu yang radikal, ia menawarkan apl Navigasinya sendiri, lengkap dengan fotografi satelit laluan anda, berhampiran data trafik masa nyata, peta yang dikemas kini (tanpa anda perlu memuat turun/memasang peta baharu setiap kali). Mereka menukar permainan dan mengganggu kereta epal GPS.

Tetapi Google tidak berhenti di situ. Google mengeluarkan Google Earth untuk peranti Android 2.1 (yang, pada pendapat saya, berfungsi lebih baik dan lebih pantas daripada versi desktop). Diikuti dengan widget Google Buzz (untuk membolehkan anda menyiarkan “apa yang berlaku” di lokasi anda, dengan foto pilihan dilampirkan), dan melihat perkara yang berlaku di sekeliling anda. Latitud (yang nampaknya menduplikasi kebanyakan ciri Buzz) membolehkan anda akses pantas ke tempat rakan anda berada pada bila-bila masa, dan kini mempunyai widget juga.

Kertas Dinding Langsung Berevolusi

Seterusnya ialah Peta Google 4.1 yang menambahkan Kertas Dinding Langsung yang menunjukkan lokasi semasa anda diplot pada gaya peta pilihan anda, dengan data trafik pilihan juga. Kini anda tidak perlu membuka Peta Google untuk melihat keadaan trafik.

Evolusi ini membawa Kertas Dinding Langsung daripada alam “kebaharuan yang hebat” kepada “praktikal dunia sebenar” sepanjang malam. Bola berada di tangan pembangun pihak ketiga untuk mengikat maklumat berasaskan lokasi, Kertas Dinding Langsung dan widget bersama-sama untuk menjadikan hidup anda lebih mudah dengan mendedahkan data masa nyata yang anda minati.

Satu-satunya cabaran yang tinggal ialah memastikan privasi lokasi sambil mendayakan semua loceng dan wisel khusus geo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *