Karnival jalanan ini meletakkan bangunan warisan terbaik Hong Kong pada peta

Hong Kong sentiasa menjadi bandar yang dihargai kerana kewujudan harmoni yang lama dan baharu: Sama ada dalam pemulihan yang setia atau pemulihan kreatif warisan kita yang saling berinteraksi dengan seni bina baharu yang bergaya dan ikonik, tidak syak lagi bahawa warga Hong Kong berbangga dengan sejarah budaya mereka. Musim luruh ini, institusi seni dan pemuliharaan bersejarah yang paling dihormati di bandar ini akan berkumpul untuk satu hari perayaan dengan pelbagai aktiviti menyebarkan pengetahuan tentang sejarah, budaya dan seni kepada orang ramai.

Berdasarkan kejayaan edisi sulungnya tahun lepas, karnival jalanan Heritage Vogue路 Hollywood Road kembali pada 4 November ini. Ia merupakan usaha kerjasama daripada Pejabat Pesuruhjaya Biro Pembangunan Warisan, bersama-sama dengan Pejabat Antikuiti dan Monumen, Tai Kwun, PMQ, Persatuan Galeri Seni dan Antik Hong Kong, dan Seni dalam Penyelidikan Warisan Ltd.

Heritage Vogue - Jalan Hollywood

Dengan program padat yang berlangsung dari tengah hari hingga 8:30 malam, karnival jalanan Heritage Vogue 路 Hollywood Road akan berlangsung dari Wyndham Street hingga ke persimpangan Aberdeen Street, menganjurkan persembahan muzik dan tarian secara langsung, lawatan berpandu, bengkel dan pameran di kedua-dua tempat bersejarah yang digiatkan semula. tapak Tai Kwun dan PMQ. Di sepanjang laluan bercirikan ini, pertubuhan bukan untung yang mengambil bahagian juga akan menganjurkan aktiviti yang bertujuan untuk mendidik orang ramai tentang tradisi lama Hong Kong, permata budaya dan seni tempatan.

Heritage Vogue - Jalan Hollywood

Untuk sudut pandang yang sempurna untuk persembahan secara langsung seharian, pastikan anda menuju ke pintu masuk Jalan Wyndham Tai Kwun untuk menyaksikan program yang pelbagai daripada penyanyi-penulis lagu berduet hingga persembahan tarian yang meriah; persembahan orkestra jazz hingga persembahan klasik. Tempat persembahan kedua terletak di Lyndhurst Terrace, turut membawakan program muzik dan tarian eklektik. Pentas persembahan ketiga yang terletak di Elgin Street menjadikan suasana santai untuk bersiar-siar di SoHo pada hari Ahad, manakala muzik bilik, opera Kantonis dan juga tayangan filem (“Havana Divas” — dokumentari tentang maestro Opera Kantonis di Cuba) melengkapkan program di PMQ pada sebelah petang.

Di Tai Kwun, juga dikenali sebagai bekas Kompleks Balai Polis Pusat itu sendiri, terdapat peluang untuk menyelami sejarah yang merangkumi setiap sudut dan ceruk perkarangan: sama ada lawatan berpandu, pameran bermusim, persembahan tarian atau tayangan filem yang dihoskan. dengan kerjasama Persatuan Festival Filem Antarabangsa Hong Kong.

Heritage Vogue - Jalan Hollywood

Anda pasti ingin meluangkan masa untuk menyemak imbas khemah peserta di sepanjang Hollywood Road, dengan vendor menganjurkan pelbagai pengalaman dan hadiah. Pejabat Antikuiti dan Monumen, misalnya, akan menganjurkan bengkel seni untuk kraf gosok kertas dan aksesori DIY. Kolej Seni dan Reka Bentuk Savannah akan mengajar peserta selok-belok Fotografi Tindakan dan Pencetakan Skrin. Tai O Heritage Hotel akan berkongsi pengetahuan dari tradisi kampungnya, daripada membuat model bot nelayan lama, kepada peluang mencuba kostum Opera Kantonis. Terdapat juga banyak untuk membeli-belah, daripada herba yang dipilih sendiri dan biji kopi panggang segar istimewa, kepada kraftangan dan cenderahati kecil daripada kedai dan pembuat kraf bebas.

Apabila malam mula menjelma, pastikan anda sentiasa berada di sini untuk perayaan malam: karnival jalanan memuncak dengan Perarakan Malam bermula pada 7:30 malam — dihoskan oleh Persatuan Galeri Seni dan Antik Hong Kong serta Tung Wah Group of Hospitals.

Heritage Vogue - Jalan Hollywood

Untuk acara sekali dalam setahun ini, Hollywood Road akan ditutup kepada kenderaan dari Wyndham Street hingga ke persimpangan Aberdeen Street. Untuk kemudahan, terdapat bas ulang-alik percuma yang beroperasi setiap 10 hingga 15 minit, membawa pelawat dan penduduk tempatan ke perhentian berikut:

– Teres Lyndhurst (Menara Lyndhurst)

– Jalan Caine (Berdekatan Ladder Street)

– Jalan Caine (Berdekatan Jalan Aberdeen)

– Jalan Caine (Rumah Caritas)

– Jalan Arbuthnot (Bertentangan dengan The Centrium)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *