Kanak-kanak sekolah di AS lebih berkemungkinan dimasukkan ke hospital dengan COVID berbanding di UK dan doktor tidak pasti mengapa

Kanak-kanak yang bersekolah di England jauh lebih kecil kemungkinannya untuk berada di hospital COVID daripada kanak-kanak di AS walaupun UK mencecah kemuncak lonjakan virus lain, trend yang membingungkan komuniti perubatan di kedua-dua belah kolam.

Statistik terkini yang membandingkan kadar jangkitan bagi setiap 100,000 di kedua-dua negara menunjukkan bahawa selama seminggu pada bulan Oktober, AS mempunyai lebih 10 kali lebih banyak kemasukan ke hospital untuk kanak-kanak di bawah umur 18 tahun berbanding England. Pada masa yang sama, wabak kini lebih teruk di UK, yang mempunyai kadar insiden ke-16 tertinggi selama tujuh hari yang lalu, menurut OSCOVIDA, laman web Open Science COVID Analysis. AS berada di kedudukan ke-35.

Topeng nampaknya tidak memainkan peranan di sini. Ia mungkin isu hangat di AS, tetapi ia tidak diperlukan di UK Kekurangan topeng mungkin telah menyumbang kepada wabak jangkitan di sekolah Abi Schroeder.

“Mereka duduk berdekatan di dalam bilik darjah. Mereka tidak memakai topeng,” kata ibunya kepada Charlie D’Agata dari CBS News. “Saya fikir kemungkinan besar sebenarnya itulah sebabnya terdapat kadar jangkitan yang begitu cepat.”

Lonjakan terbaharu kes COVID di Britain didorong oleh kanak-kanak sekolah rendah, dengan mereka yang berumur di bawah 15 tahun menyumbang lebih satu pertiga daripada semua kes baru-baru ini.

Abi adalah antara kes itu.

“Saya tidak mengalami banyak gejala,” katanya. “Ia seperti selsema yang teruk, dan ia hanya menjengkelkan kerana saya tidak dapat melihat rakan-rakan saya.”

Kes Abi adalah tipikal kerana sangat sedikit kanak-kanak di UK menjadi cukup sakit untuk dimasukkan ke hospital.

Peningkatan vaksin juga bukan faktor utama. Peratusan orang di bawah umur 18 tahun yang diberi vaksin sepenuhnya adalah lebih rendah di Britain berbanding di AS

Itu meninggalkan pakar perubatan untuk mempertimbangkan perbezaan persekitaran atau tingkah laku seperti diet, pemakanan dan sama ada diabetes atau obesiti kanak-kanak mendorong kemasukan ke hospital dalam kalangan kanak-kanak di AS

“Kami melihat perbezaan biologi dari negara ke negara,” kata penyumbang perubatan CBS News, Dr. David Agus. “Terdapat perbezaan tingkah laku tertentu kerana kita semua berbeza. Genetik kita berbeza, gaya hidup kita berbeza, apa yang kita terdedah adalah berbeza, virus terdahulu kita berbeza dan semuanya masuk ke dalam formula.”

Satu perbezaan utama di kedua-dua negara ialah ujian besar-besaran. Kebanyakan pelajar sekolah di UK ujian di rumah setiap minggu atau dua kali seminggu dalam beberapa kes.

“Apabila anda melakukan ujian di rumah, anda menguji orang dan mendapati mereka mempunyai viral load yang tinggi dan mereka tidak pergi ke sekolah, sedangkan di Amerika Syarikat, mereka mungkin, dan apabila anda membentangkan dan menyebarkan dengan viral load yang tinggi, kadangkala mereka orang boleh dimasukkan ke hospital,” kata Agus.

Pada akhirnya, ia mungkin gabungan semua faktor itu, walaupun Agus berkata doktor “hanya tidak” benar-benar memahami biologi di sebalik trend ini.

Walaupun terdapat lonjakan kes di kedua-dua negara, kanak-kanak masih jarang dimasukkan ke hospital dengan COVID. Kemasukan ke hospital mungkin menjadi lebih luar biasa apabila pengawal selia kesihatan AS meluluskan vaksin Pfizer untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun. Panel penasihat bebas untuk Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS telah ditetapkan untuk mempertimbangkan langkah itu pagi Selasa.

Lagi

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *