Kami mencuba daging yakiniku berasaskan tumbuhan pertama di dunia. Begini rasanya.

Apabila kami menulis ringkasan kami ke restoran yakiniku terbaik di bandar awal bulan lalu, perkara terakhir yang terlintas di fikiran kami ialah daging yakiniku berasaskan tumbuhan.

Namun, kami berada di sana pada petang Selasa, mengambil sampel di Aburi-EN. Kalbi berasaskan tumbuhan baharu (tulang rusuk pendek tanpa tulang) berasal dari Next Meats, sebuah syarikat permulaan teknologi makanan berpangkalan di Tokyo yang mengkhusus dalam penyelidikan dan pembangunan produk daging alternatif gaya Jepun.

Kemampanan dan masa depan yang lebih hijau nampaknya menjadi teras syarikat. Menurut laman web mereka, mereka percaya bahawa dengan “membuat perubahan kecil seperti mengurangkan daging ternakan kilang, kami boleh mencipta pandangan yang lebih hijau untuk semua orang. Kami berharap untuk terus membangunkan alternatif yang menyelerakan yang menjadikan berasaskan tumbuhan sebagai langkah seterusnya daripada daging.”

Diperbuat sebahagian besarnya daripada protein soya, Next Meats’ Kalbi mengandungi dua kali ganda jumlah protein dan separuh lemak daripada daging biasa. Ia juga tidak mengandungi sebarang bahan tambahan kimia atau kolesterol.

Next Meats telah bekerjasama dengan Aburi-EN, rangkaian restoran gril Jepun sebagai tempat ujian untuk pelancaran mereka di Singapura. Dua hidangan akan disediakan: Kalbi Don Set (S$13.80) dan Stamina Teishoku (S$15.80).

Walaupun Kalbi Don Set adalah mesra vegan, lengkap dengan cendawan tumis, dan hirisan panggang yakiniku Next Meats’ yang disapu dengan kicap manis yang istimewa, Stamina Teishoku menampilkan “daging” yang digoreng dengan kubis. dan di atasnya dengan telur yang diimport dari Okinawa.

Inilah soalan berjuta-juta dolar yang ditanya oleh semua orang: bagaimana rasanya? Sejujurnya, daging yakiniku berasaskan tumbuhan kelihatan pucat berbanding dengan banyak alternatif daging lain, seperti Omnimeat, Impossible Meat dan Beyond misalnya. Teksturnya sedikit lebih lapang daripada yang kami mahukan — sekurang-kurangnya untuk Stamina Teishoku — yang menambah kenyal seperti seitan. Elemen memanggang dalam Set Kalbi Don, walau bagaimanapun, memberikan daging berasaskan tumbuhan rasa yang bagus yang kami hargai, menambah lapisan tekstur yang serupa dengan daging sebenar.

Dalam semua keadilan, ini mungkin bukan pilihan pertama untuk karnivor yang mengidamkan daging panggang, tetapi ia sememangnya menjadi alternatif yang cukup kukuh untuk flexitarian atau vegetarian yang berusaha sedar untuk menjadi hijau dan bebas daging. Selain itu, mempunyai satu lagi tempat kasual di bandar untuk memenuhi semua diet rakan anda juga tidak menyakitkan.

Dua hidangan yang menampilkan daging yakiniku berasaskan tumbuhan boleh didapati di semua cawangan Aburi-EN dari sekarang hingga Julai 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *