Kamera Klip Google menawarkan gambar perkara yang akan datang

Google mengadakan acara perkakasan besar minggu ini, mengumumkan beberapa telefon pintar berjenama Pixel baharu, dua peranti Google Home, komputer riba Pixelbook baharu, fon telinga baharu dipanggil Pixel Buds dan kamera pengguna dipanggil Google Clips.

Daripada semua produk Google baharu yang diumumkan, Google Clips adalah yang paling menarik setakat ini iaitu ia mewakili trend yang paling menarik. Peranti pengguna ini mewakili masa depan AI perusahaan

Tetapi tunggu, anda mungkin berkata. Bukankah produk Pixel Buds Google adalah yang paling revolusioner? Keupayaannya untuk menterjemah bahasa dalam masa nyata adalah sesuatu yang keluar dari fiksyen sains, dan penghapusan halangan bahasa pastinya mempunyai implikasi besar untuk masa depan manusia.

Semua itu benar. Banyak syarikat (termasuk Google) telah membina perisian terjemahan bahasa masa nyata dan menyampaikannya dengan pantas ke telefon pintar. Terjemahan Google sangat mengagumkan, dan saya telah menggunakannya selama bertahun-tahun semasa saya mengembara ke seluruh dunia.

Satu-satunya inovasi terjemahan dalam Pixel Buds ialah fon telinga mempunyai pembesar suara luaran yang menghadap ke luar selain daripada yang menghadap ke dalam dan terjemahan keluar dimainkan melalui pembesar suara tersebut manakala terjemahan masuk dimainkan melalui pembesar suara biasa.

Dalam erti kata lain, Pixel Buds hanya memainkan audio daripada Terjemahan Google, tetapi bijak memilih antara dua set pembesar suara untuk main semula.

Kesannya sangat mengagumkan, tetapi “inovasi” pemilihan pembesar suara … tidak begitu banyak.

Google Clips, sebaliknya, adalah revolusi sebenar.

Sebab Google Clips mengubah segala-galanya

Google Clips ialah kamera $249 untuk ibu bapa.

Saya akan membuat spekulasi tentang sebab Google memilih untuk menyasarkan demografi tertentu dalam seketika. Tetapi pertama, beberapa fakta tentang kamera itu sendiri.

Clips ialah kamera 12 megapiksel. Perumahan adalah dua inci kali dua inci persegi, dan ia mempunyai klip di bahagian belakang. Bahagian hadapan mempunyai perumah kanta sudut lebar bulat hitam (kanta menangkap 130 darjah) dan cahaya berkelip semasa mengambil gambar, yang menunjukkan bahawa ia adalah kamera ia bukan kamera pengintip.

Kamera Clips sendiri tidak mempunyai skrin. Sebaliknya, anda menggunakan telefon pintar untuk menyemak gambar dan mengawal kamera dengan cara lain. Kamera memang mempunyai butang untuk mengambil gambar, tetapi itu tidak sepatutnya menjadi cara utama gambar diambil.

Setakat ini, kamera yang saya huraikan berbunyi seperti beberapa produk sedia ada, termasuk kamera “lifelogging” yang saya beritahu anda sebelum ini dalam ruang ini.

Tetapi bahagian revolusioner adalah perisian. Google Clips menggunakan kecerdasan buatan (AI) untuk memilih masa untuk mengambil gambar. Untuk “menggunakan” kamera, anda memutar lensa untuk memulakannya, meletakkannya di suatu tempat, kemudian melupakannya.

Ia mempelajari wajah yang dikenali, kemudian memihak kepada orang tersebut (dan haiwan peliharaan!) apabila memutuskan masa untuk mengambil gambar. Ia mencari senyuman dan tindakan, situasi baru dan kriteria lain. Ia membuang tangkapan kabur.

Setiap kali ia mengambil gambar, ia merakam letusan foto pada 15 bingkai sesaat, yang boleh anda gunakan atau edit sebagai GIF atau daripadanya anda boleh memilih gambar pegun kegemaran anda.

Klip tidak mempunyai mikrofon, dan ia tidak boleh merakam bunyi.

Ringkasnya, AI direka untuk mengambil gambar dan GIF yang hebat, tetapi dengan kelebihan mengambil gambar di mana tiada jurugambar di sekeliling untuk mengubah tindakan yang diambil gambar.

Dan inilah revolusinya: Pengecaman muka berlaku pada peranti, bukan dalam awan. Gambar disimpan pada peranti, bukan dalam awan.

Ini adalah atribut yang disebut-sebut oleh Google sebagai memastikan privasi. Tiada bunyi. Tiada muat naik automatik.

Sudah tentu, anda boleh menggunakan apl untuk memilih klip untuk dimuat naik ke Google Photos. Setelah dimuat naik ke dalam Google Photos, gambar akan diproses sekali lagi untuk pengecaman muka, dan kali ini dengan nama dilampirkan, jika anda telah menggunakan ciri bersemuka dalam Google Photos.

Sebab Google menyasarkan Klip kepada ibu bapa

Saya membuat spekulasi di sini, tetapi saya percaya Google tiba di ibu bapa melalui proses penyingkiran.

Google diselar hebat dengan percubaan Google Glassnya, kerana peranti itu meletakkan kamera pada muka orang ramai, yang mana ramai orang awam dan akhbar berasa tidak selesa.

Sebilangan besar syarikat pemula telah mengeluarkan kamera klip-on yang kecil, segi empat tepat, boleh pakai, yang kebanyakannya gagal di pasaran kerana harga yang tinggi, kualiti gambar yang rendah dan fakta bahawa memakai kamera boleh menjadi janggal secara sosial.

Google Clips kelihatan secara luaran seperti mana-mana bilangan kamera ini, dan tekaan saya ialah niat awal Google adalah untuk menyertai mereka dan mengalahkan mereka, dengan menawarkan klip-on, kamera boleh pakai yang dikuasakan oleh AI

Tetapi Google betul dalam pengumuman itu: Kamera klip menghasilkan foto yang sangat mengerikan. Mereka cenderung menjadi kabur. Sudut semuanya salah. Ia bukan pengalaman yang baik.

Atas sebab itu atau sebab lain, Google memutuskan untuk tidak menggalakkan menggunting kamera Klip pada pakaian.

Kamera Clips apa adanya menjadikan kamera keselamatan rendah dan kamera tindakan lebih rendah.

Tetapi ibu bapa adalah sasaran pasaran yang sempurna. Alasannya ialah mereka tidak dapat mengambil gambar anak-anak mereka. Mengambil gambar kanak-kanak sering campur tangan dalam kehidupan biasa. Kanak-kanak tahu ibu bapa sedang mengambil gambar, jadi mereka sama ada berhenti apa yang mereka lakukan atau mereka bergambar atau mereka mengadu tentang mengambil gambar mereka.

Kamera Clips adalah penyelesaian. Ibu bapa boleh menetapkannya dan melupakannya. Apabila mereka kembali kemudian, mungkin kamera merakamkan momen yang menakjubkan tanpa sebarang gangguan.

Paling penting, ia peribadi dan selamat; tiada apa yang dapat dimuat naik melainkan dipilih secara jelas untuk dimuat naik.

Revolusi sebenar ialah: AI pada kamera

Jelas sekali bahawa misi Google tidak ada kaitan dengan penjualan kamera. Ini semua tentang mencari laluan ke AI berasaskan kamera

Google tiba di produk seperti Clips dengan bekerja mundur daripada matlamat menggunakan data dengan cara baharu untuk memberi manfaat kepada pengguna, pelanggan, manusia apa sahaja.

AI secara umum dan pembelajaran mesin khususnya menawarkan peluang baharu untuk menjana tindakan dan cerapan daripada data dipacu penderia.

Kamera ialah Ibu kepada Semua Penderia, sebahagiannya kerana kualiti data dan sebahagiannya kerana kewujudan kamera di mana-mana.

Orang ramai berasa kesal tentang pencerobohan privasi, dan sebenarnya pencerobohan privasi adalah nyata dan berleluasa. Bagaimana untuk menggunakan AI pada data kamera dengan selamat? Bina ke dalam kamera!

Mulakan dengan kamera induk, beralih kemudian ke kamera pemuka, kamera web dan kamera keselamatan, dan akhirnya meletakkan kamera di mana-mana sahaja. Dengan AI terbina dalam kamera, “produk” kamera gred industri tidak semestinya gambar atau video sekadar cerapan.

Idea ini akan mengubah segala-galanya untuk perusahaan.

Apa ideanya? Bayangkan apa yang mungkin dengan kamera berasaskan AI yang outputnya adalah data, bukannya imej.

Sebagai contoh, bayangkan kamera di seluruh gudang besar. Output mereka boleh menjadi senarai minit demi minit orang yang datang dan pergi, bilangan widget yang disimpan dalam kemudahan pada bila-bila masa dan data berguna lain.

Aplikasi lain boleh melibatkan data dan imej, bekerjasama.

Kamera keselamatan boleh berfungsi dengan cara yang bertentangan seperti Google Clips. Sama seperti pengawal keselamatan manusia di meja depan, mereka boleh mengenali wajah yang dikenali, dan mengabaikan mereka, sambil mengezum masuk, menjejak dan merakam tingkah laku dan pergerakan muka yang tidak dikenali. AI boleh mengenal pasti tingkah laku yang mencurigakan dan melaporkannya. Imej itu kemudiannya boleh diekstrak sebagai bukti.

Satu lagi fungsi penting ialah untuk mengukur “perasaan” pengguna secara literal.

Sebuah syarikat bernama Silver Logic Labs sedang mengusahakan algoritma yang menonton video untuk mengenal pasti perasaan orang ramai. Satu aplikasi adalah untuk menggantikan penilaian TV Nielsen dengan data masa nyata tentang perasaan penonton tentang perkara yang mereka tonton. Teknologi ini boleh berfungsi melalui kamera web komputer riba biasa.

Pengguna mungkin tidak akan menerima video sebenar yang dimuat naik ke awan tempat wajah mereka akan disimpan, dikenali dan diproses. Tetapi jika video itu tidak pernah meninggalkan cip kamera, dan jika hanya data tanpa nama yang disulitkan dihantar, pengguna boleh mengekalkan privasi dan studio TV serta pengiklan boleh mendapatkan sistem pengukuran khalayak muktamad.

Nyawa boleh diselamatkan. Teknologi Silver Logic boleh digunakan untuk meramal strok atau membantu polis menilai siapa yang mengancam dan siapa yang tidak. Caranya ialah mengatasi halangan privasi. Kamera yang tidak boleh menyampaikan gambar atau yang hanya berkongsi gambar yang dipilih dengan perintah mahkamah ialah jalan pintas kepada privasi.

Intinya ialah kamera ialah penderia muktamad untuk data yang akan diproses melalui AI Tetapi pada masa ini, keperluan untuk privasi menyekat revolusi.

Penyelesaiannya boleh didapati dalam kamera Klip Google. Dengan meletakkan AI pada kamera itu sendiri, adalah mungkin untuk memperoleh manfaat data kamera tanpa risiko privasi.

Dan itulah sebabnya Google melakukan ini. Ini semua manfaat data kamera yang diproses AI tanpa pencerobohan privasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *