Kajian Samsung Galaxy S21: kembali ke bentuk

Saya rasa tidak perlu dikatakan bahawa Galaxy S21 adalah telefon pintar utama yang paling bersahaja dan tidak diingini dalam kalangan peminat Android yang pernah kita lihat selama bertahun-tahun. Saudara-saudaranya yang lebih besar, S21+ dan S21 Ultra pastinya telah mendapat lebih banyak perhatian. Maksud saya, adakah anda telah melihat Ultra? Ia besar, ia mempunyai beberapa kamera yang luar biasa dan prestasinya tepat pada sasaran.

  Tetapi bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa Galaxy S21 ialah telefon yang sepatutnya anda beli?

  Sebelum anda masuk ke dalam komen dan beritahu saya bahawa S21 adalah alasan yang tidak baik untuk telefon pintar utama atau bahawa Samsung telah hilang arah, dengarkan saya. Telefon pintar unggul telah mengalami evolusi yang pelik sejak 2-3 tahun yang lalu dengan syarikat seperti Samsung, Huawei dan Apple memisahkan peranti mereka daripada hanya menawarkan varian kecil dan besar kepada mencipta kategori Pro dan Ultra baharu. Jika anda mahukan teknologi kamera termaju seperti kanta zum periskop 10x, 12GB atau 16GB RAM, serta semua loceng dan wisel lain yang telah mereka pasang untuk membantu mewajarkan harga yang tidak masuk akal $1200 atau lebih tinggi, di situlah anda sepatutnya menghabiskan wang anda.

  Spesifikasi Galaxy S21

  Secara peribadi, saya rasa Galaxy S21 menawarkan harga terbaik untuk wang anda, dan pada $800, ia adalah mencuri jika dibandingkan dengan apa yang Samsung cuba jual kepada anda tahun lepas. Jadi mari kita pergi ke asas-asas. Sukan S21 a Paparan 6.2-inci dengan kamera swafoto 10MP mengekalkan potongan tebuk lubang di bahagian tengah atas, 8GB RAM, 128GB storan dalaman, Snapdragon 888 terkini dan bateri 4000 mAh. Sistem tiga kamera di bahagian belakang sepadan dengan apa yang disampaikan oleh S20 tahun lepas dengan dua penderia 12MP untuk kamera utama dan ultralebar serta kamera zum 64MP.

  Reka bentuk Galaxy S21

  Jadi mengapa memilih S21 berbanding S21 Plus? Sebagai permulaan, terdapat perbezaan harga $200 itu. Tanpa sebarang diskaun, adik beradik yang lebih besar akan dikenakan bayaran $1,000 dan ia benar-benar tidak memberikan apa-apa lebih daripada paparan 6.7 inci yang lebih besar sedikit dan bateri 4800 mAh. Semua yang lain adalah sama. Ok, mungkin bukan semuanya.

  Perbezaan utama lain antara S21 dan Plus ialah panel belakang plastik pada telefon ini berbanding kemasan kaca tradisional pada S21 Plus. Kaca ialah produk premium dan sepatutnya menelan kos yang lebih tinggi, tetapi saya tidak fikir ketiga-tiga peningkatan itu bernilai $200, terutamanya kerana Samsung telah melakukan kerja yang luar biasa dengan kemasan plastik di sini.

   Perkara pertama yang perlu dilakukan dengan Galaxy S21 dan S21+

  Seperti yang saya nyatakan dalam ulasan S21 Ultra saya, reka bentuk baharu siri S21 adalah menakjubkan dan saya rasa ia kelihatan lebih baik pada S21 dengan modul kamera yang lebih kecil yang diletakkan di sudut kiri atas di belakang telefon. Cara ia melebur dengan lancar ke dalam bingkai logam menjadikannya salah satu peranti kegemaran saya sejak beberapa tahun lalu. Dengan begitu banyak telefon pintar lain yang menggunakan reka bentuk yang hampir sama, S21 mudah dikesan dalam khalayak ramai.

  Paparan Galaxy S21

  Saiznya juga hebat dengan paparan 6.2 inci, terutamanya kerana Samsung telah menghapuskan panel melengkung. Sukar untuk menggambarkan betapa mudahnya telefon ini digunakan jika dibandingkan dengan model tahun lepas. Sesetengah akan merungut bahawa Samsung hanya murah, tetapi keluk itu tidak pernah benar-benar memenuhi sebarang tujuan praktikal. Walaupun begitu, saya kecewa kerana kami hanya mendapat paparan FHD+ kali ini. Kali terakhir kami melihat resolusi ini pada peranti perdana daripada Samsung, kami perlu kembali ke 2014 dengan pelancaran Galaxy S5. Biar saya jelaskan, paparan AMOLED yang digunakan di sini agak luar biasa dengan HDR10+, 1300 nits kecerahan puncak dan kadar segar semula dinamik 120Hz. Sudut tontonan adalah menakjubkan, keterlihatan siang hari tidak pernah menjadi masalah dan kadar penyegaran 120Hz menjadikan telefon ini lebih menyeronokkan apabila anda mempertimbangkan tahun lepas Samsung membuat anda memilih antara resolusi yang lebih tinggi atau kadar penyegaran yang lebih tinggi.

  Secara peribadi, saya suka paparan resolusi tinggi, tetapi pada 6.2-inci, adalah sangat sukar untuk mengesan piksel individu.

  Satu perkara yang saya ingin nyatakan ialah prestasi pada peranti S21 termurah boleh dikatakan sama dengan prestasi Ultra. Ia mempunyai sedikit kelemahan apabila ia datang kepada berbilang tugas kerana ia mempunyai 8GB RAM berbanding 12GB dalam Ultra, tetapi anda akan mengalami kesukaran untuk melihat perbezaannya melainkan anda berusaha keras untuk mencarinya. Satu-satunya isu yang dapat kami temui ialah dengan termal jika telefon anda keras selama 20 minit atau lebih, tetapi kami hanya melihat penurunan dalam kadar bingkai pada beberapa permainan terpilih yang membenarkan kadar bingkai yang lebih tinggi daripada 60fps.

  Permainan pada telefon ini sangat menakjubkan dengan Snapdragon 888 yang memberikan pemaparan grafik terkemuka kelas. Anda boleh dengan mudah mencapai kadar bingkai maksimum yang ditawarkan oleh kebanyakan permainan dengan ruang pendengaran yang mencukupi untuk menyampaikan tahap prestasi yang sama selama sekurang-kurangnya beberapa tahun.

  Kamera Galaxy S21

  Berbanding dengan S21 Ultra, persediaan tiga kamera pada telefon ini boleh membunyikan sedikit pejalan kaki. Berita baiknya ialah Samsung tidak menelefonnya. Walaupun pada hakikatnya perkakasan di sini adalah sama dengan apa yang kami perolehi tahun lepas, pasukan kamera telah membuat peningkatan yang ketara pada kualiti foto, meningkatkan julat dinamik, menyegarkan ketepuan, dan banyak lagi. Sejujurnya saya tidak mempunyai banyak aduan dengan kamera belakang dan agak terkejut melihat sejauh mana keputusan yang konsisten daripada ketiga-tiga sensor di bahagian belakang. The Piksel kamera telah menjadi sebab utama saya tertarik kepada telefon pintar Google beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi imej ini mungkin membuatkan saya mempertimbangkan semula pemandu harian saya, sekurang-kurangnya untuk separuh pertama tahun ini.

  Fleksibiliti yang ditawarkan dengan memiliki kamera telefoto ultralebar, utama dan 3x adalah tempat yang menarik. Sejujurnya, saya rasa saya gembira kerana Samsung tidak membuang kamera makro di belakang hanya untuk meningkatkan senarai spesifikasi kerana saya sejujurnya tidak ingat bahawa kali terakhir saya mengambil tangkapan makro yang bukan untuk semakan telefon pintar . Zum 3x berguna apabila anda ingin mendekati subjek anda dengan cepat. Ia mungkin tidak begitu mengagumkan seperti zum 10x yang dimiliki ultra, tetapi itu tidak mengapa bagi saya.

  Selain gambar yang hebat, S21 ialah pilihan yang bagus untuk menangkap video dengan semua penderia, termasuk kamera swafoto yang menyampaikan video 4K pada 60 fps. Dan jika anda ingin menguji air dengan video 8K, sensor utama membenarkannya juga.

  Secara peribadi, saya bukan peminat tegar OneUI 3.0. Ia merangkumi asas-asas dan jika anda suka menyesuaikan seribu satu ciri yang berbeza, Samsung telah menyediakan anda di sana juga. Tetapi jika anda suka mudah dan bersih, anda perlu memasang pelancar lain di sini. Saya akan memberi kredit kepada Samsung kerana akhirnya menawarkan suapan Google Discover, sesuatu yang saya mahu lihat sejak sekian lama.

  Isu saya dengan perisian Samsung terutamanya berpunca daripada estetika dan pilihan reka bentuk mereka dengan laci aplikasi tatal sisi, susun atur apl pihak pertama mereka yang tidak konsisten dan hakikat bahawa anda perlu melihat iklan dalam segelintir apl Samsung sendiri.

  Bagaimana untuk mematikan iklan pada telefon Samsung untuk kebaikan

  Hayat Bateri Galaxy S21

  Pada bahagian hadapan bateri, S21 tidak akan memenangi sebarang anugerah, tetapi sel 4,000 mAh berfungsi dengan baik. Pada purata hari, saya dapat telefon dengan keras dengan 5-6 jam skrin tepat pada masanya, menghantar e-mel, menyemak imbas web, bermain permainan, mengambil gambar dan banyak lagi.

  Biasanya, saya menghabiskan hari dengan baki hayat bateri kira-kira 20% selepas mematikan pengecas selama 14 jam. Sudah tentu, anda mendapat pengecasan wayarles dan pengecasan wayarles terbalik jika anda berasa murah hati apabila telefon rakan kehabisan jus atau jika anda ingin menambah fon telinga anda.

  Satu perkara yang saya terlupa untuk nyatakan dalam ulasan S21 Ultra ialah Samsung adalah salah satu daripada beberapa yang membolehkan anda memilih kelajuan pengecasan telefon anda. Pengecasan pantas 25W tidak begitu pantas jika dibandingkan dengan pesaing, tetapi anda mempunyai pilihan untuk mengurangkan kelajuan jika anda mengecas peranti anda semasa anda tidur, mengurangkan kemerosotan bateri dari semasa ke semasa yang sesetengahnya berserta dengan kelajuan pengecasan pantas, a ciri yang pasti berguna jika anda merancang untuk memegang telefon anda lebih daripada setahun.

  Fikiran akhir

  Galaxy S21 sememangnya peranti yang ganjil. Dalam buku saya, ia sememangnya layak mendapat tempatnya dalam segmen telefon pintar utama berkat prestasi yang luar biasa, paparan terkemuka dan kamera yang hebat. Saya rasa isu utama orang ramai di sini ialah Samsung menampar panel plastik di belakang telefon. Bagi saya, itu bukan satu isu dan jika ia adalah salah satu sebab Samsung dapat memasarkan telefon ini pada harga hanya $800, saya fikir ia adalah perkara yang baik.

  S21 mungkin bukan telefon pintar unggul utama, tetapi ia pasti peranti yang saya akan cadangkan untuk pengguna biasa yang mahukan kamera yang hebat dan ruang kepala prestasi yang mencukupi untuk pengalaman Android yang lancar selama bertahun-tahun akan datang.

  Paparan

  Reka bentuk

  Prestasi

  Kamera

  Reka bentuk UI

  Iklan yang menjengkelkan

  Bateri tidak bagus

  Samsung Galaxy S21 ialah telefon yang kami cadangkan jika anda mencari telefon pintar Samsung mewah pada tahun 2021, yang menawarkan nilai lebih ketara daripada Galaxy S21+ dan Ultra.

  | | |

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *