Kajian Mobvoi TicPods 2 Pro

Mobvoi mencipta nama untuk dirinya sendiri dengan jam tangan pintarnya, tetapi ia juga terkenal dengan pesaing AirPodsnya. Sesetengah mungkin memanggilnya salinan, walaupun seseorang boleh berhujah bahawa mereka cukup membezakan diri mereka sendiri. Syarikat itu telah mengeluarkan kemas kini yang dipanggil TicPods 2 Pro dan mereka membungkus lebih banyak ciri ke dalam fon telinga tanpa wayar sebenar tanpa pengedap.

Gambaran keseluruhan

  Pemacu: 13mm

  Versi Bluetooth: 5.0 dengan aptX

  Rintangan air: IPX4

  Hayat bateri: 4 jam, jumlah 20 jam

  Saiz: Fon telinga: 16 x 17 x 40mm, kes: 24 x 32 x 71mm

  Berat: 4.4g setiap satu, sarung 29.5g

  Harga: $139.99 (Amazon)

Sarung TicPods 2 Pro sangat kecil dan ringan. Di bawah 30 gram, ia jauh lebih ringan dan lebih kecil daripada Samsung Galaxy Buds. Ini menjadikannya sangat mudah alih dan mudah untuk dimasukkan ke dalam poket kecil pelik di atas poket seluar jeans kanan utama anda. Malangnya, saiz itu juga bermakna kekurangan pengecasan tanpa wayar.

Sebaik sahaja anda membuka penutup bertekstur, anda akan dapati fon telinga di dalamnya, bermagnet dengan ketat. Kebanyakannya, magnet ini akan menjajarkan fon telinga jika anda meletakkannya cukup rapat. Terdapat juga butang yang membolehkan anda memasangkan semula fon telinga.

Fon telinga mempunyai batang memanjang seperti AirPods Apple, tetapi keseluruhannya adalah permukaan sentuhan. Ini membuka kemungkinan beberapa gerak isyarat sentuhan, tetapi Mobvoi agak menjatuhkan bola di sini. Satu-satunya gerak isyarat kawalan trek ialah ketik dua kali. Ia boleh disesuaikan (saya menetapkan saya untuk menjeda muzik), tetapi ini bermakna tiada trek yang dilangkau. Tiada juga gerak isyarat unik sebelah ke sisi. Walau bagaimanapun, anda boleh meluncurkan jari anda ke atas dan ke bawah batang untuk kawalan kelantangan yang bagus. Namun, perlu ada cara untuk melangkau trek.

Kualiti binaan

Fon telinga itu sendiri dibina dengan sangat baik daripada plastik tahan lasak. Mereka tidak mempunyai lentur, berderit, atau memberi dan berasa padat dan padat. Gril yang menutupi pemandu dipasang dengan baik dan sukar tercabut apabila membersihkan fon telinga.

Kes itu adalah cerita yang berbeza. Tapaknya cukup bagus tetapi tudungnya sangat nipis dan rasa murah. Ia melentur dan berderit walaupun ditutup dan bahagian belakang penahan dalam kedudukan terbuka membawa kepada penutupan yang mudah dan tidak sengaja. Terdapat spring cahaya yang membukanya sebaik sahaja anda melepasi magnet tetapi ia masih liut dan menjengkelkan. Ia tidak mengerikan dalam apa-apa cara tetapi ia berada di belakang fon telinga dengan harga yang sama.

Kualiti bunyi

Kualiti audio adalah faktor reka bentuk fon telinga sama seperti reka bentuk pemandu. Anda boleh mempunyai pemandu terbaik di pasaran dan masih mempunyai fon telinga yang kurang bunyi jika ia tidak direka bentuk dengan betul. Dan terus terang, fon telinga yang tidak mengedap biasanya berbunyi lebih buruk daripada yang mengedap.

TicPods 2 Pro menampilkan pemacu gegelung bergerak 13mm yang sangat besar. Dan terima kasih kepada pemacu besar yang dipasangkan dengan codec Qualcomm aptX, mereka boleh menghasilkan bunyi yang besar. Puncaknya agak jelas, bahagian tengahnya berkuasa, dan bassnya agak mengejutkan.

Walaupun tidak mempunyai meterai, terdapat sejumlah besar bass. Ia tidak begitu tajam, tetapi ia lebih berkesan daripada yang dijangkakan. Anda tidak mendapat banyak butiran daripadanya, tetapi ia ada untuk menghidupkan muzik di luar bunyi nyaring banyak fon telinga dalam kelas ini. TicPods 2 Pro menjadi sangat kuat, cukup kuat untuk menenggelamkan hampir sebarang bunyi. Walau bagaimanapun, pada volum yang tinggi bunyi yang tinggi menjadi nyaring dan bass mula hilang. Namun, ruang kepala volum tambahan dihargai.

Secara keseluruhan bunyinya tidak bagus untuk harga, tetapi ia pastinya cukup bagus. Dan untuk fon telinga yang tidak bertutup, ia sangat cekap. Kemas kini perisian tegar telah benar-benar membantu tandatangan bunyi keseluruhan pada masa lalu, jadi keadaan mungkin menjadi lebih baik pada masa hadapan. Salah satu kemas kini telah menjadikan bunyi lebih hangat dan lebih bass dengan cara yang sangat baik.

Jika anda menerima banyak panggilan, TicPods 2 Pro tidak akan mengecewakan. Dwi mikrofon setiap sisi berbunyi sangat bagus dan orang memberitahu saya bunyi saya lebih jelas daripada biasa yang merupakan satu faedah.

Ada satu lagi yang perlu dipuji. Pilihan bunyi Mobvoi untuk sambungan dan pengaktifan butang adalah indah, kedua-duanya ketara dan menenangkan.

Keselesaan

Dengan reka bentuk yang hampir sama dengan AirPods, anda tahu apa yang diharapkan. Mereka menggunakan pembinaan plastik keras penuh dan tidak mengelak. Dan terima kasih kepada ini, mereka sangat selesa. Mereka boleh tinggal di telinga anda tanpa anda merasakannya dan mereka tidak mempunyai titik tekanan utama yang menyebabkan ketidakselesaan jangka panjang.

Sesetengah orang mendapati AirPod dan salinannya tidak selesa, dan ada yang mendapati ia tidak kekal di telinga mereka. Tetapi bagi kebanyakan orang, ini akan menjadi keseronokan untuk dipakai.

Sambungan

Sambungan TicPods adalah titik lemah utama. Saya telah mendapati bahawa sambungan antara dua tunas agak goyah. Mereka sering keluar dari fasa, yang agak mengelirukan kerana hampir kedengaran bunyi beralih dari sisi ke sisi. Terdapat juga beberapa kelipan secara umum, terutamanya apabila satu fon telinga sedang digunakan. Memandangkan fon telinga kiri ialah yang boleh digunakan sendiri, dan telefon saya berada di dalam poket kanan saya, berjalan dengan satu fon telinga selalunya memburukkan dan menyebabkan saya meletakkan TicPods hanya kerana masalah sambungan.

Kemas kini terkini telah meningkatkan sambungan, tetapi ia masih jauh lebih lemah daripada mana-mana fon telinga lain yang telah saya uji. Saya tidak mempunyai masalah seperti itu dengan persaingan. Dan pada harga ini, ia adalah pil yang sukar untuk ditelan. Mudah-mudahan, kemas kini masa hadapan akan menjadikan ini lebih baik.

Hayat bateri

Hayat bateri fon telinga dinilai pada empat jam, tetapi anda bernasib baik untuk mencapainya. Saya telah mendapat kira-kira dua setengah hingga tiga dalam penggunaan sebenar. Beberapa tahun yang lalu ini akan dianggap baik di luar AirPods, yang merupakan standard emas hayat bateri wayarles sebenar untuk masa yang lama. Tetapi kini, ia adalah sub-par apabila mengambil kira apa yang ditawarkan oleh pertandingan. Galaxy Buds yang berusia setahun mendapat enam pada $10 kurang dan Creative Outlier Gold mendapat 14 jam pada $40 kurang.

Dengan kes itu, hayat bateri ialah 20 jam jumlah, yang cukup bagus. Selain itu, meletakkan fon telinga ke dalam bekas selama lima minit memberi anda satu jam pengecasan. Sejujurnya, empat jam tidaklah teruk, terutamanya dengan rehat yang singkat memberi anda beberapa jam masa bermain lagi. Hayat bateri yang gila tidak diperlukan, dan jika tiga jam masa bermain sebenar sudah mencukupi, anda akan gembira. Malangnya pada titik harga ini, ia tidak berdaya saing.

ciri-ciri

Mobvoi telah menyertakan beberapa ciri untuk membezakan Ticpods 2 Pro daripada pek. Yang pertama ialah keupayaan untuk mengawal muzik anda dengan arahan suara tanpa menggunakan perkataan pencetus. Anda boleh menyebut perkara seperti “jeda muzik” dan “lagu seterusnya” dengan kuat. Jika anda bersendirian dan tiada sesiapa di sana untuk mendengar anda, saya dapat melihatnya sebagai sangat berguna. Tetapi ia tidak berfungsi pada kebanyakan masa. Sekali-sekala ia akan berfungsi, tetapi ia biasanya memerlukan beberapa percubaan di kawasan yang sunyi dan saya akhirnya melumpuhkan ciri tersebut.

Ciri yang berfungsi ialah Kawalan Panggilan. Apabila ada panggilan masuk, anda boleh menganggukkan kepala anda untuk menerima atau menggelengkan kepala anda untuk menolak. Ia berfungsi dengan sempurna, dan walaupun ia agak gimik, ia sangat menyeronokkan dan cara bebas tangan yang berguna untuk mengawal panggilan. Saya sukakannya.

Fon telinga ini mempunyai pengesanan haus, jadi apabila anda mengeluarkan satu, muzik akan berhenti seketika. Ini berfungsi dengan sempurna, jauh lebih baik daripada beberapa fon telinga lain. Anda juga boleh menyebut “Hey Tico” untuk mencetuskan pembantu kegemaran anda.

Apl ini agak mudah dan tidak begitu berguna di luar persediaan awal, tetapi ia adalah tempat anda mengemas kini fon telinga anda. Salah satu kemas kini ialah peningkatan besar dalam kualiti bunyi dan sambungan, jadi perhatikan kemas kini perisian yang akan meningkatkan pengalaman anda.

Kesimpulan

Sarung kecil dan boleh poket

Sesuai sangat selesa

Isyarat kepala untuk mengawal panggilan adalah menyeronokkan

Hayat bateri sangat teruk

Isu sambungan melimpah ruah

Tidak cukup kawalan

Kualiti binaan kes boleh menjadi lebih baik

Terlalu mahal untuk apa yang anda dapat

Saya mahu menyukai fon telinga wayarles sebenar ini. Antara saiz yang kecil dan kesesuaian yang sangat selesa, ia adalah yang saya ambil untuk bekerja setiap kali. Ia juga berbunyi agak bagus dan mempunyai banyak ciri yang anda inginkan seperti mikrofon yang membatalkan hingar, pengesanan haus dan kawalan sentuhan.

Tetapi fasa sisi ke sisi yang berterusan, gangguan bunyi dan isu sambungan lain menjadikannya lebih teruk untuk digunakan melainkan telefon anda berada di atas meja. Dan hayat bateri yang singkat bermakna rehat berterusan diperlukan untuk memberi mereka cas semula. Ini sangat menyakitkan apabila tanda harga adalah $140 yang sangat tinggi. Harganya agak melebihi julat pertengahan dan nampaknya tidak sepadan dengan harganya.

Terdapat banyak potensi. Mungkin kemas kini perisian akan memperbaiki isu sambungan. Mungkin model yang dinaik taraf akan mendapat sekurang-kurangnya enam jam hayat bateri sebenar. Terdapat banyak perkara yang boleh dicintai di sini, tetapi ia tidak mencukupi untuk mengesyorkan sehingga masalah itu diselesaikan.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *