Kajian LG G6

LG tidak begitu hangat pada tahun 2016. The LG G5 sepatutnya telefon modular yang hebat, tetapi aspek modular tidak pernah keluar, dan ulasannya agak negatif. Saya tidak fikir G5 adalah seteruk yang orang lain fikirkan, tetapi ia jelas bukan karya terbaik LG.

G5 boleh dilihat sebagai mikrokosmos untuk telefon perdana LG. Mereka nampaknya sentiasa mempunyai banyak janji pada mulanya, tetapi isu-isu kecil menghalang mereka. Akhirnya, LG terjebak bermain biola kedua kepada Samsung. Tahun ini, LG cuba mengubah naratif itu dengan LG G6.

LG meninggalkan ciri gimik seperti reka bentuk modular dan menambah perkara yang diperlukan seperti kalis air. Daripada cuba melakukan terlalu banyak, LG menetapkan untuk menyemak semua kotak tentang keperluan telefon pintar pada tahun 2017. Tetapi adakah telefon yang “baik” cukup bagus lagi? Bolehkah LG G6 menjadi perdana terbaik tahun ini? Mari kita ketahui.

Paparan 18:9 adalah sejuk dan berfungsi Nisbah skrin kepada badan yang sangat baikReka bentuk kaca terasa premiumPrestasi yang hebatKamera sudut lebar berguna Hayat bateri boleh menjadi lebih baikFoto kehilangan kualiti apabila dipangkas

Baca Lagi: Perkara Pertama Yang Perlu Dilakukan | 40+ Petua & Trik

Reka bentuk LG G6 adalah peningkatan yang besar daripada G5. Mereka menggantikan logam yang dicat aneh dengan kaca berkilat. Panel kaca di bahagian belakang sedikit melengkung di sekeliling tepi, tetapi panel hadapan benar-benar rata. Saya sebenarnya bukan peminat paparan melengkung, jadi paparan rata sangat sesuai untuk saya. LG berkata paparan rata kurang terdedah kepada keretakan, untuk nilainya.

Seperti yang dikatakan klise pengulas, G6 “terasa hebat di tangan.” Saya betul-betul maksudkannya. Terdapat sesuatu tentang saiz, bentuk, berat dan bahan yang menjadikan telefon ini sangat ergonomik. Ia besar tanpa rasa terlalu besar. Bezel kecil jelas memainkan peranan besar dalam hal itu. Bercakap tentang berat, G6 berasa lebih ringan daripada yang sepatutnya, tetapi tidak seperti sesetengah telefon LG, ia tidak berasa murah.

Menambah kepada reka bentuk dan binaan premium ialah kalis air IP68. Anda mungkin tidak fikir ini adalah ciri penting, tetapi jika anda membayar hampir $700 untuk telefon, ia sepatutnya dapat bertahan dengan cepat. Sebagai seseorang yang kehilangan telefon kerana kematian berair, saya sangat gembira kerana mempunyai kalis air.

Baca Lagi: Bolehkah LG G6 bertahan selama 30 minit dalam perendaman air?

Sekali lagi, LG telah meletakkan butang kuasa dan pengimbas cap jari di bahagian belakang peranti. Saya peminat tegar set-up ini. Ciri ketik dua kali untuk membuka kunci bermakna anda jarang perlu menggunakan butang kuasa, dan saya lebih suka pengimbas cap jari belakang. Yang ini mungkin kecil sedikit, tetapi ia masih sangat pantas dan tepat.

Pembesar suara tunggal di bahagian bawah sangat kuat. Agak riuh apabila anda menghidupkannya sepanjang jalan, tetapi saya akan mengambilnya untuk jumlah tambahan. Apabila anda cuba memainkan muzik untuk sekumpulan rakan, kelantangan adalah semua yang anda akan ambil berat. Saya juga harus ambil perhatian bahawa G6 mempunyai bicu fon kepala. Papa memberkati.

Nota: Sesetengah model G6 mempunyai Hi-Fi Quad DAC untuk audio. Model AT&T kami tidak mempunyai ciri ini.

Secara keseluruhan, G6 terasa hebat dan kelihatan hebat. Ia mempunyai reka bentuk premium dan kualiti binaan. Sesetengah orang menyangka G5 itu hodoh, tetapi saya tidak fikir sesiapa pun akan mengatakan perkara yang sama tentang G6. Ia datang dalam warna putih, hitam dan perak (model kami). Pilih warna hitam untuk mendapatkan kesan tanpa bezel terbaik dan anda mempunyai telefon terus daripada filem Sci-Fi.

Paparan pada G6 mempunyai lebih banyak perkara yang berlaku daripada telefon pintar biasa anda. Mula-mula, mari kita keluarkan perkara asas. Paparannya ialah 5.7-inci dengan resolusi 2880 x 1440. Ia adalah panel LCD yang menjadi sangat terang, tetapi ia tidak bagus dalam cahaya matahari langsung. Paparan mempunyai semacam rona kebiruan padanya, tetapi anda boleh menjadikannya lebih hangat dengan ciri ComfortView.

Paparan ini lebih tinggi daripada paparan telefon pintar biasa anda. Paparan G6 mempunyai nisbah bidang 18:9. Kebanyakan paparan ialah 16:9. Anda boleh melihat perbezaannya apabila membandingkan resolusi skrin. G6 mempunyai 2880 piksel menegak, manakala paparan 16:9 akan mempunyai 2560. Hasilnya ialah paparan yang lebih besar tanpa menjadikan telefon lebih luas.

Aduan biasa dengan telefon yang mempunyai butang navigasi maya ialah bar navigasi menggunakan skrin hartanah. Mereka mempunyai paparan 16:9, tetapi memandangkan bar navigasi mengambil sebahagian daripada ruang itu, apl tidak boleh menggunakan skrin penuh. G6 lebih seperti telefon dengan butang perkakasan. Anda mendapat kawasan 16:9 penuh di atas bar navigasi. Secara keseluruhan, ia sama dengan 18:9.

Secara lalai, apl dipaparkan dalam 16.7:9, tetapi anda boleh melaraskannya kepada 16:9 untuk apl yang tidak berkelakuan buruk. Hanya apl skrin penuh boleh memanfaatkan keseluruhan paparan 18:9. Saya tidak menemui sebarang apl yang tidak sesuai dengan nisbah bidang. Kadangkala maklumat akan terputus di bahagian tepi jika anda memaksa apl berada dalam 18:9, tetapi tetapan lalai berfungsi dengan baik.

Saya sangat suka paparan ini. Warna kelihatan hebat, sudut tontonan sangat baik, dan saya dijual pada nisbah bidang 18:9. Saya lebih suka warna hitam mutlak pada paparan AMOLED, tetapi saya tidak boleh mengadu tentang panel LCD LG. Mereka mengetuknya keluar dari taman.

Jika terdapat satu kawasan di mana G6 cuba menjadi sedikit berbeza, itu adalah kamera. Sama seperti G5 dan LG V20, G6 mempunyai dwi kamera di bahagian belakang. Walau bagaimanapun, G6 mempunyai peningkatan yang penting. Pada peranti sebelumnya, kamera sudut lebar mempunyai kurang megapiksel daripada kamera biasa. Kali ini kedua-dua kamera adalah 13MP. Satu mempunyai pandangan 70 darjah, satu lagi ialah 125 darjah.

Kualiti kamera adalah betul setanding dengan telefon utama lain, tetapi ia tidak mempunyai faktor “wow” yang mungkin anda dapati dengan Piksel atau Samsung Galaxy terkini. LG melakukan banyak pemprosesan pada foto. Anda akan perasan ia kehilangan butiran yang besar apabila anda mengezum masuk atau memangkas. HDR Auto didayakan secara lalai. Ia berfungsi dengan baik, tetapi kadangkala ia boleh menjadi agak agresif.

Lihat lagi: Galeri Contoh Kamera LG G6

Foto sudut lebar kelihatan lebih baik daripada model sebelumnya. Masih terdapat herotan di sekeliling tepi, tetapi itu adalah semula jadi dengan kanta sudut lebar. Kamera hadapan juga mempunyai lensa sudut lebar. Ia hanya 5MP, tetapi mempunyai kanta sudut lebar di hadapan boleh dikatakan lebih berguna. Mengambil swafoto kumpulan tidak pernah semudah ini.

Satu ciri baharu kamera ialah mod “Square”. Ciri ini memanfaatkan nisbah bidang 18:9 dengan meletakkan pemidang tilik segi empat sama di bahagian atas dan kawasan semakan di bahagian bawah. Agak menyeronokkan untuk mengambil gambar dalam mod ini, tetapi saya tidak pernah menggunakannya untuk lebih daripada bermain-main.

Kualiti video sangat baik. Secara lalai, kamera merakam video dalam nisbah bidang 18:9 untuk dipadankan dengan paparan. Video ini kelihatan hebat pada telefon, tetapi anda akan melihat bar hitam di bahagian atas dan bawah apabila menonton pada peranti 16:9. Untuk merakam dalam 4K, anda perlu bertukar kepada 16:9. Saya amat kagum dengan kualiti audio daripada video, seperti yang anda boleh dengar dalam contoh video.

Secara keseluruhannya, kameranya bagus. Ia tidak mempunyai beberapa pizzazz telefon pintar lain, tetapi kebanyakan orang akan gembira dengan kamera ini.

Perkara terbaik yang boleh saya katakan tentang perisian LG adalah ia tidak menjengkelkan. Maksud saya dengan cara yang paling baik. Ia bukan UI yang paling cantik, tetapi ia boleh dipertingkatkan dengan mudah dan, yang paling penting, ia tidak menghalangnya. Perkara paling buruk yang dilakukan LG ialah membuang laci aplikasi dalam pelancar lalai, tetapi itu boleh diperbaiki. Pada asasnya, Android berfungsi seperti yang sepatutnya dilakukan oleh Android. Itu kelihatan jelas, tetapi ia tidak selalu berlaku. *batuk* Huawei *batuk* LeEco *batuk*

G6 dilengkapi dengan Android 7.0 (bukan 7.1) Nougat dan kebanyakan ciri Nougat yang anda jangkakan. Tetapan Pantas yang boleh disesuaikan, pemberitahuan yang digabungkan, berbilang tetingkap, dll. Terdapat beberapa perkara kecil yang membuatkan saya menggaru kepala. ComfortView, yang menjadikan paparan lebih mudah pada mata anda pada waktu malam, tidak boleh disediakan untuk didayakan secara automatik pada masa tertentu. Penala UI Sistem telah dialih keluar tanpa sebab yang jelas.

Seperti yang saya nyatakan, UI LG boleh dipertingkatkan dengan mudah. Anda boleh memuat turun tema daripada Gedung Play (tema Pixel ini bagus) dan menyesuaikan bar navigasi. Sebaik sahaja anda memasang pelancar dan papan kekunci pihak ketiga, UI LG hampir hilang.

Satu ciri perisian yang perlu diberi perhatian ialah Google Assistant. G6 ialah telefon bukan Pixel pertama yang dilancarkan dengan pembantu maya baharu Google. Sama seperti Pixel, Assistant dilancarkan dengan menekan lama butang rumah. Setiap kali anda menekan butang rumah, anda akan melihat 4 titik berwarna menjadi hidup. Semak artikel kami tentang Google Assistant untuk melihat perkara yang boleh dilakukan oleh Google Assistant.

Hayat bateri pada G6 telah menjadi beg bercampur. Ia membungkus bateri 3300 mAh, yang merupakan peningkatan berbanding V20 dan G5. Hayat bateri agak sederhana berbanding peranti lain dalam julat saiz yang sama. Saya boleh membuatnya kira-kira 15 jam dengan kira-kira 4 jam masa hidup skrin. Biasanya, Penjimat Bateri bermula pada 15% tepat pada masa saya tidur. Jika saya mempunyai rancangan untuk keluar lewat, saya perlu mengecas sedikit sebelum keluar.

Quick Charge 3.0 membolehkan anda mendapatkan jus tambahan dengan cepat. Jika anda tinggal di AS, anda juga boleh memanfaatkan pengecasan tanpa wayar. Sebenarnya hayat bateri tidak begitu mengagumkan, tetapi kebenaran yang menyedihkan ialah ia tidak begitu mengagumkan paling telefon. Ini ialah keadaan hayat bateri semasa. Melainkan anda mendapat phablet dengan bateri yang besar, anda akan mengharapkan lebih banyak lagi.

Baca Lagi: Hayat Bateri LG G6 (24 jam pertama)

LG G6 dikuasakan oleh Snapdragon 821 dan 4GB RAM. Tidak, itu bukan pemproses terbaharu pada blok itu. The Samsung Galaxy S8 mempunyai Snapdragon 835. Saya di sini untuk memberitahu anda bahawa nombor itu tidak penting. Pixel dikuasakan oleh Snapdragon 821 yang sama dan tiada siapa yang pernah memanggil telefon itu “lambat”. G6 adalah peranti pantas walaupun mempunyai pemproses dari tahun lepas. Teknologi, bukan?

Ini mungkin terdengar seperti iklan Sprint, tetapi sekarang 2017 dan semua pemproses adalah baik sekarang. Okay, mungkin tidak semua. Kami sangat kagum dengan Snapdragon 675 dalam peranti bajet. Jika Snapdragon 821 cukup bagus untuk telefon terbaik hanya beberapa bulan yang lalu, ia masih cukup baik hari ini. Prestasi pada G6 adalah sangat baik. Saya tidak perasan apa-apa ketinggalan atau kegelisahan yang ketara. Saya tidak menjangkakan ia akan merosot dari semasa ke semasa seperti sesetengah peranti.

Pada pandangan pertama, ulasan ini mungkin kelihatan sedikit pendek, tetapi itulah kisah G6. Mudah untuk menambah sejuta ciri pada telefon dan berharap satu ciri itu kekal. Lebih sukar untuk menunjukkan kekangan. Kadang-kadang cerpen lebih baik daripada novel. LG menarik balik banyak perkara gimik dan membina telefon mudah.

Daripada cuba melakukan perkara yang tidak diingini oleh sesiapa pun, LG memakukan perkara yang perlu dimiliki oleh telefon pintar pada tahun 2017. Paparan besar dalam badan yang padat, reka bentuk yang menarik, kualiti binaan premium, kamera yang baik, kalis air, hayat bateri yang dihormati dan prestasi tertinggi. Ia juga mempunyai beberapa tambahan berguna, seperti kamera dwi dan pengecasan tanpa wayar.

Apakah yang akan saya perbaiki untuk menjadikan telefon lebih baik? Saya mahukan bateri yang lebih besar sedikit dan saya juga lebih suka AMOLED berbanding LCD, tetapi itu hanya pilihan peribadi. Selain itu, tidak banyak yang akan saya ubah. G6 ialah telefon yang kukuh. Dalam dunia nama pemasaran yang mewah dan ciri yang terlalu digembar-gemburkan yang tidak akan digunakan oleh sesiapa pun, G6 mengambil pendirian untuk menjadi hambar. Dan itu baik oleh saya. Pendek kata, ya, G6 terbang seperti G6. Saya tahu awak bertanya.

Paparan 18:9 adalah sejuk dan berfungsi Nisbah skrin kepada badan yang sangat baikReka bentuk kaca terasa premiumPrestasi yang hebatKamera sudut lebar berguna Hayat bateri boleh menjadi lebih baikFoto kehilangan kualiti apabila dipangkas

LG G6 ialah telefon yang sangat kukuh. Ia tidak cuba melakukan terlalu banyak, tetapi apa yang ia lakukan ia sangat berkesan. Paparan 18:9 sangat bagus dan ia menjadikan peranti yang sangat padat. Jika anda sedang mencari peranti Android serba hebat dengan paparan yang sangat baik, sukar untuk salah dengan LG G6.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *