Kajian Huawei Mate 8

Untuk masa yang lama, Huawei adalah pengeluar ini yang tidak dipedulikan oleh peminat Android. Sekali-sekala, kami akan mendengar tentang Ascend atau Mate terkini. Telefon akan berbunyi hebat di atas kertas, tetapi ia tidak pernah memberi kesan yang besar selepas pengumuman pertama itu. Kemudian bersama datang Nexus 6P, yang telah dipuji secara universal sebagai telefon Android terbaik yang pernah dibuat. Tiba-tiba, orang ramai memberi perhatian kepada Huawei.

The Huawei Mate 8 ialah superfon terbaru daripada pengeluar China. Ia meneruskan reputasi Huawei sebagai telefon yang besar, cantik dan berkuasa. Di atas kertas, Mate 8 sebenarnya lebih baik daripada Nexus 6P dalam hampir setiap kategori. Sesetengah akan menganggap bahawa secara automatik menjadikan Mate 8 raja baharu Android. Ia tidak semudah itu. Ini adalah kisah perkakasan vs perisian. Bolehkah spesifikasi dan perkakasan pengecualian Mate 8 mengatasi perisian pelik? Mari kita ketahui.

Huawei-Mate-8 (10)

Satu perkara yang Huawei sentiasa dipuji ialah reka bentuk perkakasan yang hebat. Mate 8 tidak terkecuali. Segala-galanya daripada pembungkusan kepada pemotongan pembesar suara menjerit premium. Tidak ada satu butiran pun pada telefon ini yang boleh digambarkan sebagai “murah”. Salah satu perkara pertama yang anda akan perhatikan ialah betapa kuatnya telefon itu. Ia mempunyai berat yang sangat bagus yang anda hanya dapati dalam peranti yang dibina dengan baik.

Di bahagian belakang telefon adalah logam licin, tetapi ia tidak licin seperti peranti logam lain. Tepinya sedikit bercekak sepanjang jalan. Tepi berchamfered adalah tema biasa dalam reka bentuk Mate 8. Kaca di bahagian hadapan mempunyai chamfer “potongan berlian”, dan terdapat juga chamfer di sekeliling kamera dan penderia cap jari. Semua bahagian tepi logam, kaca dan chamfered mencipta rupa yang sangat halus.

Huawei telah memilih untuk meletakkan penderia cap jari di bahagian belakang peranti. Bukan semua orang peminat peletakan ini, tetapi saya fikir ia berfungsi hebat untuk peranti besar seperti Mate 8. Jari anda secara semula jadi mendarat pada penderia apabila anda mengangkat telefon atau mengeluarkannya dari poket anda. Satu-satunya masa peletakan tidak sesuai ialah apabila peranti diletakkan rata di atas meja atau meja. Dalam kes tersebut, anda hanya boleh memasukkan PIN anda.

cap jari huawei mate 8

Peletakan diketepikan, adakah ia sensor yang baik? Ya, sangat-sangat. Penderia mengecam cap jari dengan sangat cepat dan tepat. Saya mempunyai sangat sedikit salah baca semasa saya menggunakan peranti itu. Setelah menggunakan penderia cap jari daripada Samsung, HTC dan LG, saya akan meletakkan yang ini di bahagian atas senarai. Proses persediaan Huawei sangat mudah dan ia akan memberitahu anda untuk mengimbas semula bahagian tertentu jari kami untuk mencipta profil yang lebih baik.

Mate 8 tidak mempunyai pembesar suara stereo yang disukai ramai orang. Sebaliknya, terdapat satu pembesar suara di bahagian bawah (salah satu jeriji pembesar suara terdapat untuk simetri). Untuk mempunyai satu pembesar suara, Mate 8 adalah sangat lantang. Ujian kelantangan pembesar suara yang tidak saintifik saya sedang mendengar muzik semasa mandi. Pada kebanyakan telefon, volum maksimum hampir tidak cukup kuat untuk didengari di atas air. Saya boleh mendengar Mate 8 hanya pada beberapa takuk di atas titik separuh jalan. Kualiti bunyi semakin merosot apabila ia menjadi lebih kuat, tetapi berita baiknya ialah anda tidak perlu terlalu banyak menghidupkannya untuk mendengarnya.

Apabila anda membeli peranti Huawei anda mengharapkan perkakasan premium dan reka bentuk yang elegan. Itulah yang anda dapat dengan Mate 8.

Huawei-Mate-8 (5)

Mate 8 mempunyai paparan LCD besar 6-inci, 1080p. Apabila saya mula-mula menggunakan Mate 8, saya menjangkakan paparannya ialah 2560×1440, kerana ia kelihatan begitu jelas kepada saya. Saya terkejut apabila mengetahui ia “hanya” 1080p. Segala-galanya kelihatan segar dan warna boleh menjadi terang atau kusam seperti yang anda mahukan dengan kawalan Suhu Warna terbina dalam.

Ini mungkin paparan paling terang yang pernah saya gunakan. Walaupun pada tetapan kecerahan paling rendah, saya dapati paparan mudah dibaca dalam kebanyakan cahaya. Malah, saya mungkin mengatakan paparan itu juga terang. Pada waktu malam, saya menggunakan aplikasi yang dipanggil Darker untuk meredupkan paparan supaya saya tidak buta apabila saya mula-mula menyemak telefon saya pada waktu pagi. Saya kebetulan lebih suka paparan yang lebih gelap, tetapi itu hanya pilihan peribadi.

Satu perkara yang akan disukai oleh penghuni beriklim sejuk (termasuk saya sendiri) ialah “Mod Sarung Tangan”. Menggunakan sarung tangan dengan skrin sentuh adalah pengalaman yang sangat buruk. Sangat buruk bahawa “sarung tangan skrin sentuh” ​​adalah satu perkara. Dengan Mod Sarung Tangan didayakan, anda boleh menggunakan Mate 8 dengan sarung tangan biasa. Ia tidak setepat menggunakan jari anda, tetapi apabila alternatif itu membekukan tangan anda, ia berfungsi dengan baik.

4d0xS6H - Imgur

Mate 8 dikuasakan oleh pemproses Kirin 950 Huawei. Model 32GB kami mempunyai 3GB RAM, tetapi ia juga datang dalam 64GB dengan 4GB RAM. Apa yang anda perlu tahu tentang pemproses ini ialah ia menjerit. Ini tanpa ragu-ragu telefon terpantas yang pernah saya gunakan. Apl dibuka dengan pantas, permainan intensif berjalan lancar, dan tiada lag boleh ditemui. Berita buruknya ialah kita tidak akan pernah melihat pemproses ini dalam telefon yang dilancarkan di AS.

Mungkin perkara yang paling mengagumkan tentang Kirin 950 ialah cara ia menguruskan kuasa. Huawei mendakwa bahawa anda boleh mendapatkan 10 jam tambahan hayat bateri pada peranti dengan bateri 3,500 mAh. Tetapi bagaimana jika anda mempunyai bateri 4,000 mAh yang besar? Itulah yang anda akan dapati dalam Mate 8. Hasilnya adalah hayat bateri yang sangat baik. Saya sangat kecewa dengan hayat bateri dalam hampir semua telefon yang saya gunakan pada tahun lepas. Mate 8 adalah anugerah.

bar bateri huawei mate 8

Terdapat beberapa perkara yang berfungsi untuk hayat bateri luar biasa Mate 8. Ia adalah gabungan pengurusan kuasa yang hebat daripada pemproses, paparan dengan piksel yang lebih sedikit, ciri Doze Android 6.0 dan kapasiti bateri yang besar. Jika anda pengguna telefon tegar seperti saya, anda akan menamatkan hari anda dengan baki 30-40%. Pengguna telefon ringan boleh dengan mudah memanjangkannya hingga dua atau tiga hari. Hayat bateri hampir selalu menjadi pengorbanan hari ini. Mampu menggunakan telefon tanpa perasaan omelan bateri yang mati adalah menghirup udara segar.

Prestasi dan hayat bateri benar-benar di mana Mate 8 bersinar. Jika itu sahaja perkara yang anda ambil berat, ini adalah telefon yang sesuai.

aplikasi huawei mate 8

Seperti kebanyakan pengeluar, Huawei mempunyai UI mereka sendiri untuk Android. Huawei memanggilnya “UI Emosi,” atau pendeknya “EMUI”. Jika anda tidak pernah menggunakan telefon Huawei (Nexus 6P tidak dikira), EMUI adalah kejutan kepada sistem. Ia mungkin terasa lebih biasa kepada pengguna iOS daripada pengguna Android. Berita baiknya ialah versi EMUI (4.0) ini berasaskan Android 6.0 Marshmallow. Berita buruknya ialah ia masih EMUI.

EMUI ialah versi Android yang banyak diubah suai. Tidak ada satu perkara pun pada telefon ini yang tidak bertemakan dalam beberapa cara. Daripada Tetapan, kepada teduh pemberitahuan, paparan berbilang tugas, menu kuasa dan folder skrin utama. Jika Apple membuat telefon Android, ini adalah rupa perisian itu. Kami bukan peminat tegar tema Android yang banyak diubah suai, tetapi ia mungkin tidak mengganggu anda.

Terdapat beberapa perkara yang kehendak mengacau kamu. Pemberitahuan daripada apl tertentu mempunyai teks hitam, yang mustahil untuk dibaca pada latar belakang gelap teduh pemberitahuan. Ikon pemberitahuan, secara amnya, adalah kecil dan sukar dilihat dalam bar status. Ia lebih sukar daripada yang sepatutnya untuk menukar pelancar skrin utama. Huawei telah menggantikan Smart Lock Google dengan versi mereka sendiri yang kurang berguna. Anda tidak boleh menggunakan kunci corak sebagai sandaran kepada kunci cap jari. Ikon apl dipaksa ke dalam kotak bulat seperti iOS. Mereka juga telah menyertakan apl biasa “Pengurus Telefon”, yang merupakan pembunuh tugas yang dimuliakan yang tidak boleh anda gunakan.

EMUI tidak semua teruk. Terdapat senarai baik perkara yang saya dapati berguna dan bijak. Isyarat Knuckle akan mengubah cara anda mengambil tangkapan skrin dan melaksanakan tugasan pemulihan yang lain. UI sebelah tangan ialah cara pantas untuk menjadikan telefon lebih mudah digunakan dengan sebelah tangan. Dok Terapung meletakkan butang bar navigasi di mana-mana pada skrin. Anda boleh meletakkan apl tertentu di sebalik dinding keselamatan dengan App Lock. Perkara kecil yang saya hargai ialah apabila anda meleret ke bawah pada teduh pemberitahuan, dan tiada pemberitahuan, ia menunjukkan pintasan tetapan.

Syukurlah, Mate 8 sangat pantas sehingga perisian itu tidak menjadi masalah. EMUI adalah lebih menjengkelkan pada peranti berkuasa rendah seperti maruah 5X (semakan). Ia mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri dengan EMUI, walaupun anda menggantikan pelancar stok (yang kami sangat mengesyorkan). Terdapat banyak perkara pelik berlaku. Jika anda boleh berurusan dengan EMUI, anda akan menyukai telefon itu.

Huawei-Mate-8 (1)

Di belakang Mate 8 ialah kamera 16MP. Ia adalah kamera yang sangat bagus, tetapi masih selangkah di bawah Samsung Galaxy S6, Nexus 6P dan iPhone. Foto keluar dengan banyak perincian, tetapi pencahayaan boleh menjadi agak rapuh. Huawei telah menyertakan beberapa mod yang berbeza untuk memadankan situasi, termasuk “Super Night” untuk foto waktu malam, HDR dan “Fokus Semua” yang sejuk yang membolehkan anda melaraskan fokus selepas foto diambil.

Kamera menghadap hadapan sama padu dengan kamera belakang. Ciri yang paling patut diberi perhatian ialah mod “Selfie Sempurna” yang pelik. Mula-mula, anda mengambil beberapa foto wajah anda dan melaraskan perkara seperti kehalusan kulit, keputihan gigi dan saiz mata. Sebaik sahaja anda telah mengkonfigurasi semuanya, setiap kali anda mengambil swafoto dengan mod “Kecantikan” ia akan menggunakan “pembetulan” secara automatik pada wajah anda. Hasilnya boleh menjadi sangat menyeramkan.

Kamera belakang mampu menghasilkan video 1080p pada 30fps secara lalai dan 60fps jika anda menukar tetapan. 60fps sebenarnya hanya dimaksudkan untuk situasi yang terang. Semakin tinggi kadar bingkai, lebih banyak cahaya yang anda perlukan dalam syot. Menggunakan 60fps dalam bilik yang biasanya terang akan menjadikan video kelihatan gelap. 30fps cukup baik untuk kebanyakan situasi. Walau bagaimanapun, jika keadaan memerlukannya, 60fps kelihatan sangat rangup.

Ini adalah kamera yang bagus. Ia bukan yang terbaik di pasaran, tetapi bagi kebanyakan orang ia akan baik-baik saja. Perisian kamera mudah digunakan dan mempunyai banyak ciri untuk membantu anda mendapatkan tangkapan terbaik. Anda mungkin tidak akan membeli Mate 8 untuk kamera, tetapi ia juga bukan alasan bukan untuk mendapatkannya.

Huawei-Mate-8 (4)

Terdapat dua perkataan untuk menggambarkan Mate 8: prestasi dan bateri. Jika itu adalah dua perkara yang paling penting kepada anda, dapatkan Mate 8. Semudah itu. Melihat kepada pakej lengkap, Mate 8 bukanlah telefon yang sempurna. Ramai orang akan merayu untuk prestasi cemerlang dan hayat bateri, tetapi ada perkara yang akan menjengkelkan dari semasa ke semasa.

Perisian akhirnya akan menentukan sama ada telefon itu sesuai untuk anda. EMUI adalah rasa yang diperolehi. Anda sama ada akan belajar untuk menyukainya atau lebih membencinya setiap hari. Berita baiknya ialah tiada apa-apa lagi untuk dikeluhkan. Ini ialah telefon Android dengan reka bentuk dan binaan berkualiti tinggi, paparan yang bagus, kamera berkebolehan dan prestasi terbaik serta hayat bateri yang boleh anda temui. Setiap telefon mengorbankan beberapa perkara. Dengan Mate 8, anda boleh mengetahui bagaimana hayat bateri untuk tidak menjadi salah satu daripadanya.

Prestasi pantas yang membara

Hayat bateri yang luar biasa

Penderia cap jari yang pantas dan tepat

Kualiti binaan premium

Perisian yang pelik

Mate 8 ialah telefon hebat dengan spesifikasi yang akan membuatkan kebanyakan orang terliur. Prestasi dan hayat bateri berada di luar carta, tetapi perisian EMUI Huawei yang pelik akan menjadi pelik bagi sesetengah orang. Jika kuasa mentah adalah keutamaan #1 anda, sukar untuk mencari telefon yang lebih baik daripada Mate 8.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *