Kajian dan penyelidikan mengatakan memakai jam tangan pintar boleh membantu mengesan gejala awal COVID-19

Jumlah kes pandemik masih tinggi, jadi kita semua perlu memainkan peranan. Adalah penting untuk mengamalkan penjarakan sosial, serta bersih dari segi kebersihan. Menunggu ujian swab boleh mengambil masa beberapa hari, tetapi mesti ada cara lain untuk memastikan diri kita diberitahu lebih awal, bukan? Jawapan pendek ialah “ya”, manakala jawapan panjang ialah “anda boleh mendapatkannya sekarang di pergelangan tangan anda sendiri” (#punintended).

Menurut kajian dan penyelidikan daripada Sistem Kesihatan Mount Sinai, Universiti Stanford dan institusi perubatan dan akademik terkemuka lain, jam tangan pintar daripada Apple, Garmin dan Fitbit boleh mengesan jangkitan COVID-19 sehingga 7 hari sebelum gejala mula muncul. Pada asasnya, mana-mana barang boleh pakai seperti Amazfit GTS 2 atau GTR 2 boleh melakukan perkara yang sama, tetapi kita akan melakukannya kemudian.

Kes penyelidikan memberikan bukti kukuh bahawa kebolehubahan kadar denyutan jantung kami mula mengubah coraknya apabila dijangkiti, yang dialami pesakit COVID-19 yang dijangkiti (sama ada tinggi atau rendah). Pesakit yang memakai jam tangan pintar “mengalami perubahan dalam kadar denyutan jantung rehat mereka sehingga sembilan setengah hari sebelum permulaan simptom”. Ini menunjukkan bahawa jam tangan pintar boleh mengesan gejala awal COVID-19 (atau penyakit lain) lebih awal, sesuatu yang boleh menyelamatkan nyawa.

Kebanyakan jam tangan pintar agak mahal, tetapi di sinilah Amazfit GTS 2 atau GTR 2 masuk. Pada masa ini, kedua-dua peranti itu dijual pada harga CNY pada harga RM588 sahaja. Ini bermakna ia boleh menjadi pelaburan yang baik untuk kesihatan anda. Memang, ini bukan 100% kalis mudah, jadi anda masih perlu pergi ke hospital untuk pemeriksaan.

Mengenai ciri, Amazfit GTS 2 dan GTR 2 mempunyai penderia yang diperlukan untuk gaya hidup sihat anda. Ini termasuk BioTracker 2 PPG yang dibangunkan sendiri oleh Huami untuk memantau oksigen darah dan mengumpul data biologi. Jika anda ingin menyemak data kesihatan anda, anda boleh menyegerakkannya ke peranti iOS atau Android. Setelah disegerakkan, anda kemudian boleh menggunakan Apl Pengurusan Data Kesihatan Zepp untuk analisis lanjut.

Kedua-dua jam tangan pintar mempunyai hayat bateri yang sukar dipercayai sehingga 38 hari. Sudah tentu, ketahanan mereka berbeza-beza bergantung pada penggunaan. Jika anda menghidupkan monitor denyutan jantung dan tidur (dan mod lain), ia biasanya bertahan sehingga 14 hari, yang masih agak lama. Anda juga boleh memakai salah satu daripadanya untuk bersenam atau bersukan (sesuai untuk pelbagai mod sukan), dan berenang dengannya kerana ia kalis air (gred 5 ATM).

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang Amazfit GTS 2 dan GTR 2, anda boleh melawat kedai dalam talian rasmi mereka di Lazada dan Shopee di sini. Selain itu, jangan lupa bahawa kedua-dua peranti kini sedang dalam promosi jualan CNY juga! Jadi apa pendapat anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah dan nantikan lebih banyak artikel teknologi di TechNave.com.

[Sponsored]

Berikut ialah 5 fakta menarik tentang Pameran Makanan Samsung yang mungkin anda tidak tahu

Jadi apa yang istimewa tentang peti sejuk Samsung ini? Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti mana-mana peti sejuk biasa tetapi ia dipanggil Bersebelahan dengan Pameran Makanan (Saya tidak mengada-ada). mengikut Samsung, Pameran Makanan ialah “peti ais dalam peti ais” yang membolehkan anda mengakses semua makanan dan minuman kegemaran keluarga anda dengan cepat.

Kamera Ultra Visi 50MP RYYB & paparan OLED 120Hz - Sertai HUAWEI nova 9 #BeAnovaStar TikTok Dance Challenge!

Setakat 8 November 2021, the Huawei nova 9 boleh didapati di Malaysia. Siri nova sentiasa dikenali sebagai telefon pintar berpusatkan kamera. Ia memaparkan Kamera Penglihatan Ultra 50MP serba baharu, reka bentuk premium dan beberapa ciri utama untuk memberikan pengalaman hiburan dan fotografi yang menyeronokkan untuk belia. Jika anda peminat Huawei atau sedang mencari sesuatu yang baharu, mungkin anda boleh pertimbangkan nova 9. Mengapa? Berikut adalah enam ciri yang boleh menjadikan anda bintang nova!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *