Kadar Menuju Utara pada Akhir Disember

Anda sedang membaca Entrepreneur United States, francais antarabangsa Entrepreneur Media.

Kisah ini pada asalnya muncul di NerdWallet

Saya menjangkakan kadar gadai janji akan meningkat secara sederhana pada bulan Disember, terutamanya menjelang akhir bulan.

NerdWallet NerdWallet

Apabila kita menghampiri penghujung tahun 2021, peniaga bon akan mengeluarkan wang supaya mereka boleh mengambil cuti selama beberapa hari tanpa perlu risau tentang perlu bertindak balas terhadap perubahan harga yang mendadak. Apabila peniaga menjual sekuriti bersandarkan gadai janji mereka sebelum Krismas, harga akan turun dan hasil akan meningkat. Kadar gadai janji akan mengikuti hasil pada trajektori menaik itu.

Ringkasnya, saya fikir banyak kenaikan kadar Disember akan berlaku pada minggu terakhir atau lebih tahun ini.

Kemudian kadar berkemungkinan akan terus meningkat sehingga 2022. Kadar akan meningkat untuk masa hadapan yang boleh dijangka kerana inflasi akan kekal tinggi, Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar faedah jangka pendek tahun depan, dan pengambilan pekerja akan kekal kukuh.

Kadar mungkin akan meningkat cukup untuk disedari. Dalam melihat arah aliran pasaran perumahan 2022, rakan sekerja saya Kate Wood dan saya menyusun ramalan kadar gadai janji daripada Fannie Mae, Freddie Mac, Persatuan Jurubank Gadai Janji dan Persatuan Realtors Kebangsaan. Apabila ramalan mereka diagregatkan, mereka meminta gadai janji kadar tetap 30 tahun meningkat kira-kira tiga perlapan daripada mata peratusan pada 2022.

Itu akan meletakkan tetapan 30 tahun sedikit di bawah 3.5% menjelang akhir tahun 2022 dalam tinjauan kadar gadai janji harian NerdWallet.

Setahun yang lalu, ramalan agregat mereka adalah untuk kadar purata pada 30 tahun yang ditetapkan kekal pada dasarnya tidak berubah atau lebih rendah sedikit pada 2021. Sebaliknya, kadar purata tahun itu turun lebih daripada satu perempat mata peratusan daripada 3.27% pada 2020 kepada 2.95 % hingga pertengahan November tahun ini.

Saya melihat ramalan tahun lalu itu dalam dua cara. Peramal telah salah dalam ramalan agregat mereka bahawa kadar gadai janji akan kekal hampir sama. Tetapi mereka betul tentang sesuatu yang lebih penting: kadar itu, apabila dipuratakan untuk tahun itu, tidak akan lebih tinggi pada 2021 berbanding 2020.

Ramalan itu tidak betul-betul berani, tetapi ia juga tidak intuitif. Kadar gadai janji adalah rendah pada tahun 2020, dengan sedikit ruang untuk turun dan banyak ruang untuk naik. Kemelesetan COVID-19 kelihatan seperti akan berakhir, dan vaksin sedang dalam perjalanan. Pemulihan ekonomi akan cenderung kepada kadar gadai janji yang lebih tinggi.

Tetapi kadar gadai janji tidak banyak bergerak pada tahun 2021 sehingga mereka meningkat pada akhir September. Ramalan adalah untuk mereka menganggap aliran menaik sepanjang 2022.

Ketika November menjelma, saya meramalkan bahawa inflasi akan menggadaikan kadar yang lebih tinggi tetapi mereka tidak akan meningkat dengan mendadak.

Tetapi bukannya kenaikan perlahan seperti yang saya jangkakan, kadar gadai janji naik dan turun hampir sepanjang bulan November. Kadar purata bagi gadai janji kadar tetap 30 tahun hampir sama dengan Oktober walaupun inflasi meningkat kepada 6.2%, menurut Indeks Harga Pengguna.

Artikel Tinjauan Gadai Janji: Kadar Menuju Utara pada Akhir Disember pada asalnya muncul di NerdWallet.

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *