Kad Grafik Tidak Berfungsi? Inilah Punca dan Penyelesaiannya

Daripada permainan video kepada kerja 3D profesional, kad grafik ialah kit penting bagi mereka yang ingin komputer mereka ke tahap pemaparan grafik yang seterusnya. Malangnya, seperti yang biasa berlaku dengan menambah perkakasan tambahan pada komputer, kad grafik datang dengan set masalah dan isu mereka sendiri. Jika kad grafik anda tidak berfungsi, ia boleh mengecewakan, terutamanya bagi mereka yang tidak berpengalaman dengan kad grafik dan tidak tahu cara mendiagnosis ralat.

Berikut ialah simptom kad grafik yang rosak dan cara anda boleh membetulkannya apabila kad grafik tidak berfungsi.

Ia adalah kisah setua zaman. Anda membeli komputer riba atau GPU permainan baharu setelah mendengar bahawa ia akan berjalan pada kadar bingkai yang sangat pantas, tetapi apabila ia benar-benar menjalankan permainan, ia menunjukkan prestasi 30% atau lebih teruk di bawah jangkaan.

Adalah satu perkara untuk kadar bingkai dalam permainan berada sedikit di bawah (atau lebih tinggi) daripada yang anda jangkakan terdapat banyak pembolehubah untuk dipertimbangkan. Tetapi jika GPU anda berjalan jauh di bawah jangkaan, maka anda harus mula mencari penyelesaian.

Kad grafik yang telah menjadi penyangak boleh menyebabkan PC ranap. Ranap sistem ini boleh diubah, daripada skrin biru ringkas, kepada “kunci” (tempat PC membeku tetapi tidak menunjukkan skrin biru), kepada permulaan semula rawak dan dimatikan. Tidak setiap ranap akan disebabkan oleh kad grafik, tetapi jika anda telah mengaktifkan pembuangan memori, dan mereka menyalahkan pemacu kad grafik, anda boleh mengatakan bahawa ia adalah puncanya.

Apabila ada masalah dengan kad grafik, anda mungkin melihatnya melalui visual pelik pada skrin. Ini kerana kad grafik adalah cara PC “menarik” ke monitor. Warna akan kelihatan pelik, model 3D akan meregang tanpa sebab, “salji digital” akan muncul, atau keseluruhan skrin akan diliputi sampah visual.

Apabila anda but perisian yang menggunakan grafik 3D (atau walaupun anda boot komputer!), anda mungkin mendengar bunyi seperti pesawat jet kecil yang berlepas dalam PC. Ini adalah bunyi yang jelas dari salah seorang peminat sistem anda pergi ke lebih masa. Jika kipas ini adalah yang terdapat pada kad grafik anda, ini mungkin petanda bahawa ada sesuatu yang tidak sesuai dengannya.

Kadangkala anda akan menggunakan PC anda seperti biasa apabila skrin menjadi hitam selama beberapa saat. Apabila ia kembali, anda akan dimaklumkan bahawa pemacu video telah ranap dan perlu dimulakan semula. Ini tidak akan merosakkan keseluruhan PC anda tetapi boleh menjadi sangat menjengkelkan jika ia berlaku dengan kerap.

Kadangkala anda tidak akan melihat sebarang petunjuk visual langsung! Kad grafik yang rosak hanya boleh memutuskan untuk berhenti berfungsi dan tidak memaparkan apa-apa. Anda perlu menggunakan grafik bersepadu atau kad grafik “buang” murah untuk melihat sama ada kad anda atau monitor anda bertindak. Jika ia berfungsi dengan salah satu daripada itu, kemungkinan besar kad grafik anda bersalah.

Walaupun kebanyakan perkara di atas adalah simptom kad grafik yang hampir mati, ini tidak selalu bermakna ia sedang dalam perjalanan keluar. Terdapat beberapa perkara yang anda boleh cuba untuk membetulkan kad grafik sebelum anda membuat pertimbangan terakhir padanya dan membeli yang baharu.

Yang ini terpakai terutamanya pada komputer riba, tetapi juga boleh digunakan pada desktop jika CPU anda mempunyai GPU bersepadu padanya.

Banyak komputer riba mempunyai ciri terbina dalam yang apabila anda mencabutnya daripada bekalan kuasa, ia secara automatik melumpuhkan GPU khusus untuk mengekalkan hayat bateri. Kadangkala ciri ini boleh kekal didayakan walaupun anda disambungkan ke kuasa, atau anda mungkin telah menetapkannya kepada “sentiasa hidup” pada satu ketika.

Terdapat beberapa cara untuk memastikan GPU anda didayakan:

Jika anda mempunyai GPU Nvidia, pergi ke Panel Kawalan Nvidia, kemudian di bawah “Urus Tetapan 3D”, klik tab Tetapan Program, navigasi ke permainan yang anda menghadapi masalah, kemudian dalam lungsur “Pilih pemproses grafik pilihan”- ke bawah, pilih “Pemproses NVIDIA berprestasi tinggi.”

Sesetengah komputer riba menawarkan perisian mereka sendiri yang membolehkan anda menghidupkan dan mematikan GPU dengan satu klik. Pada komputer riba saya, sebagai contoh, ASUS Armory Crate melakukan kerja itu. Di bawah “Konfigurasi Sistem”, saya boleh mematikan “mod iGPU” untuk mendayakan GPU Nvidia saya atau hanya menghidupkannya kepada “Mati” supaya GPU Nvidia saya dihidupkan secara kekal.

Jika kedua-duanya tidak berfungsi, pergi ke BIOS komputer riba anda (biasanya tekan kekunci yang ditetapkan F2 atau F8 semasa but PC anda) dan lihat jika anda boleh mendayakan grafik khusus anda dari sana. Sebagai alternatif, cuba lumpuhkan iGPU anda, yang mungkin mencetuskan GPU khusus anda untuk mula berfungsi.

Jika masalah hanya muncul dalam permainan tertentu, ia mungkin sebenarnya bukan masalah.

GPU moden menghasilkan grafik 3D melalui tiga API berbeza: DirectX, OpenGL dan Vulkan. Kebanyakan permainan membolehkan anda memilih API pemaparan dengan melawati tetapan grafik lanjutan mereka. Untuk merumitkan perkara, terdapat versi yang berbeza bagi API tersebut, dengan tahap sokongan yang berbeza-beza bergantung pada pemacu, GPU dan gabungan sistem pengendalian.

GPU tertentu tidak berfungsi dengan baik dengan tetapan tertentu. Kedua-dua GPU AMD dan Nvidia selalunya mempunyai ciri grafik tertentu yang direka khusus untuk satu kad atau yang lain (seperti DLSS dan pengesanan sinar untuk Nvidia dan FidelityFX untuk AMD).

Mendayakan ciri yang tidak dibuat untuk jenama GPU anda boleh mengakibatkan masalah. Contoh yang terkenal ialah Nvidia HairWorks untuk The Witcher 3, yang berfungsi dengan baik pada kad Nvidia tetapi benar-benar merosakkan framerate pada AMD.

Pemacu kad grafik boleh berubah-ubah. Jika mereka sudah lapuk, mereka boleh menyebabkan masalah apabila bermain permainan yang lebih moden. Jika kad grafik sudah lama, pemacu yang lebih baharu boleh mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan untuk kestabilan sistem. Kadangkala anda akan mempunyai kad grafik yang sangat terkini dan pemacu terkini, dan komputer anda masih akan ranap tanpa mengira!

Jika anda tidak mengemas kini pemacu kad grafik anda untuk beberapa ketika, kemas kininya melalui NVidia, AMD atau Intel, bergantung pada pengilang. Sebagai alternatif, jika anda telah mengemas kini pemacu baru-baru ini, cuba gulung semula pemacu ke tarikh yang lebih awal atau pasang pemacu yang lebih lama melalui arkib pemacu vendor anda.

Ada kemungkinan kad grafik mengalami masalah kerana terlalu panas. Ini akan menjadi sangat relevan jika ralat hanya berlaku selepas memaparkan grafik 3D untuk seketika atau jika anda melihat kipas kad grafik anda menjadi sangat kuat semasa pemaparan. Jika ini berlaku, semak suhu kad grafik anda untuk melihat sejauh mana ia menjadi panas.

Anda boleh memerangi terlalu panas dengan mengeluarkan kad grafik dan membersihkan sebarang habuk menggunakan udara termampat. Anda juga boleh membuka kad itu sendiri dan menyegarkan semula pes haba di dalamnya, walaupun ini tidak sepatutnya dicuba oleh pemula. Terdapat juga alatan untuk mengawal selia kipas dan output grafik kad grafik, seperti MSI Afterburner.

Kad grafik perlu diletakkan dengan betul dalam slot PCI mereka untuk berfungsi dengan cekap. Jika ia memerlukan palam kuasa tambahan untuk beroperasi, palam ini perlu dipasang dengan kukuh tanpa ruang goyang. Kegagalan untuk melakukan salah satu (atau kedua-duanya!) boleh menyebabkan ralat yang berkaitan dengan kad grafik. Pastikan kad dimasukkan dengan betul ke dalam PCi dan diskrukan dengan ketat. Pastikan mana-mana penyambung kuasa yang diperlukan untuk operasi dipasang dengan betul ke dalam unit.

Jika kabel dari PC anda ke kad grafik anda tersasar, ia boleh mencipta kesan visual yang pelik. Jika sesuatu yang pelik berlaku secara visual, pastikan kabel video dipalamkan dengan betul pada kedua-dua sisi atau gantikan kabel.

Gangguan visual mungkin bukan kad grafik sama sekali tetapi sebaliknya petanda bahawa monitor sedang dalam perjalanan keluar. Jika tiada di atas berfungsi, cuba ganti sama ada monitor atau kad grafik. Jika masalah itu hilang, apa sahaja yang anda ganti adalah puncanya.

Kadangkala, walau bagaimanapun, simptom itu hanyalah petanda kad melepasi masa jayanya. Jika anda benar-benar mengesyaki bahawa tiada apa yang boleh mengembalikan kad dari keadaan semasa, anda boleh cuba membeli kad grafik yang sangat murah untuk melihatnya jika berfungsi pada PC anda. Jika isu berhenti, pertimbangkan untuk membeli kad baharu yang lebih baik!

Walaupun sangat baik untuk memaparkan ruang 3D, kad grafik boleh datang dengan masalah dan masalah mereka sendiri. Sekarang setelah anda mengetahui simptom utama kad rosak dan cara membetulkannya apabila kad grafik tidak berfungsi, anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang apa itu v-sync dan sama ada hendak menghidupkan atau mematikannya dan lihat panduan kami tentang cara menggunakan Tetapan AMD Radeon dan Panel Kawalan Nvidia.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Pengurus Kandungan di Make Tech Easier. Menikmati Android, Windows dan bermain-main dengan emulasi konsol retro ke titik pemecahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *