Jutawan Rusia Tinkov bersetuju membayar $688 juta ke atas caj cukai AS, Berita & Cerita Teratas Amerika Syarikat

MOSCOW (REUTERS) – Jutawan Oleg Tinkov, yang bank dalam taliannya adalah pengeluar kad kredit kedua terbesar Rusia, mengaku bersalah pada Jumaat (1 Okt) memfailkan penyata cukai AS palsu dan bersetuju membayar cukai AS$507 juta (S$688 juta), faedah dan penalti, kata Jabatan Kehakiman AS.

Dia telah dituduh menyembunyikan aset dan pendapatan AS$1 bilion apabila melepaskan kerakyatan AS pada 2013.

Tinkov, yang perniagaannya, termasuk Tinkoff Bank, dipegang oleh syarikat pelaburannya TCS Group, telah ditangkap di London pada Februari 2020 berhubung dakwaan itu, dan dibebaskan dengan ikat jamin kerana dia sedang melawan leukemia akut.

“Encik Tinkov bersyukur kerana diberi peluang untuk menyelesaikan kes ini dengan cara kemanusiaan dan berharap ia akan membolehkannya menumpukan tenaga untuk melawan penyakitnya,” kata peguamnya dalam satu kenyataan.

Perbicaraan hukumannya dijadualkan pada 29 Okt, yang dijangka menyelesaikan kes itu.

Jurucakap Tinkov berkata ahli perniagaan itu mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung denda tanpa menjual asetnya, termasuk saham dalam TCS.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *