Jonah Hill akan membintangi Apple TV+ dan biopik baharu Martin Scorsese di Grateful Dead, kumpulan rock 1960-an

Apple TV+ telah menandatangani satu lagi projek dengan pembikin filem terkenal, Martin Scorsese untuk filem biografi tanpa tajuk di Grateful Dead yang akan membintangi Jonah Hill sebagai Jerry Garcia. Grateful Dead ialah kumpulan rock Amerika pertengahan 1960-an yang terkenal dengan muzik psychedelic improvisasinya.

Pada Ogos 2020, Apple TV Studios menandatangani perjanjian berbilang tahun dengan Scorsese untuk Sikelia Productions miliknya untuk membuat filem dan rancangan TV eksklusif untuk perkhidmatan penstriman video. Perjanjian itu dimuktamadkan selepas Scorses hadir untuk menerbitkan filem Asal Apple yang akan datang “Killers of the Flower Moon”, adaptasi daripada buku bukan fiksyen David Grann yang ditulis oleh Eric Roth. Filem drama thriller baharu itu dibintangi oleh kekasih hati Leonardo DiCaprio sebagai Ernest Burkhart, pelakon legenda, Robert De Niro, dan Brendan Fraser sebagai peguam WS Hamilton.

Menurut laporan oleh Deadline, Jonah Hill juga akan menghasilkan projek itu melalui sepanduk Strong Baby bersama rakan kongsi Matt Dines. Skrip akan ditulis oleh Scott Alexander dan Larry Karaszewski, kedua-duanya juga akan menghasilkan projek bersama Scorsese.

Penerbit eksekutif filem itu termasuk Dead’s Bob Weir, Phil Lesh, Mickey Hart, dan Bill Kreutzmann, dan anak perempuan mendiang rakan kumpulan mereka Trixie Garcia, Eric Eisner, dan Bernie Cahill. Sumber melaporkan bahawa Apple TV+ mempunyai hak untuk menggunakan muzik kumpulan itu.

Walaupun tidak diketahui apa yang akan diliputi dalam filem itu, kisah kumpulan itu kembali kepada pembentukannya di Bay Area di tengah-tengah kebangkitan budaya balas psychedelic pada tahun 60-an. Mereka terus merakam album dan lawatan, dengan peminat Deadhead mengikuti mereka sepanjang tahun di seluruh negara untuk sesi jem yang panjang. Masa-masa indah berakhir apabila Garcia meninggal dunia pada tahun 1995, walaupun ahli yang masih hidup telah meneruskan dalam pelbagai penjelmaan.

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *