Jabatan Kehakiman memanggil Google sebagai ‘monopoli’ dalam tuntutan undang-undang antitrustnya

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Google

Jabatan Kehakiman AS telah memfailkan saman anti-amanah terhadap Google kerana didakwa melanggar undang-undang antitrust, seperti yang dilaporkan oleh beberapa penerbitan awal hari ini. Dan DoJ tidak memetik apa-apa perkataan di sini, memanggil Google sebagai “monopoli” yang melanggar undang-undang antitrust untuk mengatasi persaingan. Tuntutan antitrust sivil, yang difailkan di Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Columbia, bertujuan untuk “menghentikan Google daripada mengekalkan monopoli secara tidak sah melalui amalan antipersaingan dan pengecualian dalam pasaran carian dan pengiklanan carian.”

“Tuntutan ini menyerang di tengah-tengah cengkaman Google ke atas internet untuk berjuta-juta pengguna Amerika, pengiklan, perniagaan kecil dan usahawan yang terikat dengan monopoli yang menyalahi undang-undang,” kata Peguam Negara William Barr. Melabelkan Google sebagai penjaga pintu monopoli kepada Internet untuk berbilion-bilion pengguna di seluruh dunia serta pengiklan, syarikat itu telah dituduh melibatkan diri dalam amalan anti-persaingan untuk mengukuhkan lagi kedudukannya dalam pasaran iklan carian dan carian.

Lebih penting lagi, tuntutan mahkamah DoJ terhadap Google menyerlahkan beberapa “perjanjian pengecualian” yang memerlukan penyediaan Google sebagai enjin carian lalai pada peranti, malah menghalang prapemasangan perkhidmatan carian saingan. Tuntutan itu menyerlahkan beberapa “perjanjian pengecualian” yang didakwa seperti:

    Membuat pengaturan perniagaan yang mewajibkan prapemasangan apl cariannya pada peranti mudah alih dan memastikan apl tersebut tidak boleh dipadamkan.Menandatangani perjanjian jangka panjang dengan Apple yang menjadikan Google enjin carian eksklusif de-facto pada penyemak imbas Safari Apple dan alatan lain yang digunakan untuk operasi carian.Mengeksploitasi monopolinya untuk mendapatkan keutamaan untuk enjin cariannya pada peranti, penyemak imbas dan pusat akses lain untuk melakukan carian web.

Google juga dituduh mengenakan bayaran kepada pengiklan lebih banyak daripada apa yang mungkin berlaku dalam pasaran yang kompetitif. Tuntutan itu mendakwa bahawa Google menggunakan taktik anti-persaingan, seperti yang disebut di atas, untuk menghalang saingan daripada berkembang dan muncul sebagai pesaing yang sah. Dan oleh kerana Google telah meredamkan mana-mana persaingan dalam domain carian dengan berkesan, ia telah membawa kepada kemerosotan dalam kualiti carian untuk pengguna, menghalang ‘faktor pilihan’ dan terbukti menjadi penghalang untuk inovasi.

Menjawab tuntutan mahkamah, Google telah menganggapnya sangat cacat, yang tidak melakukan apa-apa untuk membantu pengguna. Syarikat itu mendakwa orang ramai menggunakan Google kerana mereka memilih untuk melakukannya, dan bukan kerana mereka dipaksa atau mereka tidak mempunyai sebarang alternatif. “Tuntutan ini tidak akan membantu pengguna. Sebaliknya, ia secara buatan akan menyokong alternatif carian berkualiti rendah, menaikkan harga telefon dan menyukarkan orang ramai untuk mendapatkan perkhidmatan carian yang mereka mahu gunakan,” Google berkata dalam catatan blog.

Menangani “perjanjian pengecualian” dalam tuntutan mahkamah, Google mengatakan bahawa ia membayar untuk mempromosikan perkhidmatannya dan merundingkan perjanjian dengan syarikat seperti Apple untuk memberikan perkhidmatannya “ruang rak paras mata” (atau, kedudukan dalam UI dari mana ia boleh diakses dengan mudah). Bercakap secara khusus tentang Apple, Google berkata gergasi Cupertino menganggap Google sebagai enjin carian terbaik, itulah sebabnya ia menampilkan dalam pelayar Safari. Tetapi Apple juga mempunyai perjanjian dengan pesaing seperti Microsoft dan Yahoo, dan agak mudah untuk bertukar daripada Google kepada enjin carian Bing atau Yahoo dalam Safari.

Google juga memetik contoh Microsoft, yang pramuat pelayar Edge dengan Bing sebagai enjin carian lalai pada PC dan komputer riba berkuasa Windows. Datang ke platform Android, syarikat itu mengatakan bahawa banyak jenama sering pra-muat apl bersaing dan kedai aplikasi pada telefon pintar mereka. Gergasi carian itu juga mendakwa bahawa perjanjian promosi dengan pembawa dan pembuat telefon pintar membenarkannya untuk mengedarkan Android secara percuma. Maklum balas syarikat itu berakhir dengan hujah keras, mendakwa bahawa tuntutan mahkamah itu tidak sejajar dengan fakta atau undang-undang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *