iTunes Store tidak akan disokong lagi pada Windows XP dan Vista mulai 25 Mei

Hanya setahun yang lalu apabila Microsoft mengumumkan penamatan sokongan lanjutan untuk Windows Vista berikutan Windows XP 4 tahun yang lalu!

Hari ini, Apple mengumumkan beberapa perubahan keselamatan pada iTunes Store. PC Windows yang menjalankan WindowsXP dan Windows Vista tidak akan dapat menggunakan iTunes Store lagi. Walau bagaimanapun, jika anda sudah memasang iTunes, anda boleh terus menggunakannya tanpa sokongan Apple. Tetapi ada tangkapan. Anda tidak akan dapat membuat pembelian baharu atau memuat turun semula pembelian sebelumnya pada PC tersebut.

Mulai 25 Mei, anda memerlukan Windows 7 atau lebih baharu dengan versi iTunes terkini untuk membuat pembelian daripada iTunes Store dan memuat turun semula pembelian sebelumnya. Versi terkini iTunes Store boleh dimuat turun dari tapak web Apple.

Ini mungkin ada kaitan dengan pengumuman iTunes untuk Microsoft Store. Tahun lepas di Build, Microsoft mengumumkan bahawa iTunes akan datang ke Microsoft Store menjelang akhir 2017. Tetapi itu tidak pernah berlaku. Walau bagaimanapun, keluaran mungkin hanya akan datang.

Kami baru-baru ini melihat petunjuk menarik tentang aplikasi Microsoft Store dalam kemas kini iTunes baharu. iTunes versi 12.7.3 memperkenalkan perpustakaan baharu bernama “iTunesUWP.dll”. Fail misteri ini boleh menjadi komponen perisian yang disepadukan dengan UWP. Sejauh manakah Apple memanfaatkan ekosistem Microsoft? Itu belum dapat dilihat. Tetapi terdapat kemungkinan di mana Apple boleh memasukkan pengebilan berasaskan langganan untuk Apple Music, antara banyak perkara lain.

Sebaik sahaja iTunes sampai ke Gedung Microsoft, pengguna Windows 10 S (atau S-Mode) juga akan dapat memasang apl itu. Ini akhirnya akan memberi manfaat kepada perusahaan serta strategi baharu Microsoft untuk bersaing dengan OS Chrome.

Komponen baharu ini membayangkan bahawa keluaran mungkin hanya akan datang, tetapi mungkin terdapat kelewatan lebih lanjut kerana Microsoft mahupun Apple belum mengumumkan apa-apa tentang keluaran itu lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *