iTunes 9.1 akan dikeluarkan bersama-sama dengan pelancaran iPad dengan sokongan eBook

Macrumors telah diberitahu oleh sumber bahawa iTunes (kini pada versi 9) akan mendapat peningkatan kepada versi 9.1 bersama-sama dengan keluaran iPad. Keluaran ini akan membawa sokongan untuk Buku, peningkatan kepada Genius Mix dan penukaran kadar bit automatik.

Ciri Buku dijangka berfungsi sama seperti cara iTunes mengurus muzik, video dan apl. Walaupun hanya iPad yang disebut-sebut sebagai pembaca buku oleh Apple, Macrumors mempunyai berita menarik di sini:

Menurut sumber itu, entri “Buku Audio” sedia ada dalam senarai Sumber iTunes akan digantikan dengan bahagian “Buku” yang lebih luas. Perubahan serupa akan dibuat pada sumber untuk mengurus kandungan pada peranti yang disambungkan seperti iPhone, iPod dan iPad. Bahagian “Buku” yang diubah suai untuk peranti yang disambungkan dilaporkan akan memaparkan semua kandungan buku yang serasi dengan peranti tertentu untuk pengurusan kandungan yang mudah.

Kemasukan buku audio akan digantikan dengan bahagian Buku untuk semua peranti? Adakah Apple akan membawa fungsi membaca buku ke iPhone dan iPod Touch juga? Jangan ambil kata-kata kami untuk itu, tetapi nampaknya mungkin mengikut coretan di atas.

Genius Mix, mungkin ciri yang paling kurang digunakan dalam iTunes, akan mendapat beberapa peningkatan yang sangat diperlukan. Pengguna kini boleh menamakan semula campuran, menyusun semula serta memadamkannya. Genius Mixes juga boleh digunakan dalam iTunes DJ shuffle.

Jika anda telah memiliki iPod shuffle, anda akan tahu bahawa iTunes secara automatik menukar lagu kepada 128 kbps (format AAC) apabila menyegerakkannya. Ciri ini kini akan diperluaskan kepada semua peranti lain ( iPhone, iPod Touch, Nano, Klasik dan iPad ) supaya pengguna akan dapat menjejalkan lebih banyak lagu bagi setiap unit storan.

Yang ini agak samar-samar. Akan terdapat beberapa tweak pada sokongan peranti, mungkin penambahbaikan kepada kebolehgunaan seperti mengalihkan peranti Semak butang Kemas Kini dan Pulihkan di sebelah kiri anak tetingkap menurut Macrumors.

Ini sahaja yang kita tahu setakat ini tentang iTunes 9.1. Menjelang 3 April, senarai ciri ini akan disahkan betul atau salah. Mengikut rekod lepas Macrumors, mereka lebih berkemungkinan betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *