Isu Kedekatan iPhone 4 Menyebabkan Masalah Semasa Panggilan

3232Ahad, 28 Nov 2021 13:58:39 PSThttps://wordpress.org/?v=5.8.2

Sejak pelancaran iPhone 4, banyak isu telah dilaporkan oleh pengguna. Isu pertama yang dilaporkan ialah kacanya pecah jika ia jatuh dari ketinggian purata. Kemudian beberapa pengguna melaporkan bahawa iPhone 4 mempunyai beberapa isu perubahan warna paparan yang hilang mengikut masa mengikut Apple. Isu yang paling menjengkelkan yang dilaporkan adalah mengenai masalah kekuatan isyaratnya yang mungkin mendapat pembetulan Isnin ini melalui iOS 4.01. Dan kini 9to5mac melaporkan bahawa iPhone 4 mempunyai masalah penderia jarak yang menyebabkan panggilan ditutup.

Nampaknya penderia jarak iPhone 4 kurang sensitif berbanding pendahulunya yang menyebabkan penutupan telefon bagi orang yang memegang iPhone dekat dengan telinga mereka, menjauhkannya sedikit dan kemudian menyentuh pipi mereka padanya. Sesetengah orang telah membisukannya secara tidak sengaja.

Ini mungkin bukan isu besar dengan iPhone 4 dan Steve Jobs mungkin mahu kita membiasakannya dengan tidak memegangnya seperti itu. Secara serius, hanya beberapa orang yang melaporkan isu ini tetapi mereka benar-benar marah. Perbincangan Apple semakin berkembang, dan salah seorang pengguna menulis:

Saya menghadapi masalah dengan Proximity Sensor tidak dapat mengesan dengan betul apabila saya meletakkan telefon saya ke telinga saya. Saya boleh mengesahkan bahawa penderia iPhone berfungsi dengan menutupnya dengan jari saya, tetapi apabila dipegang pada muka saya, skrin berkelip seolah-olah ia tidak dapat memutuskan untuk melumpuhkan skrin atau mendayakannya. Ini mengakibatkan saya menutup telefon, membuat panggilan dalam keadaan bisu dan mendail nombor secara tidak sengaja semasa saya menggunakan telefon. Ini berlaku pada 90% panggilan saya. Adakah orang lain mengalami masalah ini. Saya ingin mengesahkan sama ada ini isu perisian (sensitiviti Sensor Jarak terlalu rendah) atau isu reka bentuk (sensor kini diletakkan di hujung telefon).

Nampaknya satu lagi isu yang harus cuba diselesaikan oleh Apple dengan kemas kini iOS 4.01 yang dijangka dikeluarkan Isnin ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *