Isu bekalan menimbulkan bayangan mengenai ketersediaan muat semula MacBook Pro 2021

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Apple M1 MacBook Air di atas meja

Apple dikhabarkan akan melancarkan model MacBook Pro 14-inci dan 16-inci baharu tahun ini, dan mengikut pelbagai sumber, beberapa perubahan besar sedang dalam perancangan. Sebagai permulaan, reka bentuk akhirnya mendapat peningkatan semula, port HDMI dan slot kad SD membuat pengembalian, dan silikon M2 (atau M1x) dalaman mungkin akan menjadi pilihan mereka. Bagaimanapun, laporan daripada DigiTimes mendakwa bahawa kekurangan semikonduktor global yang berterusan mungkin melambatkan pengeluaran besar-besaran mesin Apple yang sangat dinanti-nantikan.

“Pengeluaran volum siri MacBook Pro dengan lampu belakang LED mini Apple mungkin terpaksa ditangguhkan ke suku keempat 2021 atau suku pertama 2022 jika lonjakan mendadak dalam jumlah jangkitan COVID di Taiwan terus bertambah buruk, menurut sumber industri, “ kata laporan itu. Walau bagaimanapun, masalah bekalan yang berterusan mungkin tidak akan menyokong pelancaran yang dijangka berlaku dalam beberapa bulan akan datang.

Nampaknya masalah bekalan komponen akan memberi kesan yang sama pada model MacBook Pro yang akan datang seperti yang terdapat pada iPad Pro berkuasa M1 baharu yang penghantarannya telah mengikut prapesan. Dalam kes perkakasan Mac baharu Apple, ramalan berkaitan ketersediaan yang tidak menguntungkan telah mula dicurahkan daripada penganalisis industri.

Malah, kekurangan cip seluruh industri hanya akan bertambah buruk dalam beberapa bulan akan datang, menurut laporan Bloomberg, yang menyebut kebangkitan semula kes koronavirus di Taiwan sebagai salah satu punca utama. “Negara ini adalah rumah kepada Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., yang merupakan pembuat cip tercanggih di dunia dan mengira Apple Inc. dan Qualcomm Inc. antara ramai pelanggannya. Pengeluar tempatan juga menghasilkan cip yang kurang glamor tetapi sama kritikal, seperti IC pemacu paparan yang telah menjadi kesesakan yang amat menyakitkan untuk pengeluaran global,” laporan itu menambah.

Apple diketahui mempunyai kawalan ketat ke atas rantaian bekalannya dan merupakan pelanggan keutamaan utama, yang bermaksud kesan kekurangan cip global akan menjejaskannya kepada magnitud yang lebih kecil daripada yang lain. Walau bagaimanapun, pertaruhannya lebih tinggi pada tahun 2021 apabila Apple mencatat kursus baharu untuk perkakasan pengkomputerannya berikutan penceraiannya daripada Intel. Model MacBook Pro baharu dijangka tiba dengan beberapa perubahan besar, dengan salah satu daripadanya ialah panel LED mini yang telah pun menuju ke iPad Pro 12.9 inci yang dilancarkan awal tahun ini. Mesin yang akan datang ini disasarkan kepada profesional dengan aliran kerja yang mencabar dan akan berfungsi sebagai pameran hebat tentang laluan yang diambil Apple pada masa hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *