iPhone Baharu Sukar Diperbaharui Terima Kasih kepada Kunci Pengaktifan

Anda berkemungkinan besar tidak menghabiskan banyak masa untuk bimbang tentang perkara yang berlaku pada peranti dan mesin anda selepas anda menukarnya. Sebaliknya, anda mungkin meluangkan sedikit masa untuk membeli peranti atau komputer yang diperbaharui kerana ia boleh menjadi jauh lebih murah/

Tetapi telefon menjadi diperbaharui entah bagaimana, bukan? Itu kerana selepas anda menaik taraf, yang lama ditetapkan untuk dijual semula. Masalahnya ialah selepas Apple memperkenalkan Kunci Pengaktifan, ini bermakna orang lupa atau tidak menyedari bahawa mereka perlu mematikan pilihan “Cari Saya”.

Tujuan ciri Kunci Pengaktifan adalah untuk menghalang orang lain daripada menggunakan peranti anda jika ia hilang atau dicuri. Sangat lega untuk memilikinya pada telefon atau iPad anda dan mengetahui bahawa jika ia dicuri, pencuri tidak akan dapat mengakses mana-mana kandungan anda pada telefon anda.

Apabila anda menyingkirkan iPhone lama, anda ingin menggunakan ciri Tetapkan Semula untuk memadamkan telefon sepenuhnya dari segala-galanya, termasuk Kunci Pengaktifan. Walau bagaimanapun, jika anda terlupa dan menyerahkan telefon anda atau menjualnya kepada rakan, ia akan terus meminta ID Apple anda dan tidak membenarkannya ditetapkan sebagai telefon baharu.

Ini bermakna pengitar semula dan pengubahsuai tidak ada gunanya untuk iPhone lama anda, kerana ia tidak berguna untuk mereka. Mereka tidak boleh melepasi Kunci Pengaktifan. Ini membawa kepada kurang tersedia telefon diperbaharui, yang menaikkan harga lebih banyak lagi. Ini juga bermakna kita tidak melakukan apa-apa kebaikan terhadap alam sekitar.

“Kami menerima empat hingga enam ribu iPhone terkunci setiap bulan,” lapor Peter Schindler, pengasas dan pemilik Wireless Alliance. Telefon yang diserahkan dengan Kunci Pengaktifan masih diaktifkan “perlu dipisahkan atau dibatalkan.”

Tetapi kebanyakannya ini hanya berlaku kerana orang ramai tidak mengetahui cara menghidupkan telefon dengan betul. “Orang ramai tidak menyedari bahawa jika anda tidak membenci peranti anda dengan betul, telefon itu akan rosak apabila anda menghantarnya kepada saya,” jelas Schindler.

“Mereka hanya tidak memikirkan langkah-langkah atau tidak menyambung fakta itu [Find My iPhone] ialah kunci kekal dan tidak berkesudahan pada telefon. Mereka berfikir, ‘Oh, saya matikan telefon. Cari iPhone Saya mesti dimatikan juga.’ Mereka tidak mengaitkannya dengan merosakkan iPhone.” Dia selanjutnya menyatakan bahawa pengguna iPhone “mengaitkannya dalam fikiran mereka sebagai hanya alat mendapatkan semula.”

Tetapi ini adalah sesuatu yang Apple boleh selesaikan dengan pendidikan yang sewajarnya tentang perkara yang perlu dilakukan oleh pengguna apabila mereka menggunakan telefon mereka. Apa yang anda perlu lakukan ialah mematikan ciri Cari Saya atau lakukan Tetapan Semula telefon anda.

Tetapi kini masalah ini memanjangkan iPhone lepas ke Mac. Mac yang mempunyai cip keselamatan T2 baharu Apple juga mempunyai Kunci Pengaktifan. Secara tradisinya, Mac mempunyai kata laluan perisian tegar pilihan yang menghalang pengguna yang tidak dibenarkan daripada mengelap pemacu storan Mac, malah ia masih menimbulkan masalah, dengan kira-kira 20 peratus daripada MacBook dikunci.

Itu boleh dipintas dengan alat dan kaedah khas yang mungkin tidak diluluskan oleh Apple. Tetapi dengan cip keselamatan T2, sebarang perubahan dalam perkakasan mengaktifkan kunci perkakasan, dan ia hanya boleh dibuat asal oleh perkhidmatan pembaikan yang dibenarkan oleh Apple.

“Ia membuatkan saya kecewa sebagai manusia apabila saya perlu melemparkan enam ribu telefon sebulan yang sebaliknya boleh pergi ke tangan seseorang yang benar-benar menghargai dan menggunakan peranti itu selama bertahun-tahun lagi,” kata Schindler, dan kini ia akan mula berlaku dengan Mac juga.

Schindler ingin melihat Apple melaksanakan pintasan yang membolehkan pengitar semula dan pengubahsuai bertauliah membuka kunci iPhone dan Mac jika ia tidak dilaporkan sebagai hilang atau dicuri, kerana 98 peratus daripada peranti berkunci yang dilihatnya tidak hilang atau dicuri.

“Orang ramai tidak mencuri telefon untuk kemudian lari dan menghantarnya ke pusat kitar semula tempatan mereka,” katanya. Dan kecurian telefon pintar bukanlah masalah besar seperti yang pernah berlaku. Tetapi jika mereka bersentuhan dengan telefon sedemikian, pengubahsuai akan berbesar hati memulangkan peranti yang dicuri jika mereka tahu cara menyambungkan pemilik asal atau mengesahkan peranti itu memang dicuri.

Schindler sedang mempertimbangkan untuk memfailkan permintaan pengecualian DMCA jika Apple tidak membetulkannya sendiri. “Mereka menghalang kami daripada menggunakan semula apa yang menjadi hak milik kami,” katanya.

Apa yang anda lakukan dengan peranti lama anda? Adakah anda sedar apa yang anda perlu lakukan dengan mereka untuk memastikan ia boleh dikitar semula dan diperbaharui? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu juga sebagai editor. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *