Samsung Galaxy Note 3 Android 5.0 Lollipop TouchWiz

iPhone 6 lwn Galaxy S5 (dan Android)

Lewat bulan lepas, kami dapat melihat sekilas Samsung Galaxy S5 menjalankan binaan Android 5.0 Lollipop yang bocor dan hari ini, orang-orang di SamMobile kembali lagi, kali ini memberi kita pandangan tentang kemas kini terbaharu Google semasa ia dijalankan pada Samsung Galaxy Note 3. Sebenarnya, tidak terlalu banyak di sini yang belum kita lihat dalam video Galaxy S5 sebelumnya, tetapi bagi mereka yang ingin tahu bagaimana Samsung telah disembelih menyesuaikan OS agar muat pada skrin besar, termasuk menambah rasa baharu TouchWiz mereka ke dalam campuran. Lihat video di bawah.

Terdapat Nota baharu di bandar. Samsung baru sahaja mengumumkan Galaxy Note 4 di IFA, dan seperti model sebelumnya, yang ini pasti akan menjadi popular. Ramai orang ragu-ragu tentang telefon pintar dengan paparan yang begitu besar, tetapi sejarah telah menunjukkan bahawa orang suka telefon besar. Anda boleh menyalahkan Samsung kerana telefon di dalam poket anda begitu besar. Jadi apakah yang ditawarkan oleh Nota 4 berbanding dengan lelaran sebelumnya? Mari kita lihat.

Paparan

Buat pertama kali dalam sejarah siri Note Samsung tidak meningkatkan saiz paparan. The Samsung Galaxy Note 4 mempunyai paparan 5.7-inci yang sama dengan Note 3, tetapi perbezaan besar ialah resolusinya. Note 4 hadir pada 1440 x 2560, berbanding paparan 1080p pada Note 3. Peningkatan yang besar untuk peranti yang begitu besar. Piksel geeks akan menyukai ppi yang dipertingkatkan.

Kamera & Bateri

Samsung telah membuat penambahbaikan serupa di seluruh peranti. Kamera telah ditingkatkan sehingga 16MP, dan mereka telah membuat peningkatan besar dalam kamera “Selfie”. Anda boleh mengambil panorama “wefies” apabila anda mengambil swafoto dengan kumpulan orang. Baterinya hanya 20mAh lebih besar daripada Note 3, tetapi Samsung mengatakan ia mendapat lebih banyak hayat. Mereka juga telah menambahkan “Pengecasan Pantas” supaya anda boleh pergi dari 0-50% dalam masa 30 minit. Samsung membuat tawaran besar tentang penambahbaikan yang telah mereka lakukan dalam hayat bateri.

Perisian

Perisian adalah satu lagi tumpuan besar untuk Note 4, terutamanya pada bahagian S Pen. Mereka telah menjadikan berbilang tetingkap dengan lebih mudah dan menambahkan ciri seperti tetikus pada S Pen. Lebih mudah untuk menyalin teks dan mengambil berbilang tangkapan skrin. Samsung cuba menjadikan S Pen sebagai aksesori penting. Semua penyampai telah menggunakan S Pen dan bukannya jari mereka.

Apa pendapat anda tentang Nota 4? Adakah ia pengganti yang layak kepada Nota 3? Adakah anda akan mengambil satu Oktober ini?

| | | Google.com Bocor, 2007-2021

/*# sourceURL=/css/ampshared.css*/

Paparan

Ini telah menjadi kawasan tumpuan yang besar untuk Apple sejak “Paparan Retina” iPhone 4 dan sudah tentu Samsung juga sangat berbangga dalam bidang ini. IPhone telah berkembang perlahan dari semasa ke semasa, tetapi saiz iPhone 6 telah meningkat dengan ketara. Apple telah melaksanakan paparan 4.7-inci untuk akhirnya menjawab kehendak ramai pengguna. Peminat Android mungkin akan bergurau tentang bagaimana Apple mengambil masa yang lama untuk menjadikan paparan lebih besar. Ia masih lebih kecil daripada Galaxy S5 5.1 inci, tetapi persaingan semakin hampir.

Resolusi adalah cerita lain. Apple kini mempunyai apa yang mereka panggil paparan “Retina HD” dalam iPhone 6 baharu. Ia hanya 1334 x 750 berbanding paparan 1080p pada S5. Paparan Apple secara tradisional adalah hebat walaupun resolusi yang lebih rendah berbanding dengan rakan Android mereka. Kami menjangkakan perkara yang sama daripada peranti baharu ini.

Kamera

Kamera ialah satu kawasan di mana nombor tidak begitu penting. Galaxy S5 mempunyai kamera 16MP yang hebat, tetapi iPhone 5S juga mengambil gambar yang lebih baik. Dengan iPhone 6 Apple kekal dengan sensor 8MP, tetapi sensor itu serba baharu, dan mereka telah menambah fokus yang lebih pantas dan penstabilan imej “digital”. Peranti Android semakin hampir dengan iPhone (dan peranti Windows Phone mungkin lebih baik), tetapi iPhone masih menjadi raja. Namun, melainkan anda seorang peminat foto sebenar, anda akan gembira dengan foto daripada S5 dan perdana mewah lain.

Perisian

“IOS, apa yang anda mahu menjadi apabila anda dewasa?”“Saya mahu menjadi seperti Android!”

IPhone 6 dilengkapi dengan versi iOS terbaru Apple. Dalam iOS 8 mereka telah menambahkan banyak ciri baharu, kebanyakannya mempunyai citarasa Android yang berbeza kepada mereka. Sebagai contoh, papan kekunci memberikan cadangan perkataan “QuickType”, dan anda juga boleh menggunakan papan kekunci pihak ketiga. Satu ciri yang telah menjadi ruji Android selama bertahun-tahun. Mereka juga telah menambahkan perintah “Hey Siri” untuk sokongan yang sentiasa mendengar, widget dalam Pusat Pemberitahuan untuk apl pihak ketiga dan pemberitahuan yang boleh diambil tindakan. Android masih mempunyai kelebihan dalam fungsi perisian, jurang semakin rapat.

Kami juga harus ambil perhatian bahawa Apple telah menambah sekumpulan ciri yang dipanggil “Kesinambungan.” Ciri ini direka bentuk untuk menjadikan iPhone anda berfungsi dengan lancar dengan MacBook anda. Contohnya, anda boleh “Handoff” halaman web daripada Safari Mudah Alih ke desktop anda, menghantar teks dan menerima panggilan telefon pada Mac anda dan banyak lagi. Android mempunyai keupayaan untuk melakukan ini, tetapi Google masih belum menyepadukannya sepenuhnya. Ini adalah satu kawasan di mana Apple mendahului.

Reka bentuk

Setakat ini, salah satu perbezaan terbesar antara iPhone 6, Galaxy S5 dan peranti Android lain ialah reka bentuk. Anda boleh melihat persamaan dalam kulit Android dari peranti ke peranti, tetapi iOS 8 dan Android tidak kelihatan sama. Perkakasan, tentu saja, sangat berbeza juga. Galaxy S5 adalah plastik dan rasa murah sedikit. IPhone ialah peranti premium terbaik. Reka bentuk iPhone adalah simbol status kepada ramai orang. Samsung semakin hampir ke tahap itu, tetapi masih jauh lagi.

Untuk wang saya HTC One M8 ialah peranti Android yang paling hampir dengan kualiti binaan Apple. Akhirnya reka bentuk terpulang kepada individu. Terdapat beberapa orang yang sebenarnya lebih suka cara Galaxy S5 kelihatan. Tidak mengapa. Saiz peranti ini juga akan memainkan peranan besar dalam keputusan anda. IPhone lebih besar sekarang, tetapi masih terdapat banyak telefon Android yang lebih besar.

iPhone 6 lwn Android

Jadi, telefon mana yang terbaik? Kami mahu mendengar daripada anda! Adakah anda meninggalkan Android untuk iPhone 6? Adakah anda tidak tertarik dengan iPhone terbaru Apple?

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *