iOS 15: sokongan untuk lesen pemandu digital dan ID ditangguhkan sehingga awal 2022

Apple baru-baru ini mengemas kini tapak webnya untuk menggambarkan kelewatan dalam ciri iOS 15 dan watchOS 8 akan datang yang akan membolehkan pengguna menambah lesen memandu atau ID negeri mereka pada iPhone atau Apple Watch mereka di negeri AS yang mengambil bahagian. Sebelum ini, gergasi teknologi itu berkata ciri itu akan dilancarkan pada penghujung 2021, bagaimanapun, halaman web yang dikemas kini mengatakan ia telah ditangguhkan sehingga awal 2022.

Pada bulan September, Apple mengumumkan bahawa Arizona dan Georgia akan menjadi dua negeri pertama yang memperkenalkan ciri tersebut kepada penduduk mereka dengan Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma, dan Utah untuk diikuti. Syarikat itu menambah bahawa ia sedang dalam perbincangan dengan negeri AS yang lain, kerana ia merancang untuk menawarkan ciri tersebut di seluruh negara.

Buat masa ini, Apple tidak memberikan tarikh keluaran yang tepat untuk ciri tersebut melebihi jangka masa awal 2022. Kami juga tahu bahawa ciri tersebut tidak didayakan dalam iOS 15.2 beta terkini.

Selepas ciri itu dilancarkan kepada penduduk di negeri yang mengambil bahagian, Apple berkata pengguna akan dapat mengemukakan lesen memandu atau ID negeri mereka kepada TSA (Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan) daripada iPhone atau Apple Watch mereka.

Proses awal menambahkan ID digital pada Wallet adalah serupa dengan menambahkan kad debit atau kredit dalam apl. Tetapi untuk pengesahan, pengguna perlu mengambil swafoto yang akan “selamat” dihantar ke negeri yang mengeluarkan. Dan untuk melengkapkan proses persediaan, pengguna perlu mengikuti satu siri pergerakan muka dan kepala. Selepas negara pengeluar mengesahkan kelayakan pemegang kad, ID pengguna atau lesen memandu akan ditambahkan pada apl Wallet.

Apple juga telah membuat beberapa semakan pengesahan untuk pengguna membentangkan ID mereka dengan selamat kepada TSA. Tanpa menyerahkan peranti mereka kepada pegawai, pengguna akan dapat menunjukkan ID mereka kepada pembaca identiti yang akan menghantar gesaan pada peranti mereka untuk memaparkan maklumat khusus yang diminta oleh pihak berkuasa. Dan untuk memastikan bahawa hanya orang yang menambah ID dan hanya maklumat yang diperlukan dikongsi, iPhone akan mencari pengesahan Face ID atau Touch ID untuk mengeluarkan maklumat tersebut. “Pengguna tidak perlu membuka kunci, menunjukkan atau menyerahkan peranti mereka untuk menunjukkan ID mereka.”

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *