iOS 15: Apakah itu Sembunyikan E-mel Saya dan cara menggunakannya pada iPhone?

Bilangan spam e-mel telah meningkat secara menakutkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Untuk melindungi pengguna daripada e-mel pancingan data, Apple memperkenalkan ciri baharu yang dipanggil Sembunyikan E-mel Saya. Dengan iOS 15 dan iCloud+, Apple telah melanjutkan sempadan Sembunyikan E-mel Saya kerana ia kini boleh melindungi pengguna merentas apl Apple, termasuk Safari, Mel dan banyak lagi.

Artikel ini akan menerangkan maksud Sembunyikan E-mel Saya, cara ia berfungsi dan cara pengguna Apple boleh memanfaatkan ciri privasi yang hebat ini.

Anda mendaftar di tapak web percuma atau perkhidmatan dengan alamat e-mel utama anda. Kemudian, beberapa hari kemudian, anda melihat peti mel anda dipenuhi dengan mel sampah daripada pengirim yang anda tidak kenali dan mel daripada tapak web yang anda tidak daftar pun.

Angkat tangan anda jika ini berlaku kepada anda!

Apa yang berlaku di sebalik tabir ialah perkhidmatan ‘percuma’ yang anda daftarkan adalah (mungkin) ‘membocorkan’ alamat e-mel anda ke tapak web pemasaran massa yang menghantar e-mel pancingan data ini kepada anda. Untuk melindungi perkara ini daripada berlaku, Apple memperkenalkan ciri baharu yang dipanggil Sembunyikan E-mel Saya.

Sembunyikan E-mel Saya mencipta alamat e-mel baharu, unik dan rawak apabila anda mendaftar di tapak web atau apl pada iPhone, Mac atau iPad. Ini memastikan alamat e-mel peribadi anda tidak dikongsi dengan tapak web.

Contoh: Katakan alamat e-mel utama anda ialah [email protected] Apabila anda mendaftar di tapak web, gesaan akan meminta anda menggunakan Sembunyikan E-mel Saya. Jika anda memilih ya, Apple akan menjana alamat e-mel abjad angka unik secara rawak seperti [email protected] “@privaterelay.appleid.com” ini ialah pengecam untuk alamat E-mel Sembunyikan Saya Apple.

Tidak. Memandangkan Apple sudah mengetahui e-mel utama anda, ia akan memajukan secara automatik semua e-mel yang dihantar ke ID e-mel penyampaian peribadi.

Satu faedah tambahan ciri Sembunyikan E-mel Saya ialah ia secara automatik menapis semua mel spam. Apple juga menyatakan bahawa ia tidak “membaca atau memproses sebarang kandungan dalam mesej e-mel yang melalui perkhidmatan geganti.”

Sehingga kini, anda hanya boleh menggunakan Sembunyikan E-mel Saya untuk menyembunyikan alamat e-mel anda daripada apl dan tapak web apabila anda mendaftar untuknya.

Dengan iCloud+, Apple telah menambah pilihan untuk melindungi alamat e-mel anda walaupun semasa menghantar e-mel. Kini, apabila anda menggunakan apl Mel untuk menghantar e-mel dalam iOS 15, pilihan Sembunyikan E-mel Saya akan muncul.

Ini akan menjana alamat e-mel yang unik dan penerima tidak akan melihat alamat e-mel utama anda. Walau bagaimanapun, semua balasan dan e-mel yang dihantar ke alamat mel unik itu akan dihantar ke peti masuk anda.

Jika anda menggunakan iOS 14 ke atas, anda boleh menggunakan perkhidmatan Sembunyikan E-mel Saya percuma Apple untuk mendaftar di tapak web. Hanya ketik daftar pada apl atau tapak web 鈫 pilih Log masuk dengan Apple 鈫 pilih majukan e-mel kepada.

Sebaik sahaja iOS 15 dikeluarkan kepada umum, pelanggan iCloud+ berbayar akan melihat pilihan baharu yang dipanggil Sembunyikan E-mel Saya dalam tetapan iCloud. Dalam tetapan ini, anda akan dapat mengurus semua e-mel penyampai peribadi anda, mengaktifkan atau memadamkan e-mel penyampai peribadi dan melakukan banyak lagi.

Pada masa ini, Apple tidak menyediakan pilihan untuk menyesuaikan Sembunyikan E-mel Saya. Tetapi memandangkan Apple sudah mencipta alamat e-mel yang unik, anda tidak perlu risau tentang e-mel yang digunakan oleh orang lain.

Selain itu, semua e-mel peribadi disimpan pada Apple ID anda merentas peranti. Jadi tidak perlu “menyesuaikan” mereka sekiranya anda tertanya-tanya tentang menghafal setiap ID e-mel.

Jika anda ingin berhenti menggunakan perkhidmatan e-mel peribadi Apple, ini adalah pilihan yang boleh anda pilih.

Saya harap panduan komprehensif ini membantu anda mempelajari semua tentang Sembunyikan E-mel Saya dan cara ia menunjukkan minat berterusan Apple dalam melindungi privasi pengguna. Ada beberapa soalan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Anda juga ingin membaca ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *