Intel mengeluarkan pemacu GPU bukan beta pertama untuk Windows 11 dengan ciri baharu

Pratonton pertama Windows 11 tersedia untuk penguji dalam program Windows Insider dan mereka yang merancang untuk menaik taraf kepada versi beta sistem pengendalian akan mahu memasang pemacu Intel GPU versi 30.0.100.9684 yang baru dikeluarkan. Itu kerana ciri tajuk keluaran bukan beta pada Julai 2021 Intel ialah sokongan untuk Windows 11.

Menurut Microsoft, Windows 11 ialah sistem pengendalian terbaik untuk permainan dan ia dilengkapi dengan pelbagai ciri seperti Auto HDR dan penyepaduan DirectStorage API untuk meningkatkan prestasi permainan kegemaran anda. Walaupun DirectStorage memerlukan pemacu NVMe, Auto HDR disokong pada mana-mana peranti dengan monitor HDR dan pemacu GPU yang dikemas kini.

Versi 30.0.100.9684 pemacu Intel Graphics adalah berdasarkan WDDM 3.0 dan ia termasuk sokongan untuk ciri baharu Windows 11. Tiada butiran lanjut diberikan dalam nota changelog tentang cara Intel meningkatkan keserasian, tetapi mungkin, jika anda memasang sistem pengendalian baharu, anda perlu mengambil pemacu baharu ini untuk mengelakkan masalah.

Auto HDR ialah ciri yang pertama kali diperkenalkan dengan konsol permainan Xbox umur ke-9 Microsoft (Xbox Series X/S). Menurut pegawai Microsoft, Auto HDR pada Xbox menghasilkan penambahbaikan pada kedua-dua warna dan pencahayaan, dan pengalaman yang sama kini datang ke PC dengan Windows 11.

Ciri Windows 11 Auto HDR

Auto HDR akan menjadi sebahagian daripada OS baharu dan pengguna boleh menjangkakan peningkatan pada julat warna apabila menggunakan monitor julat dinamik tinggi (HDR).

Auto HDR memerlukan DirectX 11, tetapi ia akan berfungsi dalam semua permainan, walaupun dalam permainan yang tetapan HDR tidak disokong secara asli. Untuk menggunakan Auto HDR pada Windows 11, Intel DCH versi 30.0.100.9684 atau lebih baharu disyorkan.

Pemacu Intel GPU 30.0.100.9684 adalah berdasarkan WDDM 3.0, yang diperlukan untuk sokongan WSL GUI dalam Windows 11. WDDM 3.0 mendayakan sokongan untuk ciri yang dipanggil ‘WSLg’, dan ini juga terdapat dalam binaan pratonton semasa.

Terima kasih kepada pemacu GPU Intel yang dikemas kini, anda kini boleh menjalankan aplikasi grafik Linux dengan lancar melalui WSLg pada Windows 11. Ini akan menjadi rangsangan utama bagi pembangun kerana mereka boleh menjalankan aplikasi Linux sepenuhnya terus dalam Windows, dan Microsoft menjanjikan aplikasi asli- seperti pengalaman.

Tambahan pula, apl GUI Linux akan dapat menggunakan ciri Windows, seperti pecutan perkakasan, audio sistem, mikrofon dan ciri lain. Walaupun ciri ini ditujukan kepada pembangun, sesiapa sahaja kini boleh mencuba aplikasi Linux pada peranti Windows mereka tanpa memasang mesin maya pihak ketiga.

Selain sokongan Auto HDR dan GUI Linux, pemacu juga menampilkan peningkatan DirectML.

Seperti yang dijangkakan, kemas kini pemacu GPU hari ini berfungsi pada peranti Windows 10 dan Windows 11 dengan grafik bersepadu serta berdedikasi. Pemproses Teras gen ke-6 atau lebih baharu, pemproses Celeron 500 dan Pentium juga disokong. Jika anda menggunakan Windows 10, anda memerlukan versi 1809 dan lebih baharu untuk memasang kemas kini.

Untuk memasang pemacu Intel 30.0.100.9684, buka Alat Pembantu Sokongan Intel dari sini atau muat turun kemas kini secara manual dalam .exe atau format .zip daripada tapak web syarikat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *