Intel melancarkan Tiger Lake – Pemproses Intel Core Generasi ke-11 baharu

Hari ini, Intel telah melancarkan pemproses mudah alih Intel Core Generasi ke-11 baharu dengan grafik Iris X yang dipanggil Tiger Lake. Teknologi baharu itu didakwa sebagai pemproses terbaik dunia untuk komputer riba yang lebih nipis dan ringan oleh syarikat itu.

Pengeluar teknologi menggambarkan Tasik Harimau sebagai,

“Intel hari ini melancarkan era baharu prestasi komputer riba dengan pelancaran pemproses PC mudah alih generasi akan datang dan evolusi perkongsian ekosistem luasnya yang memacu industri PC mudah alih ke hadapan. Pemproses Intel Core Generasi ke-11 baharu dengan Intel Iris Xe grafik (bernama kod “Tasik Tiger”) ialah pemproses terbaik dunia untuk komputer riba nipis dan ringan dengan keupayaan yang tiada tandingan untuk produktiviti dunia sebenar, kerjasama, penciptaan, permainan dan hiburan merentas komputer riba berasaskan Windows dan ChromeOS.”

Dipanggil pemproses terbaik yang pernah dibina oleh Intel, cip baharu itu membawa banyak ciri baharu untuk prestasi yang lebih pantas, grafik yang lebih baik dan pengalaman pengguna yang dipertingkatkan. Tiger Lake menyatukan:

Pemproses Tiger Lake baharu akan menjanakan komputer riba nipis dan ringan oleh Samsung, Lenovo, Acer, Dell dan HP.

Dibina pada teknologi Intel SuperFin, mengoptimumkan transistor sedia ada dan mentakrifkan semula susunan logam, pemproses Intel Core Generasi ke-11 menawarkan peningkatan prestasi CPU 20%, dua kali lebih baik prestasi grafik pada seni bina grafik X, prestasi AI lima kali lebih baik dengan keupayaan platform seperti tiga kali lebih cepat dan sambungan lebih dipercayai dengan Wifi-6, Thunderbolt 4 Baharu, PCIe Gen 4 dan pengawal memori baharu.

Berbanding dengan AMD, pengalaman menyunting foto di Tasik Tiger kini memberikan butiran halus dengan piksel tambahan, 200% lebih pantas daripada AMD.

Pemproses Intel Core Generasi ke-11 baharu dikeluarkan beberapa bulan selepas Apple mengumumkan peralihan Mac daripada Intel Core untuk memiliki Apple Silicon untuk menawarkan ciri baharu dan prestasi yang lebih pantas pada acara dalam talian WWDC 2020. Tempoh peralihan dua tahun bermula dengan pelancaran pada macOS Big Sur baharu. Sistem pengendalian Mac terkini membawakan banyak ciri baharu, sistem permulaan dan but, ikon sedia ada yang direka bentuk semula, pusat kawalan dan banyak lagi.

Walaupun syarikat teknologi Cupertino tidak pernah menyebut apa-apa sebab untuk beralih, laporan industri mendakwa bahawa pertumbuhan perlahan Intel selama bertahun-tahun Apple untuk mereka bentuk pemprosesnya sendiri supaya ia boleh menyampaikan seni bina bersatu seperti itu pada iPhone dan iPad.

Menariknya, Apple juga mengumumkan bahawa Mac berasaskan Intel semasa akan dikemas kini semasa tempoh peralihan. Walau bagaimanapun, Mac tidak termasuk dalam barisan komputer riba dengan pemproses Tiger Lake baharu. Adakah berakhirnya perkongsian Intel dan Apple?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *