Instagram melancarkan ciri autokapsyen baharu untuk pencipta menambah pada video tanpa bunyi

Instagram sedang melancarkan pelekat baharu pada Stories yang membolehkan pengguna berbahasa Inggeris menambah kapsyen yang dijana secara automatik pada video mereka. Ia serupa dengan apa yang telah ditawarkan oleh Instagram dalam apl Threadsnya dan tidak lama lagi ia akan datang ke Reels juga. Syarikat itu juga merancang untuk menyediakannya dalam lebih banyak bahasa dan negara.

Ciri baharu ini bukan sahaja memudahkan pengguna yang pekak atau kurang pendengaran untuk berinteraksi dengan platform tetapi ia juga membantu pengguna yang suka menonton cerita dalam keadaan bunyi dimatikan atau mereka yang tidak mempunyai akses kepada fon telinga.

Seperti yang dikongsikan di @instagram di Twitter, untuk menggunakan ciri tersebut, pengguna perlu merakam video baharu terlebih dahulu menggunakan Stories atau Camera Reels dalam apl atau memilih video untuk dimuat naik daripada galeri telefon mereka. Kemudian, buka dulang pelekat dan cari “Kapsyen” baharu dengan pelekat, yang akan menukar pertuturan kepada teks.

Setelah apl menjana kapsyen, pengguna boleh melaraskan gaya dan warna teks. Pengguna juga boleh mengedit kapsyen untuk sebarang ralat ejaan atau tanda baca supaya mereka menggambarkan dengan tepat apa yang diperkatakan.

Pada masa ini, ciri ini hanya tersedia dalam bahasa Inggeris dan di negara berbahasa Inggeris, tetapi gergasi media sosial itu merancang untuk melancarkannya ke negara dan bahasa lain tidak lama lagi. Pelekat kapsyen auto akan dilancarkan dahulu ke Stories dan kemudian syarikat akan mula mengujinya dalam Reels.

Instagram jauh daripada syarikat pertama yang menambah kapsyen auto pada salah satu aplnya. Terbaru, TikTok melancarkan ‘Auto-Kapsyen’ untuk pencipta. Bagi pengguna yang mengalami masalah penglihatan atau pendengaran, apl kini menawarkan sari kata yang dijana secara automatik supaya mereka boleh mendengar atau membaca kandungan tersebut. Pada masa ini, ciri ini menyokong Bahasa Inggeris Amerika dan Jepun dan lebih banyak bahasa akan disokong dalam beberapa bulan akan datang.

Baca Lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *