Ini mungkin cara Google menyelesaikan masalah kamera bawah paparan

Pada masa ini, reka bentuk telefon pintar yang ideal ialah tempat pembuat telefon boleh memasukkan kamera menghadap ke hadapan di bawah paparan supaya mereka tidak perlu berurusan dengan takuk, potongan kamera, kamera pop timbul dan sebagainya. Setakat ini, hanya beberapa syarikat yang berjaya mencapainya, tetapi kami rasa ia boleh diperbaiki.

Nampaknya ini adalah sesuatu yang Google sedang usahakan juga, kerana menurut LetsGoDigital, mereka telah menemui paten oleh Google yang menunjukkan pendekatan syarikat terhadap masalah itu, yang secara jujurnya adalah jenis genius.

Seperti yang anda boleh lihat dalam rajah di atas, apa yang berlaku di sini ialah paten mencadangkan penggunaan tetingkap bawah paparan, tetapi bukannya kamera diletakkan di bawah tingkap, terdapat prisma. Prisma ini boleh terbalik ke kiri atau kanan, dengan bahagian kiri menampilkan kamera sebenar, dan sebelah kanan paparan tambahan.

Ini bermakna apabila kamera tidak digunakan, prisma akan memantulkan apa yang ditunjukkan pada paparan tambahan untuk memberikan telefon rupa yang lancar, tetapi apabila kamera diperlukan, ia akan terbalik untuk memantulkan imej ke kamera untuk ditangkap. Kami tidak pasti bagaimana sebenarnya ini akan berfungsi dalam kehidupan sebenar, tetapi ia menarik.

Masalah dengan kamera bawah paparan ialah kualiti biasanya tidak begitu baik, itulah sebabnya kami tidak benar-benar melihat bahawa banyak syarikat mengeluarkan telefon dengan teknologi itu. Samsung baru-baru ini menunjukkan penyelesaian mereka sendiri, tetapi kami tidak dapat mengatakan dengan pasti bila ia akan debut.

Sumber: LetsGoDigital

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *