Industri filem yang membazir ‘dalam keluk pembelajaran’ kerana Cannes berhasrat untuk menjadi hijau – swiftheadline

Bagi penggemar filem tegar, Cannes adalah pertama dan terpenting percubaan ketahanan, duduk dan sering mengantuk melalui tiga, empat, lima filem sehari (dan kemudian kadang-kadang menulis tentangnya). Ia adalah perlumbaan sengit antara pemeriksaan, pengimbas lencana berturut-turut yang lalu, pengimbas pas vaksin, pengesan logam dan pencarian beg yang teliti.

Tahun ini, pengkritik dibiar dengan skrin besar, begitulah banyaknya filem yang ditawarkan. Selepas pembasmian Covid-19 tahun lepas, penganjur festival telah menyusun bonanza filem selama 11 hari dengan bahan yang mencukupi untuk mengatasi pandemik seterusnya, memasukkan 24 filem ke dalam pertandingan utama dan lebih daripada lima kali ganda jumlah dalam banyak bar sisinya mungkin untuk menggantikannya kerana kekurangan parti.

Banjir filem boleh mengakibatkan perubahan tonal dan topikal yang agak janggal seperti bermula pada pukul 8 pagi pada hari Isnin dengan “Babi Yar. Context” Sergei Loznitsa, mengenai salah satu pembunuhan beramai-ramai terbesar Holocaust dan menutup kemudian kerusi geladak untuk pantai tayangan “Fast & Furious 9” di Cannes’ Pawagam Pantai.

Di antaranya, dua tiket terhangat tahun ini memberi kejutan kepada perlumbaan Palme d’Or. Ikonoklas Rusia Kirill Serebrenikov membuat tayangan perdana “Petrov’s Flu”, sebuah perjalanan malam yang nyata melalui landskap bandar pasca-Soviet (walaupun pihak berkuasa di Moscow sekali lagi menghalangnya daripada menghadirinya). Dan Wes Anderson menyampaikan pujiannya yang telah lama ditunggu-tunggu untuk mencetak, “The French Dispatch”, dibintangi oleh Bill Murray, Tilda Swinton, Timoth茅e Chalamet, Adrian Brody, Willem Dafoe dan hampir semua pelakon lain yang anda jangkakan untuk melihat dalam Wes Filem Anderson.

Dengan pelakonnya yang disematkan bintang, filem terakhir ini menjadi sorotan segera festival itu untuk jurugambar permaidani merah yang sangat penting, walaupun L茅a Seydoux dari Perancis mengisytiharkan “ratu” Cannes tahun ini dengan empat filem yang menakjubkan dalam festival itu adalah tidak hadir selepas dijangkiti Covid-19.

‘Kita perlukan planet’

Malam Isnin juga menyaksikan tayangan dua filem daripada segmen baharu mengenai perubahan iklim, sebahagian daripada usaha Cannes untuk meletakkan kecemasan alam sekitar sebagai pusat kebimbangannya berikutan pandemik. Antaranya ialah “Setan Halimunan” karya Rahul Jain, gambaran yang menghantui tentang pencemaran bencana yang memusnahkan penduduk asal pengarah New Delhi.

Bercakap kepada FRANCE 24 menjelang tayangan perdana filem itu, Jain berkata sudah tiba masanya festival filem utama menangani isu sedemikian secara langsung.

“Untuk semua cerita, semua peperangan dan semua perjanjian damai, dan semua percintaan dan semua kisah sukan, kita memerlukan sebuah planet,” katanya. “Jadi saya sangat gembira bahawa ini akhirnya berlaku. Semua orang dan sesiapa sahaja yang berada dalam kedudukan kuasa dan percambahan budaya harus mengambil perhatian.”

Gambar lain yang menghiasi bahagian baharu termasuk “I Am So Sorry” oleh Zhao Liang dari China, tentang bahaya tenaga nuklear, dan “Above Water” oleh pelakon Perancis kelahiran Senegal A茂ssa Ma茂ga, yang melihat impak global pemanasan di Niger.

“Pawagam mempunyai kesan pada imaginasi kita, pada hubungan sosial kita dan juga kadang-kadang pada politik,” kata Ma茂ga kepada FRANCE 24 sebelum festival itu. “Dan mengenai perubahan iklim, saya fikir ia adalah cara yang menakjubkan untuk berhubung dengan penonton pada skala global, dan ia adalah cara yang menakjubkan untuk memberi suara kepada mereka yang tidak bersuara.”

Menghijaukan permaidani merah

Di samping program baharu itu, penganjur Cannes telah mengumumkan pelan tindakan alam sekitar untuk mengurangkan sisa dan mengurangkan jejak karbon acara itu.

Menjadi hijau melibatkan tindakan mengimbangi yang halus untuk perayaan yang berhati-hati dengan membaling selimut basah pada perayaan. Cannes tahu bahawa ia adalah sama tentang glam sebagai filem. Ia sangat bergantung pada bintang filem yang terbang dari seluruh dunia dan pada perayaan yang cenderung menjana gunung sampah.

Beberapa tahun lalu, satu video tular yang disiarkan oleh seorang penyelam tempatan mendedahkan sejumlah detritus yang melapisi dasar laut hanya beberapa ratus meter dari pantai berpasir Cannes. Seperti yang dinyatakan oleh seorang wartawan setelah diperiksa dengan teliti, sampah itu termasuk kit akhbar untuk pembuka 2014 yang boleh dilupakan festival itu “Grace of Monaco”.

Sebagai perhentian paling megah di sarkas festival dan pesta yang tidak berkesudahan di dunia filem, Festival Filem Cannes telah lama menjadi bahaya ekologi. Ia juga ketinggalan di belakang perhimpunan lain, seperti Berlinale, yang baru-baru ini menggunakan permaidani merah yang diperbuat daripada jaring ikan kitar semula.

Untuk menebusnya, Cannes tahun ini telah mengurangkan separuh jumlah permaidani merah terkenalnya dan menjadikannya daripada bahan kitar semula dan bukannya PVC biasa. Ia juga telah mengharamkan botol plastik, menggunakan kumpulan kereta elektrik, dan memulakan sumbangan 鈧?0 daripada setiap peserta untuk mengimbangi sebahagian daripada jejak karbon mereka.

‘Didorong oleh harapan’

Langkah yang sama perlu diambil sepanjang industri filem, penulis dan pembuat filem Perancis Flore Vasseur memberitahu pemberita semasa sidang akhbar di Palais des Festivals pada Ahad, yang menghimpunkan pembuat dokumentari dan aktivis alam sekitar.

“Industri ini tidak mempunyai rekod prestasi yang luar biasa dalam isu ini,” kata Vasseur. “Kita semua dalam keluk pembelajaran, kita semua sedang mencari penyelesaian.”

Dihasilkan oleh Marion Cotillard, dokumentari Vasseur “Bigger than Us” mengikuti aktivis remaja Indonesia Melati Wijsen ketika dia mengembara ke seluruh dunia untuk bertemu dengan belia lain yang memacu perjuangan untuk iklim dan keadilan sosial. Vasseur berkata, aktivis muda telah menekan krewnya untuk mengambil langkah seperti memotong plastik di set.

Bercakap kepada FRANCE 24 minggu lalu, Wijsen menggesa belia di seluruh dunia “jangan memandang rendah” keupayaan mereka untuk menggerakkan dan membawa perubahan yang bermakna.

“Jika anda mahu mula mengambil tindakan, lakukan kerja rumah anda, lakukan penyelidikan anda: apa yang tempatan kepada anda, apa yang berlaku, apa yang tidak berlaku, dan faham di mana anda boleh memainkan peranan yang kuat,” katanya. “Ingat bahawa kita berada di dalamnya bersama-sama, dan itu (? bersama-sama kita boleh mencipta perubahan.”

Aktivis remaja juga berada di tengah-tengah “Animal” Cyril Dion, yang dibintangi oleh Bella Lack, warga Britain berusia 18 tahun bersama pakar pemuliharaan haiwan veteran Jane Goodall.

“Orang ramai percaya bahawa semua orang muda takut dan didorong oleh ketakutan (?. Saya sebenarnya telah didorong oleh harapan dan imaginasi,” kata Lack pada sidang akhbar pada hari Ahad. “Itulah yang industri pawagam dan Cannes boleh bertindak sebagai kenderaan untuk memangkin imaginasi orang dewasa.”

Baca artikel asal di sini

Penafian tanggungjawab! Swiftheadline ialah pengagregat automatik di seluruh media global. Semua kandungan boleh didapati secara percuma di Internet. Kami baru saja menyusunnya dalam satu platform untuk tujuan pendidikan sahaja. Dalam setiap kandungan, hiperpautan ke sumber utama ditentukan. Semua tanda dagangan adalah milik pemilik sah mereka, semua bahan kepada pengarangnya. Jika anda pemilik kandungan dan tidak mahu kami menerbitkan bahan anda di tapak web kami, sila hubungi kami melalui emel [email protected]. Kandungan akan dipadamkan dalam masa 24 jam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *