HTC HD2 Kini Menjalankan Windows 95 dan 98

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

HD2 HTC adalah impian penggodam. Dari akar Windows Mobile 6.5, penggemar telah mengembangkan kebolehan telefon untuk menjalankan Android dan juga versi Windows Phone 7 yang boleh dilalui. Kini pengkode tersebut melihat ke masa lalu untuk projek baharu, dan telah berjaya menjalankan Windows 95 dan 98 pada telefon pintar.

Diakui, mendapatkan pelbagai sistem pengendalian mudah alih untuk dijalankan pada perkakasan telefon yang sama adalah tugas yang sangat berbeza daripada cuba menjalankan sistem pengendalian yang dibina untuk jenis CPU yang lain sama sekali. Godam Windows 95 menggunakan pengedaran QEMU untuk meniru pemproses PC dalam memori telefon pintar. Untuk memulakan projek, pengkod hanya perlu menyediakan imej cakera Windows dan memindahkannya ke HD2 bersama-sama dengan QEMU.

Selepas sedikit menyelesaikan masalah, mendapatkan semua tetapan emulator dan sistem pengendalian untuk bermain dengan baik antara satu sama lain, akhirnya terdapat kejayaan awal bulan ini. Bahagian terakhir teka-teki itu ialah menamakan semula fail boleh laku sistem tunggal. Kini versi Windows yang kelihatan kuno ini dapat berjalan dengan pantas dan stabil pada HD2.

Pada pendapat anda, berapa lama lagi sebelum telefon pintar generasi seterusnya menjalankan versi Windows XP yang berfungsi sepenuhnya?

Sumber: XDA-Developers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *