Hentikan PC Anda daripada Membuat Bunyi USB Rawak

Kita semua biasa dengan bunyi Connect/Disconnect yang dibuat oleh Windows apabila anda menyambung dan memutuskan sambungan peranti USB. Tetapi keadaan menjadi sedikit menyeramkan apabila anda mendengar bunyi USB rawak tanpa sebab. Anda baru sahaja bekerja pada komputer anda apabila tiba-tiba dan tidak dapat dijelaskan, bunyi USB terganggu selama beberapa saat, menyambung dan menyambung semula, sementara anda tertanya-tanya apakah syaitan yang menguasai komputer anda.

Berikut ialah beberapa petua yang boleh membantu anda mengeluarkan bunyi USB hantu ini.

Ini adalah kaedah cepat dan mudah (walaupun tidak sekuat alat yang disebut kemudian). Jika ia berfungsi, maka ia akan menjimatkan kerumitan perisian pihak ketiga kepada anda.

Apabila anda mula mendengar bunyi USB, klik butang Mula dengan cepat, taip device managerdan tekan Enter.

Ini membawa anda ke tetingkap Pengurus Peranti. Seret bahagian bawah tetingkap ke bawah untuk menjadikannya setinggi mungkin, kemudian kembangkan pilihan untuk semua perkara yang dilampirkan pada port USB anda (papan kekunci, tetikus dan peranti penunjuk lain, Bluetooth, peranti antara muka manusia dan sebagainya). Dengan semua senarai peranti yang diperlukan diperluaskan, perhatikannya dan lihat jika ada apa-apa yang terus hilang dan muncul semula daripada senarai semasa PC anda mengeluarkan bunyi.

Jika anda berjaya mengesan peranti yang tidak berkelakuan itu, klik kanan padanya (anda mungkin perlu pergi ke “Lihat -> Tunjukkan peranti tersembunyi” dahulu jika peranti itu terus hilang kerana ia memutuskan sambungan), kemudian klik “Kemas kini Perisian Pemacu”. Jika gagal, ia mungkin berbaloi untuk menyahpasangnya (klik kanan peranti -> Nyahpasang), kemudian masukkan semula ke dalam PC anda supaya ia boleh memasang semula dirinya.

Sebagai alternatif, jika anda ingin melakukan pemasangan semula lengkap semua pengawal USB anda, dalam Pengurus Peranti klik anak panah di sebelah “Pengawal Bas Bersiri Universal” untuk mengembangkannya, kemudian klik kanan semua pilihan yang mempunyai “Pengawal Hos” di dalamnya dan nyahpasangnya.

But semula PC anda, dan pengawal USB anda akan dipasang semula pada PC anda secara automatik.

Walaupun semuanya kelihatan berfungsi dengan baik, kemas kini Windows baharu boleh mengakibatkan masalah pemandu sekali lagi. Jika bunyi USB rawak bermula selepas kemas kini Windows, mengemas kini pemacu atau menyahpasang dan memasang semula biasanya merupakan pilihan terbaik.

Jika bunyi USB rawak terlalu tidak dapat diramalkan untuk dijejaki dalam Pengurus Peranti, atau jika bunyi itu telah berhenti pada masa anda sampai ke Pengurus Peranti, maka sudah tiba masanya untuk mencuba alat kecil yang hebat ini.

USBDeview, daripada Nirsoft yang sangat baik, menjejak peranti USB anda dengan lebih tepat melihat sama ada ia disambungkan atau tidak, apabila pemacunya dicipta, dan yang paling penting, kali terakhir ia dipalamkan masuk atau keluar dari PC anda.

Setelah anda memasang USBDeview, bukanya untuk melihat senarai semua peranti USB anda (secara lalai ia menunjukkan kesemuanya disambungkan atau tidak).

Sebaik-baiknya, anda harus membukanya sejurus selepas mendengar bunyi USB yang misteri kerana apabila anda mengklik lajur “Tarikh Palam/Cabut Palam Terakhir”, peranti penyebabnya (iaitu peranti terbaharu yang telah dipalamkan/cabut plag daripada PC anda) akan muncul di atas.

Anda kemudian boleh menyahpasang peranti secara terus melalui USBDeview dengan mengklik kanannya dan mengklik “Nyahpasang Peranti Terpilih.” Selepas itu, cabut palam peranti anda, palamkannya semula dan semoga peranti itu akan dipasang semula tanpa menghantui anda dengan bunyi sambungan/putuskan sambungan yang tidak berkesudahan.

Anda juga boleh menggunakan alat untuk menyemak output kuasa. Ini membantu untuk melihat sama ada port USB anda berfungsi.

Selalunya, jingle USB yang menjengkelkan ini bukanlah petanda sesuatu yang teruk dan mungkin hanya pertembungan pemandu seketika atau hilang kuasa peranti yang tidak akan memberi kesan kepada penggunaan sebenar anda terhadapnya. Jika peranti yang bertanggungjawab untuk bunyi itu nampaknya berfungsi dengan baik tetapi terus mengeluarkan bunyi selepas anda memasangnya semula, maka bukannya menggantikannya, anda boleh mematikan bunyi pemberitahuan untuk peranti USB sahaja.

Untuk melakukan ini, klik kanan ikon pembesar suara dalam menu pemberitahuan di hujung kanan bar tugas, klik Bunyi, kemudian tatal ke bawah dalam senarai “Acara Program” ke “Sambung Peranti.” Klik padanya, kemudian dalam menu lungsur Bunyi yang tertera “Sisipkan Perkakasan Windows,” tatal sehingga ke atas dan pilih “(Tiada).”

Lakukan perkara yang sama untuk “Putus Sambungan Peranti” dan nikmati bunyi senyap!

Kadangkala bunyi USB rawak boleh menjadi tanda port USB yang gagal atau peranti yang gagal. Sebagai contoh, pemacu USB yang rosak mungkin bersambung dan menyambung semula secara rawak. Juga ketahui sama ada memutuskan sambungan pemacu USB semasa ia digunakan boleh merosakkannya. Jika port gagal, isu itu akan berlaku tidak kira peranti yang anda palamkan.

Tolak port dengan memasang peranti lain untuk melihat sama ada masalah berterusan. Jika tidak, pelabuhan itu mungkin baik.

Uji peranti individu dengan memasangkannya ke dalam port USB lain. Jika bunyi USB rawak berterusan, itu sama ada peranti atau pemandu. Jika boleh, cuba peranti anda pada PC lain untuk menguji lebih lanjut sama ada peranti itu gagal.

Salah satu perkara yang saya pelajari daripada ini ialah bukan setiap bunyi yang tidak dapat dijelaskan dalam Windows adalah tanda bahawa sesuatu yang dahsyat sedang berlaku. Sudah tentu, ia patut dilihat, tetapi dalam senario ini, tiada apa-apa yang biasanya dipertaruhkan selain keselesaan anda.

Jika, selepas melakukan semua perkara di atas, anda tidak mahu mematikan bunyi pemberitahuan USB anda dan tidak menyukai idea peranti anda sentiasa menyambung dan menyambung semula, maka anda boleh keluar dan membeli peranti baharu pada bila-bila masa. (Pengalaman saya ialah peranti tanpa jenama lebih terdedah kepada cegukan ini daripada jenama yang bereputasi, jadi kadangkala ia berbaloi untuk membelanjakan sedikit tambahan jika isu ini mengganggu anda.)

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

Anda telah mengenal pasti dan menyelesaikan masalah saya. Terima kasih atas hadiah Krismas TERBAIK! Bunyi yang menjengkelkan bukanlah isu sebenar bagi saya. Isu sebenar ialah papan kekunci saya dilumpuhkan! Semasa saya mencari-cari untuk mencari penyelesaian (dan menggunakan komputer untuk perkara biasa), saya menggunakan papan kekunci pada skrin untuk memasukkan teks. Berguna, tetapi kekok dan perlahan. Jadi, terima kasih banyak-banyak.

Artikel anda membantu saya mematikan bunyi yang menjengkelkan… Selamat bercuti kepada anda dan keluarga anda…

Senang mengetahui alat mudah ini

terima kasih ! rupanya itu tetikus saya 🙂

Saya mengalami masalah menjengkelkan ini selama seminggu dan menjejaki pengurus peranti seperti yang dibentangkan di sini menyelesaikan masalah saya. Anda lihat, saya telah membeli pemacu USB luaran yang mempunyai tambahan hab USB 2-port terbina dalam tetapi kerana peranti agak bising, saya telah menyambungkan penyesuai kuasanya ke alur keluar kuasa kawalan jauh untuk dapat mematikannya apabila tidak menggunakannya. Pengurus peranti menunjukkan bahawa satu hab USB superspeed ditemui dan serta-merta hilang semula. Ini berlaku secara berkala dalam setiap 3 minit. Jadi, mungkin hab USB itu memerlukan kuasa untuk berfungsi tetapi PC masih boleh mengesannya apabila kabel USB disambungkan hanya untuk tingkap melihat bahawa peranti tidak berfungsi dan ia terputus sambungan. Jika saya ingin mematikan kuasa daripada pemacu keras luaran, saya juga perlu memutuskan sambungan kabel USB untuk mengelakkan isu tersebut.

USBDeview menukar nama lajur ‘Last Plug/Cabut Tarikh’ kepada ‘Registry Time 2’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *