Harga saham SIA melonjak di tengah-tengah berita pengembangan Laluan Perjalanan Vaksin Covid-19, Berita & Berita Utama Syarikat & Pasaran

SINGAPURA – Seperti yang dijangkakan secara meluas, saham Singapore Airlines (SIA) dan syarikat berkaitan syarikat penerbangan lain berlepas secara mendadak pada pagi Isnin (11 Okt) berikutan pengumuman Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada hari Sabtu bahawa Singapura akan mula membuka sempadannya apabila Republik itu bergerak. ke fasa endemik hidup dengan Covid-19.

Minat terhadap SIA sudah jelas dalam fasa “padanan” pra-pembukaan, dan ia kemudiannya melonjak hampir 9 peratus pada separuh jam pertama dagangan untuk mencecah paras tertinggi pada $5.59.

Saham itu naik 39 sen atau 7.6 peratus untuk ditutup pada $5.52, dengan kira-kira 35.8 juta unit bertukar tangan.

Sementara itu, SIA Engineering mencecah paras tertinggi pada $2.20 sebelum turun sedikit kepada $2.17, naik 7 sen atau 3.3 peratus.

Turut meningkat ialah stok penyedia perkhidmatan darat lapangan terbang Sats, yang pernah menjadi anak syarikat SIA sedekad lalu. Saham itu naik 16 sen atau 3.8 peratus kepada $4.33 pada hari Isnin.

Semua ini berlaku selepas Singapura mengumumkan bahawa ia memperluaskan Laluan Perjalanan Tervaksin (VTL) kepada 11 negara secara keseluruhan, termasuk di Eropah dan Amerika Utara. Ini adalah sebahagian daripada fasa seterusnya peralihan beransur-ansur Singapura untuk merawat wabak Covid-19 sebagai endemik, kerana majoriti penduduk di sini telah diberi vaksin sepenuhnya.

Persoalannya ialah sama ada saham berkaitan perjalanan ini dapat mengekalkan musim bunga mereka.

Penganalisis menyatakan bahawa VTL masih dihadkan kepada 3,000 pengembara setiap hari ke Singapura, menunjukkan pendekatan yang sederhana dan berhati-hati, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Namun begitu, terdapat tergesa-gesa untuk menempah tiket penerbangan – barisan dilihat di kaunter tempahan SIA dan laman web tempahannya ranap sementara pada hujung minggu.

Tetapi kebanyakan penganalisis tidak tergesa-gesa untuk menaik taraf saham SIA lagi.

Encik K. Ajith dari UOB Kay Hian mengekalkan harga sasarannya sebanyak $4.85 untuk saham itu buat masa ini.

Beliau menegaskan bahawa harga saham bertindak balas terhadap berita segera itu, tetapi berkata penganalisis akan lebih tertumpu pada prospek dalam tempoh dua tahun akan datang.

Namun, dia melihat peningkatan trafik sebanyak 160 peratus pada separuh kedua tahun kewangan SIA yang berakhir pada Mac 2022. Dia melihat syarikat penerbangan itu memperoleh semula 68 peratus trafik pra-wabaknya menjelang tahun depan, dan 80 peratus peningkatan hasil menjelang akhir tahun kewangan semasa.

“VTL yang dipertingkatkan sepatutnya membawa kepada permintaan yang lebih tinggi dan berpotensi boleh membawa SIA kepada keuntungan operasi menjelang suku akhir Januari-Mac 2022 jika faktor muatan melebihi 60 peratus,” katanya kepada ST.

Penganalisis juga menyatakan bahawa saham itu didagangkan pada kira-kira 1.4 kali ganda nilai bukunya, dengan mengambil kira pencairan daripada terbitan bon boleh tukar mandatori bernilai $6.2 bilion.

Perisikan Bloomberg mengunjurkan bahawa SIA mungkin pulih sehingga 26 peratus daripada tahap pra-pandemi apabila Singapura melanjutkan skim perjalanan bebas kuarantinnya untuk ketibaan yang diberi vaksin ke 11 negara berbanding hanya dua bulan lepas.

Ini berdasarkan bahagian 11 negara dalam kapasiti 2019 syarikat penerbangan itu dalam kilometer tempat duduk yang tersedia.

“Walaupun jumlah perjalanan perniagaan jangka pendek boleh kekal lemah, pengembara masa lapang mungkin lebih daripada mengimbangi, walaupun ini boleh menurunkan tambang purata,” kata laporan itu.

Konsensus pasaran untuk SIA ialah $4.52, dengan CGS-CIMB paling yakin pada $5.54 dan JP Morgan paling berhati-hati dengan sasaran $3.70.

Credit Suisse mempunyai sasaran $4.40, memetik “penilaian kaya” SIA pada masa ini. Ia lebih suka Sats, memandangkan kunci kira-kira dan kedudukan tunai bersih syarikat perkhidmatan darat yang lebih sihat.

DBS Group Research mempunyai sasaran 12 bulan sebanyak $4.90 pada SIA, tetapi menyatakan bahawa pengembara sanggup membayar premium untuk terbang menggunakan penerbangan VTL.

“Walau bagaimanapun, jumlah pengguna yang besar di SIA dan laman web carian meta perjalanan berikutan pengumuman itu, dan aliran menaik yang berbeza dalam tambang penerbangan yang kami saksikan jelas menunjukkan bahawa permintaan asas adalah teguh dan pengembara bersedia dan bersedia untuk berbelanja secara berbelanja untuk perjalanan seterusnya,” DBS berkata.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *