Hands-on dengan Microsoft Cortana untuk Android [VIDEO]

Bulan lepas Microsoft mengesahkan bahawa pembantu suara peribadi mereka, Cortana, akan hadir ke Android tidak lama lagi. Hari ini ia telah (secara tidak rasmi) tiba dalam bentuk APK. Kami berjaya memasang apl pada kami Nexus 5 dan berikan ia ujian.

Cortana serupa dengan Google Now dan Siri. Ia boleh menjawab pertanyaan suara anda dan memaparkan maklumat sebelum anda memerlukannya. Perkara seperti skor sukan, cuaca, pengesyoran restoran, masa filem dan banyak lagi muncul dalam satu strim. Dalam “Notebook” anda boleh memberitahu Cortana lebih banyak maklumat tentang diri anda supaya dia boleh memberikan apa yang anda perlukan dengan tepat. Anda juga boleh memberitahunya nama anda supaya dia boleh menghubungi anda dengan lebih tidak formal.

skrin cortana

Versi Cortana ini berkemungkinan beta yang Microsoft sebutkan bulan lepas. Semuanya pada asasnya berfungsi sekarang, tetapi ia boleh menggunakan sedikit pengilat. Anda boleh melakukan kebanyakan perkara yang anda harapkan boleh lakukan dalam Google Now dan Siri, tetapi carian perbualan tidak berfungsi. Kami menjangkakan aplikasi rasmi akan dikeluarkan bersama Windows 10 (yang juga akan menjalankan Cortana). Jika anda seorang pengguna PC, anda mungkin ingin melihat perkara yang boleh dilakukan oleh Cortana.

Untuk menyemak beta anda boleh pergi ke sini dan ambil tinjauan. Muat turun APK Cortana dari sini. Selamat menikmati!

[via Twitter]

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *