Hakim meragui saksi pakar dalam tuntutan mahkamah Apple yang menuntut ganti rugi $7 hingga $10 bilion

Hakim Daerah AS Yvonne Gonzalez Rogers di Oakland, California melahirkan rasa tidak puas hati terhadap saksi utama plaintif, Daniel McFadden dalam kes penilaian harga App Store Apple. Berkhidmat sebagai saksi pakar, McFadden telah memberikan ganti rugi besar $7 hingga $10 bilion yang Apple terhutang kepada pelanggan iPhone kerana mengecaj mereka dengan harga “berdaya saing tinggi” untuk apl dan pembelian dalam apl di App Store.

McFadden ialah seorang profesor di Universiti California di Berkeley dan pemenang bersama Hadiah Memorial Nobel dalam Sains Ekonomi pada tahun 2000. Beliau telah mengemukakan metodologi enam perenggan untuk mengira jumlah ganti rugi.

Tidak yakin dengan metodologi yang dibentangkan, Hakim Roger mengadu bahawa pengiraan pemenang Nobel “tidak memberi kami matematik dan mengeluarkan nombor dari udara.” Tuntutan itu difailkan 10 tahun lalu oleh empat plaintif yang menuduh gergasi teknologi Cupertino mengenakan harga yang terlalu tinggi sedang menunggu untuk diberikan status tindakan kelas bagi pihak lebih 400 juta pengguna App Store. Bloomberg melaporkan bahawa:

Dalam menyoal peguam untuk pengguna, Gonzalez Rogers berulang kali mengetuk kerja McFadden. Pada satu ketika, dia mengadu bahawa dia telah menyediakan “hanya enam perenggan” untuk menerangkan metodologinya, sambil menambah “dia bukan pakar dalam mana-mana perkara itu.”

Gonzalez Rogers menyatakan keraguan tentang bagaimana McFadden telah menggunakan kedai dalam talian yang dikendalikan oleh Epic Games, antara lain, untuk menghasilkan penanda aras yang didakwanya menunjukkan berapa banyak Apple telah mengenakan bayaran berlebihan kepada pelanggan.

“Bagaimana pula dengan hakikat bahawa ia beroperasi dengan kerugian untuk masa hadapan yang boleh dijangka?” dia bertanya kepada peguam. “Jika anda memilih nombor anda, bagaimana kaedah itu? Dan jika saya tidak bersetuju dengan itu, bukankah keseluruhan model itu jatuh?”

Peguam untuk pelanggan memberitahu hakim bahawa jika pelanggannya memenangi kes itu, metodologi McFadden akan digunakan untuk mengira ganti rugi individu Apple ID oleh Apple ID.

Kes Epic Games lwn. Apple digunakan sebagai rujukan untuk mengira amaun ganti rugi berakhir memihak kepada Apple di mana Epic membuat tuntutan serupa tentang pengguna membayar lebih kerana kadar komisen pembelian dalam apl syarikat yang tinggi. Hakim Rogers berkata bahawa “kejayaan tidak menyalahi undang-undang.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *