Had hutang, hasil bon dan tukul varian Delta Covid-19 Wall Street, Berita & Berita Utama Syarikat & Pasaran

NEW YORK (AFP) – Ia adalah hari yang buruk bagi saham AS pada hari Selasa (28 Sept) apabila data keyakinan pengguna yang lemah, hasil bon yang meningkat dan kebimbangan kemungkiran hutang menyebabkan indeks jatuh mendadak.

Dagangan bermula dengan suram apabila Lembaga Persidangan melaporkan indeks keyakinan pengguna ASnya merosot untuk bulan ketiga berturut-turut apabila varian Delta Covid-19 yang merebak pantas membuatkan rakyat Amerika berhati-hati dengan keadaan ekonomi.

Terdapat sedikit kemajuan yang ketara sepanjang hari di Washington, di mana penggubal undang-undang mesti meluluskan kedua-dua resolusi untuk memastikan kerajaan berjalan dan meningkatkan siling hutang untuk mengelakkan kemungkiran, yang diberi amaran oleh Perbendaharaan mungkin berlaku sekitar 18 Okt.

Kebuntuan itu mencetuskan penjualan di Wall Street, dan penanda aras Dow Jones Industrial Average ditutup 1.6 peratus lebih rendah kepada 34,299.99.

S&P 500 berasaskan luas turun 2 peratus kepada 4,352.63, manakala Indeks Komposit Nasdaq yang kaya teknologi susut 2.8 peratus kepada 14,546.68.

Penganalisis di Wells Fargo menunjukkan peningkatan dalam hasil bon Perbendaharaan AS, mengatakan ia “menghasut perasaan ‘risiko’ yang dirasakan”.

Bon penanda aras 10 tahun itu menghasilkan hampir 1.55 peratus sejurus selepas pasaran ditutup.

Peniaga menantikan keterangan bersama Khamis di hadapan Kongres oleh Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, dan pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell.

Yellen berkemungkinan sekali lagi akan memberi amaran tentang akibat buruk jika tidak menaikkan siling hutang, dan juga menghadapi persoalan mengenai cadangan berkembar Presiden Joe Biden untuk membaik pulih infrastruktur dan perkhidmatan sosial AS dengan kos bertrilion dolar.

Powell mungkin mengulas mengenai rancangan bank pusat untuk mengurangkan pembelian besar-besaran bon bulanan dan sekuriti lain, yang mula dilaksanakan tahun lalu untuk membantu ekonomi ketika wabak itu bermula.

Program itu telah dikritik kerana mencetuskan inflasi, walaupun minggu lalu, bank pusat berkata ia mungkin “tidak lama lagi” untuk mula memperlahankannya – yang boleh menyebabkan pergolakan pasaran, kerana ia dilihat membantu ekuiti berkembang.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *