Gunakan Tindanan dan Carian dalam macOS untuk menyelesaikan kerja

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Semua orang yang pernah bekerja pada projek tahu perasaan itu. Anda telah berusaha keras untuk memastikan semua data projek anda difailkan di tempat yang betul, tetapi item sering hilang dan sentiasa ada sekurang-kurangnya satu dokumen penting yang terbukti sangat sukar dicari.

Nasib baik, Mac mempunyai beberapa alat berguna (dan beberapa alat lain) untuk membantu anda mengekalkan undang-undang dan ketenteraman desktop.

Gunakan tindanan untuk memastikan pesanan

Saya bersalah sama seperti sesiapa yang menyimpan dokumen ke Desktop Mac saya dengan niat untuk memfailkannya dengan betul akhirnya, dan kemudian gagal berbuat demikian. Apabila masa berlalu, Desktop menjadi terlalu padat, yang akhirnya bermakna anda akan menghabiskan terlalu banyak masa mencari fail tertentu yang anda perlukan.

Tindanan ialah ciri macOS yang cuba membantu anda mengurus semua fail, folder, dokumen, imej dan item lain apabila ia menyesakkan Desktop anda. Untuk menggunakannya, kawal klik bahagian kosong Desktop anda dan kemudian pilih Gunakan Tindanan dalam menu yang muncul. macOS akan mengisih semua item pada Desktop anda ke dalam Tindanan, koleksi yang dipasang secara logik yang dikumpulkan mengikut kriteria.

Untuk menetapkan kriteria tersebut, klik kawalan bahagian kosong Desktop anda sekali lagi dan pilih Tindanan Kumpulan Oleh dan pilih antara pilihan berikut:

  Keindahan pendekatan ini ialah jika anda memilih untuk menetapkan Tindanan mengikut Tarikh Ditambah, anda boleh mencari dengan lebih mudah item yang anda tambah minggu lepas, manakala menyusun item mengikut Jenis ialah cara yang sangat praktikal untuk pemikir visual mencari PDF, imej atau mana-mana item lain dengan cepat.

  Dan, sudah tentu, Desktop anda tidak lagi kelihatan seperti huru-hara.

  [Also read: 10+ WFH tips for Mac users]

  Carian Mac yang anda akan sentiasa ada bersama anda

  Tumpuan (Ruang Perintah) ialah jalan pintas yang terlalu banyak untuk mencari item pada Mac anda. Direka bentuk untuk mencari dan melakukan sesuatu dengan pantas pada komputer anda dan untuk memberikan cadangan daripada perkhidmatan dan apl dalam talian, ia merupakan alat yang boleh dipercayai yang menjalankan tugasnya dengan baik, itulah sebabnya kebanyakan pengguna Mac bergantung padanya.

  Jika anda mendapati anda sedang mencari perkara yang sama dengan kerap, \ anda harus menyimpan carian tersebut dalam folder pintar Folder Pintar yang secara automatik mengemas kini kandungannya dengan maklumat yang dikumpul mengikut kriteria yang anda tetapkan. (Lihat beberapa petua lanjutan di sini).

  Untuk mengakses Folder Pintar:

   Pada masa hadapan, anda akan menemui item yang anda perlukan dengan pantas hanya dalam Folder Pintar yang baru anda buat dalam Bar Sisi. Jangan lupa, anda boleh menambah mana-mana folder pada Bar Sisi anda untuk memudahkan pencarian hanya dengan memilihnya dan menyeretnya ke Finder anda dalam bahagian Kegemaran atau iCloud.

   Untuk lebih banyak petua produktiviti Mac, lihat 30 pintasan papan kekunci yang perlu diketahui oleh pengguna Mac.

   Sila ikuti sayaTwitteratau sertai saya dalam bar & gril dan kumpulan Perbincangan AppleHolic di MeWe.

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *