Gunakan F-Droid untuk Memasang Apl Android Sumber Terbuka

Apabila bercakap tentang apl Android, kebanyakan orang akan memikirkan gedung Google Play tempat mereka memuat turun atau membeli apl. Selalunya, apl yang anda muat turun adalah sumber tertutup dan dikawal oleh pembangun. Jika anda mempunyai minat terhadap perisian percuma dan sumber terbuka (FOSS), F-Droid ialah pasaran untuk anda mencari semua apl Android FOSS.

F-Droid ialah aplikasi yang dikendalikan oleh Droid Ltd. Ia diasaskan oleh Ciaran E Gultnieks, seorang pengaturcara komputer British, pada tahun 2010. Sejak itu, aplikasi itu telah mengehoskan lebih 4000 aplikasi percuma dan sumber terbuka. Aplikasi datang dalam pelbagai jenis, termasuk kesihatan, pendidikan, keselamatan dan banyak lagi. Mari kita mendalami cara memasang F-Droid dan menggunakannya untuk memasang apl Android percuma dan sumber terbuka.

Agak jelas bahawa aplikasi pasaran seperti ini tidak akan tersedia di Gedung Google Play, kerana ia adalah pesaing langsungnya. Untuk memasang F-Droid, anda perlu memuat turun aplikasi dari tapak webnya di f-droid.org dan muat turun ke telefon anda.

Klik pada ikon “muat turun F-Droid” yang muncul sebaik sahaja anda berada di tapak web.

Tunggu apl dipasang sepenuhnya, yang mungkin mengambil masa beberapa minit. Setelah dipasang, bukanya. Pada larian pertama, ia akan mengambil sedikit masa untuk memuat semula dan mengemas kini repositorinya. Selepas itu, anda akan melihat aplikasi muncul pada halaman.

Anda akan perasan dengan serta-merta bahawa ia mempunyai reka letak yang ringkas dan mudah digunakan. Ia mempunyai bahagian untuk Kategori, Berdekatan, Kemas Kini dan Tetapan, yang semuanya jelas.

Mula-mula, semak imbas Bahagian Kategori untuk aplikasi yang ingin anda pasang.

Klik pada apl. Ia akan membawa anda penerangan, tangkapan skrin antara muka dan kebenaran yang diperlukannya. Terutama, ia menunjukkan jenis lesen, kod sumber dan ciri lain yang diketahui.

Jika anda mahukan versi apl yang lain, anda masih boleh menemuinya dalam prakata apl.

Untuk memasang, klik pada “Pasang” untuk memulakan muat turun.

Keselamatan: Semua sambungan yang melalui F-Droid dikendalikan melalui HTTPS. Oleh itu, ia membolehkan aplikasi menjadi lebih selamat. Untuk lebih privasi dan keselamatan, ia juga menggabungkan Tor.

Pertukaran Peer-to-Peer: Apabila tiada sambungan Internet, seperti Wi-Fi, pertukaran peer-to-peer APK dalam apl boleh dilakukan apabila ia sudah dimuat turun. Proses itu menggabungkan menu “Berdekatan”, yang boleh anda klik untuk menyambung kepada pengguna F-Droid lain pada rangkaian yang sama.

Terutama, Bluetooth dan Wi-Fi juga disenaraikan sebagai ciri sambungan tambahan yang membawa lebih kecekapan penghantaran.

Penjejakan: Bahagian Anti-Ciri menampilkan penjejakan. Ciri ini menumpukan pada apl yang boleh menjejaki atau melaporkan aktiviti anda tanpa pengetahuan anda. Apl tidak menghantar laporan ranap sistem atau menyemak kemas kini tanpa pengetahuan anda. Selain itu, anda tidak boleh mencari aplikasi yang mempunyai perpustakaan proprietari pada repo F-Droid.

Penyesuaian: F-Droid menawarkan penyesuaian yang sangat baik untuk setiap apl, tanpa kos tersembunyi.

Permohonan Terhad: Berbanding dengan Gedung Play, yang mempunyai lebih 2.5 juta aplikasi, F-Droid mempunyai pangkalan data yang agak kecil.

Kemas Kini Automatik: Kebanyakan aplikasi pada F-Droid tidak boleh dikemas kini secara automatik. Sebaliknya, anda perlu meminta kemas kini.

Tiada Penilaian: Memandangkan ia hanya aplikasi mudah, ia tidak mempunyai sistem penilaian. Untuk mencari apl terbaik, anda mungkin perlu menyemak imbas sedikit.

Persoalan sejauh mana keselamatan F-Droid mungkin timbul agak kerap. Tiada aplikasi di luar sana yang 100 peratus selamat. Sebagai projek sumber terbuka, mereka memberikan butiran segala-galanya tentang apl. Tiada satu pun aplikasi dalam katalog mempunyai kos tersembunyi atau perkhidmatan penjejakan, seperti yang dinyatakan. Pengaturcara boleh menyemaknya melalui kod. Apabila F-Droid mengesan aplikasi yang tidak mematuhi ini, ia segera dibenderakan. Oleh itu, anda boleh yakin bahawa F-Droid sangat selamat dan selamat untuk digunakan.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Rahul Nambiampurath memulakan kerjayanya sebagai akauntan tetapi kini telah beralih kepada bekerja sepenuh masa dalam ruang teknologi. Beliau adalah peminat setia teknologi terdesentralisasi dan sumber terbuka. Apabila dia tidak menulis, dia biasanya sibuk membuat wain, bermain-main dengan peranti androidnya, atau mendaki beberapa gunung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *