Google menjual 3.9 juta telefon Pixel dan Pixel 2 pada 2017

Google membuat percikan besar dalam dunia telefon pintar pada Oktober 2016 apabila mereka mengumumkan Pixel. Ini adalah langkah besar untuk Google. Mereka sebelum ini telah bekerja rapat dengan OEM pada peranti Nexus, tetapi Piksel adalah telefon pintar sebenar pertama mereka. Tahun lepas, Google mengekalkan kereta api bergolek dengan Piksel 2. Persoalan besar dalam fikiran semua orang ialah bagaimana telefon Pixel ini telah dijual?

Firma penyelidikan IDC Francisco Jeronimo melaporkan bahawa Google telah menghantar 3.9 juta telefon Pixel dan Pixel 2 pada tahun 2017. Kami tidak tahu dengan tepat cara jualan terpecah mengikut peranti. Perlu diingat bahawa Pixel 2 hanya tersedia selama 3 bulan pada tahun 2017. Namun, jumlahnya tidak begitu mengagumkan. Apple menjual lebih banyak iPhone daripada itu dalam satu minggu.

Walaupun angka-angka itu mungkin tidak kelihatan menarik, ia adalah peningkatan berbanding tahun sebelumnya. Bahagian Google dalam pasaran telefon AS telah meningkat daripada 1.8% kepada 2.8%. Google tidak akan dapat bersaing dengan Apple dan Samsung dalam sekelip mata. Ia akan mengambil masa bertahun-tahun peranti yang hebat dan pemasaran yang berat untuk membuat penyok. Google hanya perlu terus membuat telefon yang hebat dan berharap jualan akan menyusul.

[via The Verge]

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *