Google mengumumkan Android 12L, versi Android yang direka untuk peranti skrin yang lebih besar

Sesetengah daripada anda mungkin masih ingat seperti itu pada zaman awal Android, Google cuba membuat versi Android khas untuk tablet yang dipanggil Honeycomb. Cukuplah untuk mengatakan bahawa ia tidak betul-betul berjaya dan ia hanya mengelirukan pengguna, terutamanya kerana ia adalah sebahagian daripada kemas kini Android tetapi khusus untuk tablet.

Maju pantas satu dekad kemudian, nampaknya Google boleh mencubanya semula. Syarikat itu telah mengumumkan varian Android 12 yang mereka panggil Android 12L dan ia direka untuk paparan yang lebih besar dalam fikiran, seperti tablet dan boleh lipat.

Menurut Google, ideanya ialah versi Android ini akan menjadikannya lebih baik untuk digunakan pada peranti dengan paparan yang lebih besar, terima kasih kepada UI yang lebih dioptimumkan. Google mendakwa bahawa Android 12L juga boleh digunakan untuk telefon, walaupun kami tidak pasti bagaimana ia berfungsi kerana ia kelihatan agak mengelirukan.

Google memanggil Android 12L sebagai “penurunan ciri”, bermakna ia bukan garpu penuh seperti iOS dan iPadOS Apple. Beberapa ciri yang pengguna boleh nantikan untuk menyertakan multitasking yang lebih baik, di mana Android 12L akan menampilkan bar tugas baharu yang membolehkan pengguna menyeret dan melepaskan apl ke dalam mod skrin pisah.

Syarikat itu juga telah membuat perubahan dan penambahbaikan pada aspek UI Android yang lain seperti pemberitahuan, tetapan pantas, skrin kunci, gambaran keseluruhan, skrin utama dan banyak lagi. Google merancang untuk mengeluarkan Android 12L awal tahun depan, jadi kami sepatutnya mempunyai butiran lanjut mengenainya.

Sumber: TechCrunch

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *