Google membaca bilik, memberitahu pekerja untuk mendapatkan suntikan COVID-19 mereka

Sundar Pichai, Ketua Pegawai Eksekutif Google dan Alphabet, sudah cukup. Semalam, beliau memberitahu tenaga kerjanya dan dunia bahawa “sesiapa sahaja yang datang untuk bekerja di kampus kami perlu diberi vaksin.” Tempoh.

Sudah tentu, kebanyakan pekerja Google cukup ceria kerana telah pun mendapat suntikan COVID-19. Google tidak mengupah dummies. Seperti yang ditulis Pichai: “Sangat menggalakkan untuk melihat kadar vaksinasi yang sangat tinggi untuk komuniti Google kami di kawasan yang terdapat vaksin secara meluas. Ini adalah sebab besar mengapa kami berasa selesa membuka beberapa pejabat kami kepada pekerja yang ingin pulang awal. Dan, saya Seharusnya, saya sangat gembira melihat Googler membuat sumbang saran mengenai papan putih dan menikmati hidangan di kafe sekali lagi di banyak pejabat yang telah dibuka semula secara global.”

Tetapi “sangat tinggi” bukan semua orang. Dan, sekiranya anda tidak perasan, usaha untuk mendapatkan kebanyakan orang di AS divaksinasi telah gagal; CDC malah mengesyorkan agar kita mula bertopeng semula apabila berada di dalam rumah di kawasan yang mempunyai wabak yang besar.

Jadi, ia kembali kepada topeng, eh? Terima kasih banyak kepada semua orang yang boleh mendapat pukulan tetapi tidak. Saya tidak mahu mengambil peluang sedikit pun untuk mendapat kes ringan COVID-19 atau, lebih membimbangkan, memberikannya kepada orang lain yang tidak sihat seperti saya.

Peningkatan mendadak dalam kes yang sebahagian besarnya didorong oleh varian Delta yang sangat menular telah mula membatalkan perancangan untuk “kembali” kepada perniagaan biasa tahun ini. Dan ini memaksa perusahaan untuk bergelut dengan isu-isu melekat di sekitar kebimbangan kesihatan awam vs swasta.

Walaupun ramai orang tidak akan diberi vaksin, ramai yang lain sebenarnya tidak boleh. Mereka mempunyai masalah kesihatan yang tulen, atau mereka terlalu muda, sebagai contoh. Itulah yang menjadikan syarikat perlu membuat keputusan ini dengan betul dan ini adalah salah satu sebab mereka yang berada dalam kem “tiada-vaksin-untuk-saya” sangat menjengkelkan.

Perkara tentang kesihatan awam ialah, baik, ia mengenai kesihatan awam, seperti orang yang kita semua bekerja. Dalam pandemik, keputusan individu mempunyai akibat yang lebih besar. Jika anda tidak mahu memakai tali pinggang keselamatan semasa anda memandu dalam keadaan mabuk, bukan anda sahaja yang berada dalam bahaya, malah orang lain di lebuh raya. Vaksin ini berfungsi dengan cara yang sama, kecuali di jalan raya, ia adalah pejabat kami di mana bahaya boleh mengintai di sekitar sudut lorong.

Fikirkan mengenainya. Bilakah kali terakhir anda mengenali seseorang yang menghidap cacar atau polio? Kemungkinan anda tidak pernah bertemu sesiapa pun. Kerana vaksin menghapuskan cacar di seluruh dunia pada tahun 1980 dan polio tidak pernah dilihat di AS sejak 1993.

Vaksin berfungsi. Dan perniagaan tidak akan membenarkan anda mengabaikan fakta mudah itu lagi. Google hanyalah salah satu nama teknologi terbesar untuk bergerak dengan pantas.

Pichai sekali lagi: “Kami akan melancarkan dasar ini di AS dalam beberapa minggu akan datang dan akan berkembang ke wilayah lain dalam beberapa bulan akan datang. Pelaksanaan akan berbeza mengikut syarat dan peraturan tempatan, dan tidak akan digunakan sehingga vaksin tersedia secara meluas di kawasan anda. Anda akan mendapat bimbingan daripada petunjuk tempatan anda tentang cara ini akan memberi kesan kepada anda, dan kami juga akan berkongsi butiran lanjut tentang proses pengecualian bagi mereka yang tidak boleh diberi vaksin atas sebab perubatan atau lain-lain yang dilindungi.”

Baca bahasa itu dengan teliti. Anda akan melihat lebih banyak lagi pada masa hadapan. Google ialah nama terbesar (setakat ini) untuk mendesak vaksin, tetapi ia bukan yang terakhir. Saya menjangkakan menjelang September kerajaan AS akan mengikutinya. Menjelang akhir tahun, hanya perniagaan yang paling bodoh tidak akan menjadikan ini sebagai dasar yang sukar.

Oh, dan seperti yang saya nyatakan di tempat lain, ramai orang tidak akan kembali ke pejabat. Pandemik ini telah menggariskan bahawa ramai pekerja tidak perlu berada di dalam bilik mereka untuk melakukan kerja yang produktif. Pichai tahu itu juga. Beliau juga mengumumkan bahawa Google akan melanjutkan dasar kerja dari rumah sukarela globalnya sehingga 18 Okt. Bagi kebanyakan orang, bekerja dari rumah akan bertahan sepanjang kerjaya mereka.

Sementara itu, ia juga mungkin menyelamatkan nyawa mereka sehingga cukup orang, dan syarikat yang mencukupi, datang untuk mendapatkan vaksinasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *