Google mahu mendaftarkan pengguna untuk pengesahan 2 langkah

Bagi kebanyakan orang, mengekalkan satu kata laluan yang kukuh untuk berbilang tapak web bukanlah sesuatu yang luar biasa. Tetapi hari ini, ia sebenarnya dianggap sebagai amalan buruk, satu itu Google berniat untuk berubah. Untuk berbuat demikian, syarikat mahu menguatkuasakan pengesahan 2 langkah (2SV) untuk keselamatan yang dipertingkatkan.

Menurut pengumuman Google, syarikat akan secara automatik ‘mendaftar’ pengguna untuk menggunakan 2SV jika akaun mereka telah dikonfigurasikan dengan betul. Sekiranya anda tidak sedar, cara 2SV berfungsi ialah anda memerlukan dua bukti kelayakan untuk log masuk ke akaun Google anda. Yang pertama ialah kata laluan biasa anda, manakala yang kedua ialah kod pengesahan yang dihantar ke telefon anda. Ia serupa dengan kod yang anda dapat melalui SMS apabila melakukan transaksi bank dalam talian.

Jika anda belum mendayakannya, anda boleh melakukannya di sini. Mendayakannya cukup mudah – cuma klik pada butang “Bermula” dan sistem akan memandu anda melalui keseluruhan proses. Anda boleh menetapkan kod pengesahan untuk dihantar melalui SMS atau panggilan telefon. Google juga bercakap tentang kunci keselamatan Android dan apl Google Smart Lock untuk iOS, yang berfungsi dengan cara yang sama tetapi menggunakan proses yang sedikit berbeza.

By the way, Google juga mempunyai Pengurus Kata Laluan untuk menjejaki semua kata laluan anda. Anda mungkin mahu menggunakannya untuk menyemak kata laluan yang lemah dan menukarnya jika perlu. Dengan itu, apakah langkah keselamatan lain yang anda ada untuk melindungi akaun dalam talian anda? Kongsi mereka dalam ulasan di bawah, dan nantikan TechNave untuk lebih banyak berita seperti ini.

Berikut ialah 5 fakta menarik tentang Pameran Makanan Samsung yang mungkin anda tidak tahu

Jadi apa yang istimewa tentang peti sejuk Samsung ini? Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti mana-mana peti sejuk biasa tetapi ia dipanggil Bersebelahan dengan Pameran Makanan (Saya tidak mengada-ada). mengikut SamsungPameran Makanan ialah “peti ais dalam peti ais” yang membolehkan anda mengakses semua makanan dan minuman kegemaran keluarga anda dengan cepat.

Kamera Ultra Visi 50MP RYYB & paparan OLED 120Hz - Sertai HUAWEI nova 9 #BeAnovaStar TikTok Dance Challenge!

Setakat 8 November 2021, the Huawei nova 9 boleh didapati di Malaysia. Siri nova sentiasa dikenali sebagai telefon pintar berpusatkan kamera. Ia memaparkan Kamera Penglihatan Ultra 50MP serba baharu, reka bentuk premium dan beberapa ciri utama untuk memberikan pengalaman hiburan dan fotografi yang menyeronokkan untuk belia. Jika anda peminat Huawei atau sedang mencari sesuatu yang baharu, mungkin anda boleh pertimbangkan nova 9. Mengapa? Berikut adalah enam ciri yang boleh menjadikan anda bintang nova!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *