Google Chrome untuk mendapatkan kemas kini kelajuan, reka bentuk dan kawalan muzik

Fungsi Windows Defender Microsoft telah bertambah baik dengan ketara sejak keluaran Windows 10 pada 2015. Dengan Windows 10 versi 2004 (Kemas Kini Mei 2020), Microsoft menambah tetapan pilihan baharu yang menjadikan penyekatan apl yang mungkin tidak diingini (PUA) lebih mudah dalam sistem pengendalian.

Bagi mereka yang tidak sedar, Apl Berpotensi Tidak Diingini (PUA) tidak dianggap perisian hasad, tetapi ia boleh memudaratkan dalam cara lain. Apl ini biasanya termasuk perisian iklan dan atur cara tidak diingini lain yang mengiringi apl yang anda muat turun dari internet.

Apl yang mungkin tidak diingini (PUA) kebanyakannya disertakan dengan apl utama yang dimuat turun oleh pengguna dan ia tidak semestinya berbahaya. Menurut Microsoft, apl ini dianggap sebagai PUA: Adware, Torrent (PC Perusahaan sahaja), pelombong, perisian penggabungan, perisian pemasaran dan apl dengan reputasi industri yang buruk.

Tahun lepas, Microsoft menambah ciri pada apl Tetapan Windows 10 yang membolehkan anda menyekat apl yang mungkin tidak diingini serta-merta menggunakan Windows Defender SmartScreen. Ciri ini bukan eksklusif untuk pelayar Edge dan ia boleh didayakan untuk keseluruhan sistem pengendalian, membolehkan Microsoft menyekat apl yang tidak diingini.

Ia telah lama tersedia sebagai pilihan, tetapi Microsoft baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan “mula secara automatik mendayakan ciri pada desktop yang menjalankan Kemas Kini Windows 10 Mei 2020 atau lebih baharu.

“Mulai awal Ogos 2021 kami akan mula menghidupkannya secara lalai untuk memudahkan anda memastikan sistem anda berprestasi terbaik,” kata syarikat itu dalam dokumen sokongan yang diterbitkan pada hujung minggu.

Tidak syak lagi, ini adalah ciri yang baik untuk pengguna biasa yang tidak biasa dengan aplikasi yang tidak diingini yang boleh membahayakan.

Mungkin, harapan Microsoft ialah orang ramai kekal dengan penyekatan PUA automatik sebaik sahaja ia didayakan. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan ciri keselamatan Windows 10 akan membenderakan apl yang sah sebagai “tidak diingini”. Nasib baik, Microsoft akan membenarkan pengguna melumpuhkan pilihan daripada Tetapan:

Tetapan aplikasi yang mungkin tidak diingini ini disertakan dengan dua pilihan: blok aplikasi dan blok muat turun. Apabila pilihan pertama dipilih, Windows akan mengesan fail/apl yang sudah ada pada peranti dan menyekatnya. Sebaliknya, “muat turun blok” hanya akan berfungsi dalam Microsoft Edge.

Menurut dokumentasi sokongan, dasar keselamatan baharu Windows 10 akan berkuat kuasa pada “awal Ogos”, jadi kemungkinan kemas kini telah mula dilancarkan secara berperingkat.

Selain itu, Microsoft juga sedang mengusahakan peningkatan keselamatan baharu untuk penyemak imbas Edge berkuasa Chromiumnya. Ini termasuk penyepaduan Windows Hello dan mod HTTPS sahaja dalam Microsoft Edge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *