Google Chrome untuk mendapatkan kemas kini kelajuan, reka bentuk dan kawalan muzik

Apabila anda mempunyai beberapa tab terbuka dalam Google Chrome, anda sentiasa boleh menutup tab secara tidak sengaja semasa menyemak imbas berbilang tab. Untuk membantu pengguna memulihkan tab, Chrome dilengkapi dengan butang “buka semula tab tertutup” dan pembangun kini telah mengesahkan bahawa ciri ini semakin pantas pada akhir tahun ini.

Ini semua adalah sebahagian daripada usaha Google untuk menambah baik sistem caching terbina dalam penyemak imbas. Seperti yang kami laporkan baru-baru ini, Google telah mengusahakan “cache ke belakang ke hadapan” untuk meningkatkan prestasi penyemakan imbas keseluruhan dengan memastikan halaman hidup selepas anda menavigasi jauh daripadanya. Jika anda cuba membuka tab tertutup sekali lagi, ia akan dimuatkan hampir serta-merta, terima kasih kepada caching.

Cache ke belakang ke hadapan pertama kali muncul pada Android dalam Chrome 87 dan ia perlahan-lahan dilancarkan kepada pengguna dalam saluran stabil klien desktop. Menggunakan teknologi di belakang caching ke hadapan, Google kini mengusahakan ciri baharu yang dipanggil “Cache Tab Tertutup”.

Ini akan membolehkan anda membuka semula tab tertutup hampir serta-merta kerana keseluruhan halaman kecuali beberapa elemen JavaScript seperti iklan disimpan sepenuhnya dalam ingatan. Dalam siaran di Chromium Gerrit, Google mengesahkan bahawa mereka telah menambahkan bendera Chrome untuk “ClosedTabCache” untuk membantu pembangun dan pengguna menguji ciri tersebut.

‚ÄúTambahkan chrome://flag untuk ClosedTabCache. Tampalan ini menambah bendera untuk membolehkan cache tab tertutup pada desktop untuk memudahkan ujian, “kata Google.

Kemas kini kelajuan Chrome

Pada masa ini, jika anda menutup tab dan membukanya semula menggunakan pilihan “Buka semula tab tertutup”, halaman itu dimuatkan semula. Google Chrome merancang untuk menjadikan butang tab tertutup hampir serta-merta dengan sokongan caching. Sebagai sebahagian daripada kemas kini, Chrome akan membekukan aset halaman dan menyimpannya dalam memori untuk masa yang singkat.

Sebaliknya, “BackForwardCache” Chrome akan memuatkan halaman anda serta-merta apabila anda menggunakan butang ChromeBack dan Forward.

Google juga sedang mengusahakan reka bentuk moden baharu untuk Chrome.

Sebagai sebahagian daripada penyegaran reka bentuk, Chrome akan mendapat pelbagai perubahan UI. Halaman tetapan yang direka bentuk semula kelihatan biasa, tetapi terdapat beberapa perubahan yang ketara. Sebagai contoh, Google telah menggantikan warna biru bahan dengan latar belakang putih gelap atau pepejal yang betul.

Sudut bulat dan ikon Chrome kini berada di hadapan dan tengah pada halaman tetapan.

Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di atas, perubahan reka bentuk lebih kelihatan dalam mod cahaya di mana warna biru bahan telah digantikan dengan putih. Secara keseluruhan, UI lama dan baharu kelihatan hampir sama dan anda akan melihat beberapa perbezaan hanya jika anda membandingkan kedua-dua versi dengan teliti.

Chrome menerima kawalan main balik media baharu pada tahun lepas dan ia perlahan-lahan mendapat ciri dan peningkatan baharu. Dalam binaan Chrome Canary terbaharu, Google telah menambah butang redam pada kawalan main balik media global.

main balik media Chrome

Ini akan membolehkan anda meredamkan audio daripada mana-mana tab penyemak imbas.

Google juga sedang menguji antara muka moden untuk kawalan media yang tersembunyi dan ia akan dikeluarkan kepada semua orang lewat tahun ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *