GET menghadapi cabaran yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam usia COVID | Berita

Golden Empire Transit telah menghadapi banyak cabaran sejak 1973, apabila ia menjadi pembekal utama pengangkutan awam Bakersfield yang lebih besar.

Ternyata, 2021 tidak terkecuali dalam jabatan “cabaran”.

Minggu lalu, Lembaga Pengarah GET telah mengambil beberapa langkah yang direka untuk menangani isu-isu yang tidak boleh diabaikan, termasuk keperluan negeri untuk bas pembakaran yang lebih bersih, tenaga kerja organisasi yang semakin berkurangan, dan keperluan untuk rancangan luar jangka untuk memaksimumkan kesediaan “sekiranya kami kehilangan sebahagian daripada tenaga kerja kami atau kami mengalami isu rantaian bekalan,” kata GET dalam satu kenyataan berita.

Mencapai hari Isnin, Ketua Eksekutif GET Karen King berkata langkah yang diluluskan oleh lembaga itu adalah hasil perbincangan panjang dan terperinci antara kakitangan, kesatuan pekerja dan King sendiri.

Tukar jarak jauh daripada gas asli kepada elektrik

“Kami dikehendaki menyerahkan rancangan kepada Lembaga Sumber Udara California tentang bagaimana kami akan mencapai pelepasan sifar menjelang 2040,” kata King kepada The Californian.

Jawapannya ialah bas elektrik. Tetapi sekatan jalan raya terbesar ternyata adalah lokasi GET di Frontage Road bersebelahan dengan Golden State Avenue barat laut F Street.

“Kemudahan sedia ada kami tidak cukup besar,” kata King. “Kami tidak dapat membawa kuasa yang mencukupi ke dalam kemudahan ini.”

Ini bermakna suatu hari nanti GET perlu berpindah. Tetapi sementara itu, mereka bergerak ke arah matlamat mereka.

GET memilih untuk menggunakan teknologi sel hidrogen berbanding bateri untuk bas elektriknya.

“Tiada teknologi yang terbukti, ” kata King. Dan kedua-duanya mahal.

Minggu lepas, lembaga itu meluluskan pembelian lima bas elektrik sel bahan api untuk penghantaran tahun depan. Pembelian itu susulan pemerolehan lima bas baharu tahun lalu yang baru tiba, tetapi belum lagi berada di jalanan.

“Mereka harus ditempatkan pada musim gugur ini,” kata King, “selepas pemandu dan mekanik dilatih.

“Kosnya kira-kira satu juta dolar setiap satu,” katanya. “Itu hampir dua kali ganda kos bas CNG (gas asli termampat).”

Menjaga pekerja daripada melompat kapal

Lembaga Pengarah juga meluluskan strategi pengambilan pekerja dan pengekalan pekerja baharu untuk membantu dengan isu tenaga kerja GET yang semakin berkurangan.

“Kami biasanya mempunyai 49 pekerja di bahagian penyelenggaraan,” kata King. “Kami pada masa ini mempunyai 18.

“Kami telah bertukar daripada tiga syif kepada dua syif, dan kami bekerja lebih masa,” katanya.

“Untuk kembali ke tahap pra-pandemi, kami memerlukan 260 pengendali bas. Kami kekurangan 47. Dan tahap ketidakhadiran kami sangat tinggi,” kata King.

Dalam usaha untuk mengekalkan tenaga kerja yang stabil dan berkelayakan, GET menawarkan “lobak merah”, bonus daftar masuk $1,500 untuk pekerja baharu.

Selain itu, semua pekerja baharu mesti diberi vaksin COVID-19, katanya.

“Kami tidak mewajibkan vaksinasi untuk pekerja semasa,” kata King. “Bagaimanapun, kami telah menawarkan bonus $100 jika anda mendapat vaksin.

“Kira-kira 47 peratus daripada tenaga kerja kami telah diberi vaksin. Itu kira-kira peratusan orang dalam komuniti kami yang telah diberi vaksin,” katanya.

Tetapi pilihan untuk datang bekerja tanpa vaksin mungkin hilang jika protokol yang dicadangkan oleh Presiden Joe Biden menjadi kenyataan. Protokol Biden memerlukan semua majikan yang mempunyai lebih daripada 100 pekerja mewajibkan vaksinasi.

Jika itu berlaku, King bimbang, mungkin terdapat lebih banyak pemergian.

Tetapi ada satu lagi lobak merah.

Lembaga juga meluluskan gaji insentif untuk pekerja GET sedia ada hingga Disember.

“Itu adalah bayaran premium 5 peratus untuk jam kerja yang sebenarnya,” kata King.

Bagaimana jika

Dalam percubaan untuk bersedia menghadapi pelbagai senario, lembaga GET turut meluluskan pelan kesediaan COVID-19 yang akan menawarkan pelbagai tahap perkhidmatan sekiranya daerah transit awam kehilangan sebahagian daripada tenaga kerjanya atau mengalami isu rantaian bekalan yang menyebabkannya sukar untuk GET beroperasi pada kapasiti yang dikehendaki.

“Kami telah melihat gangguan dalam rantaian bekalan,” kata King. “Kami tidak boleh mendapatkan alat ganti dan tayar.”

Cabaran dan sekatan jalan yang tidak dijangka adalah sebahagian daripada operasi mana-mana perniagaan. Tetapi banyak isu yang dihadapi Raja jarang berlaku, jika tidak pernah berlaku sebelum ini.

Apa yang dia boleh lakukan ialah bersedia dan terus bergerak ke hadapan.

“Kami tahu komuniti kami bergantung kepada kami,” katanya.

Wartawan Steven Mayer boleh dihubungi di 661-395-7353. Ikuti dia di Facebook dan di Twitter: @semayerTBC.

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *