Gaji teknologi 2021 di Australia

Agensi pengambilan Robert Half telah mengeluarkan panduan gaji 2021 untuk Australia, yang berdasarkan trend pengambilan pekerja dan tanda aras gaji yang dilihat oleh perekrut semasa meletakkan profesional. Kajian serentak terhadap 100 CIO juga menyediakan gambaran keseluruhan tahun hadapan untuk profesional IT.

Kajian itu mendapati bahawa 82% CIO bimbang tentang kehilangan bakat teknologi terbaik mereka akibat kesan COVID-19. Sebagai tindak balas, 73% perniagaan merancang untuk melanjutkan kenaikan gaji kepada pekerja teknologi sedia ada mereka. Kebanyakan CIO (69%) juga bersedia untuk meningkatkan tawaran gaji permulaan mereka untuk mendapatkan profesional IT dalam permintaan.

Tetapi itu tidak begitu mudah. “Imbuhan sentiasa menjadi pemacu utama untuk menarik dan mengekalkan profesional IT. Walau bagaimanapun, walaupun terdapat kesediaan untuk menawarkan kenaikan gaji terutamanya kepada mereka yang berprestasi tinggi, tidak setiap syarikat berkedudukan untuk terlibat dalam perang bidaan apabila mereka pulih daripada ketidaktentuan berbulan-bulan,” kata David Jones, pengarah urusan kanan untuk Asia-Pasifik. “Oleh itu, syarikat harus melengkapkan imbuhan dengan faedah pekerja alternatif untuk membantu membezakan diri mereka daripada pesaing mereka. Faedah bukan kewangan seperti menyokong keseimbangan kerja-kehidupan, fleksibiliti bekerja, termasuk gabungan waktu jauh dan dalam pejabat, dan pembangunan kerjaya hanyalah sebahagian daripadanya. faedah bukan kewangan yang mungkin menambah nilai kepada pekerja pada 2021.”

Menurut kajian itu, syarikat Australia bimbang tentang mencari bakat IT yang betul, dengan lebih separuh daripada CIO berkata adalah lebih mencabar untuk mencari pekerja IT yang berkelayakan berbanding sebelum wabak, meningkatkan dua cabaran tarikan dan pengekalan dalam sektor teknologi .

Kajian itu mendapati bahawa industri penjagaan kesihatan dan bukan untung telah mula mengambil lebih ramai kakitangan IT. Strategi jangka panjang untuk melabur dalam teknologi mewujudkan permintaan kukuh untuk kemahiran pakar seperti keselamatan IT, pengurusan IT dan transformasi perniagaan.

Kemahiran yang paling sukar ditemui dalam calon, Robert Half mendapati, adalah keselamatan IT (36%), pengurusan IT (33%), transformasi perniagaan (30%), pembangunan atau reka bentuk (28%) dan kecerdasan perniagaan (27%) .

Upah IT di Brisbane

Di Brisbane, peranan membayar tertinggi bagi mereka yang mempunyai pengalaman yang besar termasuk arkitek perusahaan, saintis data dan pengurus keselamatan IT, semuanya membayar sehingga $200,000 setahun. Memulakan kerjaya dalam bidang tersebut juga membayar dengan baik berbanding dengan peranan lain, pada $130,000.

Bidang lain di mana gaji permulaan bermula pada $120,00 termasuk arkitek infrastruktur, arkitek penyelesaian, pengurus risikan perniagaan dan pakar keselamatan siber.

Walaupun memerlukan pembangun tindanan penuh, bahagian belakang dan bahagian hadapan, gaji adalah agak rendah bagi mereka yang bermula sebagai junior tetapi juga tidak mendapat lebih tinggi daripada $140 setahun untuk pembangun yang sangat berpengalaman.

CIO dan CISO masing-masing boleh memperoleh sebanyak $280,000 dan $260,000.

Gaji IT di Melbourne

Seorang arkitek perusahaan di Melbourne akan mendapat antara $150,000 dan $220,000 bergantung pada pengalaman. Tidak seperti Brisbane, seorang saintis data di Melbourne mendapat bayaran yang jauh lebih rendah daripada seorang arkitek perusahaan, dengan gaji antara $120,000 dan $165,000 setahun bergantung pada pengalaman profesional.

Gaji pemaju tidak akan lebih tinggi daripada $155,00 untuk yang berpengalaman di Melbourne, menurut panduan Robert Half.

CIO dan CISO boleh memperoleh sebanyak $380,000 dan $300,000, masing-masing.

Upah IT di Perth

Di Perth, seorang arkitek perusahaan yang berpengalaman boleh mendapat sebanyak $220,000 manakala CISO akan mendapat sebanyak $200,000.

Pemaju pada permulaan kerjaya mereka di Perth akan mempunyai gaji permulaan antara $60,000 dan $65,000. Tetapi, seperti di Brisbane, gaji untuk mereka yang berpengalaman tidak akan mendapat lebih tinggi daripada $140,000.

Gaji CIO di Perth akan meningkat sehingga $260,000 setahun.

Gaji IT di Sydney

Di Sydney, seorang arkitek perusahaan yang berpengalaman boleh mendapat $240,000. Tiada data untuk peranan saintis data sebagai perekrut berdasarkan panduan mengenai peranan di mana mereka telah meletakkan profesional dan tidak mencukupi daripada mereka di Sydney untuk memberikan julat yang tepat. Para saintis data mendapat permintaan tinggi, menurut beberapa kajian tempatan sebelum ini.

Bagi mereka yang memulakan kerjaya dalam IT, pekerjaan bergaji tertinggi ialah arkitek perusahaan ($180,000), arkitek penyelesaian ($160,000), pengurus pembangunan ($160,000) dan arkitek data ($150,000).

Penyelidikan Robert Half mendapati bahawa peranan tetap dan kontrak teratas ialah pegawai sokongan meja bantuan, yang juga merupakan pekerjaan bergaji paling rendah dalam IT di Sydney, dengan gaji berbeza dari $55,000 hingga $70,000 setahun.

Peranan pengurusan seperti pengarah IT, CIO atau CISO membayar paling tinggi, dengan CIO dan CTO di Sydney menghasilkan sehingga $350,000.

Peranan tetap teratas

Kajian itu mendapati peranan tetap teratas di seluruh bandar ini ialah pegawai sokongan meja bantuan, jurutera sistem, jurutera keselamatan, jurutera awan dan pembangun.

Walaupun No. 1, gaji pegawai sokongan meja bantuan adalah yang paling rendah daripada semua, ini sering dianggap sebagai pekerjaan peringkat permulaan dalam IT. Gaji kasar tahunan tertinggi tidak akan lebih tinggi daripada $80,000 untuk profesional yang lebih berpengalaman tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *