G Suite kini ialah Google Workspace, menambah ikon Google-ish baharu untuk Gmail, Drive dan Dokumen

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Google hari ini telah mengumumkan bahawa suite produktiviti berasaskan awan dan alat kerjasama G Suite kini akan dipanggil Google Workspace. Pembaptisan semula tidak sepenuhnya mengejutkan, kerana Google sejak kebelakangan ini sedang berusaha menamakan semula, memberikan apl lama ubah suai dan melancarkannya dengan jenama Google yang dilampirkan pada nama mereka, dengan contoh terbaharu ialah Google Meet dan Google Chat. Tetapi Google bukan sekadar menamakan semula G Suite kepada Google Workspace, syarikat itu juga memperkenalkan ikon baharu untuk perkhidmatan yang disertakan bersamanya seperti Gmail, Dokumen, Drive, Kalendar dan Meet. Dan ya, semua ikon baharu mengikut skema warna yang sama yang kini menjadi sebahagian daripada falsafah reka bentuk Google.

Hanya untuk menghapuskan sebarang keraguan lebih awal, jika anda pelanggan G Suite sedia ada, anda tidak perlu mengambil sebarang tindakan, kerana semua perubahan estetik dan fungsi yang berkaitan dengan Google Workspace akan ditunjukkan secara automatik untuk anda. Selain daripada ikonografi baharu dan baik pulih identiti jenama, Google juga menambah beberapa ciri baharu pada suite produktivitinya. Untuk mula, pengguna kini boleh membuat dokumen dan kemudian bekerjasama dengan tetamu dalam bilik Google Chat. Begini cara ciri baharu kelihatan dalam tindakan:

Satu lagi ciri berguna ialah pengguna kini akan dapat melihat pratonton fail Dokumen, Helaian atau Slaid yang dipautkan tanpa perlu membukanya dalam tab berasingan. Ini pastinya merupakan tambahan yang berguna dan mengurangkan geseran bertukar antara berbilang tab atau tetingkap. Begini rupa ciri pratonton fail:

Selain itu, apabila pengguna menyebut seseorang dengan awalan “@” dalam perbualan, mereka akan melihat tetingkap kecil yang menunjukkan butiran hubungan orang itu dan beberapa cadangan yang boleh diambil tindakan seperti menambahkan mereka pada Kenalan, menghantar e-mel kepada mereka atau menghubungi mereka. melalui sembang atau panggilan video.

Google juga telah mengumumkan bahawa ia akan melancarkan Meet picture-in-picture kepada Dokumen, Helaian dan Slaid untuk pelanggan Google Workspace dalam beberapa bulan akan datang. Maksudnya ialah anda boleh terus mengerjakan projek anda tanpa terlepas tindakan dalam panggilan video anda yang sedang berjalan. Begini cara paparan gambar dalam gambar Google Meet kelihatan beraksi:

Selain itu, Google kini menawarkan lebih banyak pelan mampu milik untuk produktiviti berasaskan awan dan suite kerjasama untuk perniagaan kecil bergantung pada keperluan dan skala mereka. Peringkat Google Workspace baharu kini termasuk Business Starter, Business Standard, Business Plus dan Enterprise. Google mengatakan bahawa rancangan Business Starter, Business Standard dan Business Plus hanya tersedia untuk syarikat yang mempunyai kurang daripada 300 pengguna. Anda boleh membandingkan edisi Google Workspace baharu di sini.

Sumber: Awan Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *